PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Garažna vrata in zunanje luči - menjalno stikalo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Imam garažna vrata, ki se odpirajo z daljincem in imajo v ohišju pogona vgrajeno tudi luč. Ker je ta luč izjemno šibka za površino garaže, imam poleg te luči še dve drugi svetili, ki jih prižigam z navadnim stikalom.

Sedaj bi rad luči zvezal tako, da bi dve zunanji svetili še vedno prižigal s stikalom, ampak želim, da se prižgeta tudi, ko odprem garažna vrata. Domnevam, da bi lahko signal do zunanjega stikala potegnil iz priključka na žarnici v ohišju pogona za garažna vrata, vendar pa ne vem, ali lahko to žico priključim "za" navadnim zunanjim stikalom (med navadnim stikalom in dvemi zunanjimi svetili) ali moram to vezati prek menjalnega stikala. Če velja slednje, kako to izvesti.

Gledal sem sicer že temo, vendar pa ne vem, ali bi tako rešitev lahko uporabil tudi v mojem primeru.

Hvala za odgovore.
Najbolj ensotavno bi bilo da poleg motorja (kjer je tudi žarnica) zmontiraš še eno luč, noter močnejšo žarnico...in potegneš iz motorja kabel, še na to luč. Torej bo prižiganje še vedno preko garažnih vrat..in bo svetilo dokler pač sveti luč v pogonu (tisti 2 minuti). Iz preventive bi bilo verjetno dobro uporabit varžno žarnico.

Ali kar na ogrodje privijači 'ladijsko' svetilko...lahko kak manjši reflektor...pač ni rteba vrtat v strop) ter potegni kabel noter.

[img]httpunichr("58")//siunichr("46")traconelectricunichr("46")com/files/ckfinder/images/_ok2unichr("46")gif/TLH-08_ok2unichr("46")gif[/img]

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.merkur.si/dodatki/svetila-in-baterije/reflektorji/dekorativni-reflektor-ferotehna-spot-9124-11s1.html">http://www.merkur.si/dodatki/svetila-in ... -11s1.html</a><!-- m -->

...ako je govora o takem tipu žarnice v el. pogonu dvižnih vrat:

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/vsebina/sites/all/files/imagecache/bigpicture/vincent/SDC12952unichr("46")JPG[/img]
Problem je v tem, da bi rad razsvetljavo vklapljal prek navadnega stikala (ko garažna vrata niso odprta oz. niso v pogonu) in prek garažnih vrat (ko vrata odpiram z daljincem).
hm ja...priznam da ne vidim razloga zakaj bi to rad počel, ker praviš da imaš drugače že stikalo in luč. Torej za dlje časa uporabiš njo. Za krajše obdobje z več svetloga pa porabiš to opcijo z dodatno lučjo.

Ker daljinec je namenjen odpiranju vrat...torej nekaj drugega kot si ti želiš prižiganje luči.
Zakaj bi to rad počel? OK, tega nisem omenil, ker se mi ni zdelo pomembno. Vhod v garažo imam tudi iz stanovanja - torej v garažo lahko pridem skozi notranja vrata in skozi garažna vrata.
Če pridem v garažo iz notranjosti hiše, nočem odpirati vrat, da bi se mi prižgala luč v garaži (zato imam sedaj montirano luč na stropu in navadno stikalo), rad pa bi, da se ta stropna luč, ki je neprimerno močnejša od brlivke v pogonu vrat, prižge tudi, ko želim v garažo zapeljati avto.
Citat:rad pa bi, da se ta stropna luč, ki je neprimerno močnejša od brlivke v pogonu vrat, prižge tudi, ko želim v garažo zapeljati avto.
Verjetno boš moral zmontirati še eno močnejšo luč, ki jo bodo prižigala vrata.
Nimam časa - sem v penziji!
Paralelno z lučjo garažnih vrat priklopi rele.
Krmiljenje (tuljava) naj bo paralelno z lučjo, kontakti pa paralelno s stikalom dodatnih luči.
Seveda govorim o releju s krmiljenjem 220V AC!

PS: Če tista luč od garažnih vrat ni 220V, ampak npr 12V, pa uporabi rele za ustrezno napetost.
Citat:(tuljava) naj bo paralelno z lučjo, kontakti pa paralelno s stikalom dodatnih luči.
Se je tudi meni zdelo, da bi moralo tako iti, pa nisem našel rešitve. Lahko prilimaš shemo vezave?

Me je mučilo predvsem:
- prideš v garažo, prižgeš luč, se vsedeš v avto, odpreš vrata se odpelješ in zapreš vrata -- ali se bo luč sama ugasnila?
- Se pripelješ, odpreš vrata, luč se prižge, zapreš vrata, greš ven in pritisneš na stikalo -- ali bo luč takoj ugasnila (tista od vrat še gori - čas)? Če je takoj ugasnila, ali se ne bo prižgala, ko bo luč od vrat ugasnila?
Tu imaš shemo vezave:
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/V/vT/2QJRyHwg/2/luc-garazaunichr("46")jpg[/img]

Prižgeš luč, odpreš garažna vrata, ugasneš luč (luč ostane še vedno prižgana, ker so garažna vrata odprta). Se vsedeš v avto, spelješ ven, zapreš garažna vrata in se vse tri luči ugasnejo.

Prideš nazaj, odpreš garažna vrata, prižgejo se vse tri luči.
Preden zapreš garažna vrata prižgeš luč s stikalom in izklopiš luč, ko zapustiš garažo.

Izboljšava:
Predlagam ti da namesto stikala montiraš senzor gibanja, ki ti bo luč avtomatsko prižigal, ko boš v prostoru. Nastavi dovolj dolgo časovno konstanto, da se ti ne izklopi predčasno. Ostalo zvežeš po shemi, če pa ti senzor gibanja zadovolji potrebe, pa opustiš vezavo releja
Vezava je prava, vendar pozor pri priklopu senzorja gibanja. V primeru, da ga prikljapljaš direktno po shemi na mesto tipke lahko naredi booom. Vsi senzorji gibanja pač ne prenesejo vzporednih vezav, zato previdno!!!!!!!!!!!

lp
Ja, mora biti z relejem!
Citat:Prižgeš luč, odpreš garažna vrata, ugasneš luč (luč ostane še vedno prižgana

Prideš nazaj, odpreš garažna vrata, prižgejo se vse tri luči.
Preden zapreš garažna vrata prižgeš luč s stikalom in izklopiš luč, ko zapustiš garažo
To dvoje me je motilo. Ne vem, če se bo s tem sprijaznil. Pri današnjih klecnih stikalih nikdar ne veš, kdaj je prižgano. So tudi taka z lučko. Kdo bo gledal to malo lučko, ko pa je važna ona velika na stropu.
Zato sem ti predlagal senzor.
Jao jao, nisem vedel, da je zadeva tako zakomplicirana.

Vse, kar rabim je, da luči v garaži prižgem:
1. Ko se pripeljem z avtom in odprem garažna vrata z daljincem - v tem primeru, bi moral dobiti signal za luči prek žarnice, ki je vgrajena v pogon vrat.
2. Ko pridem v garažo iz notranjosti hiše - v tem primeru želim luči prižgati ročno, z navadnim stikalom.

A bolj preproste variante ni, kot z releji ali senzorjem?

A ni funkcija menjalnega stikala, da je faza vedno prisotna na eni "liniji"? A bi potem lahko signal iz žarnice v pogonu vrat speljal na menjalno stikalo in bi ta signal deloval kot drugo menjalno stikalo? Bi bil potem kratek stik?
Na žarnici v pogonu vrat ni vedno potenciala, zaradi tega ne gre preprosteje kot z relejem.
1 2 3
Iskanje po temi