PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Zamenjava obstoječega elektro kabla

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zdravo,

Smo v fazi urejanja priklopa elektrike za našo hišo in me nekaj zanima. Morali se bomo priklopiti na A drog ki je 100 metrov stran od parcele in moramo narediti izkop in polaganje kabla kot je navedeno v elektro soglasju. V soglasju pa nam je elektro navedel, da je potrebno poleg tega še zamenjati obstoječi kabel tega A droga do enega drugega droga, kar je spet 100 metrov in da tudi ta strošek krijemo mi. Na tem obstoječem kablu so zdaj 4 hiše in je 4*34 70kvadrat, zdaj bo pa 4*70 70 kvadrat. Ker bo to kar investicija me zanima ali moramo to res kriti mi? Ali ni dovolj da moramo že sami poskrbeti za teh 100 metrov od A droga, oni pa morajo sami zagotoviti da je na tem drogu kabel že dovolj močan. Saj to je vendar njihovo omrežje? Kaj mislite vi?
Polno nejasnosti za resen odgovor. Če so drogovi, čemu služijo, ko pa so kabli v zemlji? Kje stoji radelilna omarica iz katere nameravate položiti kabel do priključno merilne omarice? Kje bo stala priključno merilna omarica v kateri bo števec, na fasadi ali stran od hiše nekje ob cesti? Ali gre za nov priključek ali za prestavitev starega? Če ugibam imate do obstoječe razdelilne omarice položen 4x35mm Al, elektro pa bi rad videl da bi ga zamenjali za 4x70. To je sicer v redu ni pa potrebno za vaš priključek, še manj pa da to naredi na vaše stroške.
Kot jaz razumem, bodo polagali 100m kabla v zemljo od hiše do prvega droga. Priklop bo na drogu.
Ta kabel naj bi bil 4x35mm2

Vendar pa bi Elektro hotel zamenjati še nadaljnjih 100m elkalex iz 4x35mm2 na 70mm2.
Ta strošek bi rad naprtil uporabniku.
Sicer razumem, da je obstoječi kabel (4x35mm2) zaradi že 4 odjemalcev verjetno na meji zmogljivosti, a nisem prepričan, da strošek za ta del lahko naprti zadnjem uporabniku.
Tudi meni je ta del sumljiv. Če so dali soglasje za priklop na drogu, je to to. Vse je njihova lastnina in omrežnina se plačuje tudi za te namene. Če tu priklop zaradi preslabega kabla ni mogoč, naj povejo kje se lahko priklopi nov odjemnik.

Skratka, meni diši na APP varianto (ako prođe prođe) .
LP,
Samojed
In zakaj bi poleg lepe omreznine,placal se nov kabel za celo vas ? Kaj pa če bi ga kar iz JE Krško do tvoje hiše placal?
Tole mi diši na 80 leta ko je oče in vaščani(7) vsak posebej placal telekom kabel od razdelilne omarice ki je bila oddaljena do 500m. Sedaj so položili optiko, na kablu je samo še oče (najbolj oddaljen), razmisljam da bi kabel prodal ciganom, štange pa v pec....
Zanimivo, da ob taki ceni elektrike elektro podjetja pričakujejo še, da bomo kable na drogovih sami kupovali. Čudno, da niso napisali še, da predlagajo ponovno uvedbo udarniškega dela, pa da si sami menjate kabel do transformatorja...

Pri nas smo morali le kupiti kabel od štange na dvorišču do štange v sadovnjaku (20 metrov), ker so na našo željo menjavali saj so bile žice ohlapne in so ob močnejšem vetru udarjale skupaj, kasneje pa so menjali še kabel od transformatorja do zadnjega odjemalca (brez zaračunavanja le tega strankam).
Homer Napisal:Kot jaz razumem, bodo polagali 100m kabla v zemljo od hiše do prvega droga. Priklop bo na drogu.
Ta kabel naj bi bil 4x35mm2

Vendar pa bi Elektro hotel zamenjati še nadaljnjih 100m elkalex iz 4x35mm2 na 70mm2.
Ta strošek bi rad naprtil uporabniku.
Sicer razumem, da je obstoječi kabel (4x35mm2) zaradi že 4 odjemalcev verjetno na meji zmogljivosti, a nisem prepričan, da strošek za ta del lahko naprti zadnjem uporabniku.

Točno ta situacija je - poleg svojega voda od tega A droga mi želijo naprtiti še menjavo kabla ki sploh pride do tega droga. Je to sploh zakonito oziroma po pravilih? Kje se lahko pritožim ali kaj naj naredim?
Od A droga do omarice na hiši moraš plačati sam. Kabel mora biti 70m2.
Med drogovi ni tvoja stvar ampak stvar elektrodistributerja.
od A droga do hiše pa kabel 70 m2 ?? to pa ne! sveder
Ja od droga do hiše hočejo kabel 4*70 +1,5 mm2, med obema drogovoma pa iz 3*35 + 71,5 mm2 na 3*70 + 70 mm2. Danes sem jih ponovno klical in pravijo da moram tudi to menjavo sam kriti.
Uporabi staro foro. Vprašaj jih na podlagi katerega predpisa moraš to plačati ti. Druga stvar pa je - si plačal komunalni prispek in koliko? Ne zanimajo me toliko direktne cifre, ampak s plačilom komunalnega prispevka občini ti mora (odvisno od opn-ja itd) mogoče ona zagotoviti infrastrukturo. Nisi menda "stran" vrgel 8 jurjev, zdaj pa sam vse investiraj. Tudi na tej inštanci se da kaj povprašati. Mi pa nekaj ni jasno - ste v fazi urejanja elektrike. Ali to pomeni da hiša že stoji? Ali je novogradnja ali adaptacija? Je bila že kdaj priklopljena na el. omrežje?
LP,
Samojed
Hiša že stoji, notri se pa še dela - je novogradnja - seveda komunalni prispevek je bil plačan že leta 2010. Bom poskušal res na foro predpisa probati - če bo ratalo.

Aja na omrežje še ni bila priklopljena seveda.
Kaj pa v soglasju piše? Je kaj omenjena menjava kabla do tega droga? Ali pa v projektnih pogojih, ki jih je dal od sebe operater v fazi izdelave pgd-ja? Na te pogoje je bilo dano tudi soglasje in če do tega trenutka ni nikjer omenjena menjava, nimajo šans. Seveda pa upam da je v teh pogojih/soglasjih navedeno točno to mesto priključitve na distrubucijsko omrežje.
LP,
Samojed
Ja tu je pa taka situacija - PGD smo delali tik pred uveljavitvijo OPN-ja in smo na hitro od njih dobili soglasje, vendar so nam na soglasju navedli da moramo narediti cel svoj vod od trafo postaje 250 m stran. To smo zaradi OPN-ja takrat sprejeli, potem pa smo se z njimi začeli dogovarjati o menjavi priključne točke. In ker so bile še težave s sosedi smo jim predlagali to točko. S tem so se strinjali, ko pa so nam izdali soglasje so na njem navedli da moramo menjati še ta kabel med drogovoma. In da zadevo plačamo mi. Torej v tem soglasju ki ga imam je navedeno da je treba menjati kabel - ne piše pa da je to naš strošek.
Huh, če je tako navedeno bo pa težka.
LP,
Samojed
Iskanje po temi