PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Izkušnje z arhitekti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni vsi skupaj

Ker se bomo lotili življenjskega projekta zidanja družinske hiške Smile , imam vprašanje glede arhitektov in nekaterih pripadajočih reči.
Z možem sicer še nisva ravno odločena ali bo naša hiška narejena po klasični varianti ali bo ena od montažnih (tipskih) variant :? . Ker raziskujeva različne možnosti, imam sledeče vprašanja.
V kolikor se odločiva za tipsko montažno hišo, bo za PGD, GD in PZI (načeloma) poskrbelo podjetje oz. projektant podjetja kjer bova naročila tipsko hiško.
V kolikor pa se odločiva, da bova zidala s "cegli", pa morava projekt naročiti pri arhitektu, ki bo narisal načrt hiše in bo/bi v nadaljevanju vodil tudi vse postopke za izdelavo PGD, pridobitev GD in morebitnih PZI-jev, seveda vse za nek denar. Koliko je to, da bo še sprejemljivo z razumno pametjo. Na forumu sem našla nekaj iz leta 2007, kakšno pa je stanje sedaj?

Idejni načrt (kaj, koliko, kako) imava nekako že izdelan. Hiška bi bila velika od 100-120m2, podkletena (cela ali samo pol je odvisno od stroškov), v klasičnem (ne nekem modernističnem) stilu, najverjetneje dvokapnica (bomo videli kaj bodo napisali tudi v
LI.)

Zanima me kakšne izkušnje imate z arhitekti tisti, ki ste zidali na Gorenjskem, saj smo iz Kranja. Prebrala sem na forumu, da bi načeloma lahko delali brez PZI-jev, v kolikor bi bilo v PGD-ju vse dovolj natančno narisano. Ali to drži? Lahko rečem, da bi nekatere stvari naredili tudi sami (recimo elektriko, saj je mož iz tega foha).
Ker je arhitektov kar nekaj, me zanima katerega arhitekta predlagate oz. imate dobre izkušnje z njim, saj nama ni cilj pustiti na njegovi mizi že v štartu prevelik kup denarja. Ali ima kdo izkušnje z arhitektsko skupino Žepič iz Tržiča?
Kaj bi v vsej papirnati poti lahko naredili samo oz. spustili, da bi morda vseeno kaj privarčevali, kljub temu pa ne preveč ogrozili varnosti projekta. Kako je potem tudi z inšpekcijo, nadzornimi (ki mora biti zunanji) ...
Zavedava pa se, da dobri načrti pomenijo večjo verjetnost, da bo hiška dobra in potrošnja materiala kot energije manjša, v kolikor ne bova med gradnjo pociljala popolne "šalabajzarje".

Prosim za vaše izkušnje, ki bi lahko bile v pomoč. Hvala.
Je klet nujna zaradi terena? Če ni potem jo odsvetujem , je prevelik strošek pri gradnji in se ji da ponavadi brez težav ogniti.
Pa gremo še malo po vrsti. Montažno ni nujno tipsko. Montažne hiše se brez težav izdelajo tudi po individualnih načrtih. Nekateri ponudniki montažnih objektov imajo projektante s katerimi sodelujejo ampak načeloma lahko izdelajo hišo po večini pgd-jev, Seveda pa pomaga pri kontroli stroškov, če projektant v naprej ve, kakšna bo gradnja. O cenah tokrat ne bom, da ne bo spet zgražanja Big Grin

Veliko ljudi gradi z dobrim pgd-jem, je pa na gradbišču zakonsko obvezen izvod PZI projekta za tisto fazo v kateri se gradnja nahaja (kako to reševati, sem sigurn, da bo padel od kod kakšen nasvet). Prednosti PZI-ja so: načrti armature, popisi materiala in del, zakonska pokritost, dobra ocena stroškov gradnje, dodelani detajli. Je pa tu kar nekaj možnosti za dogovore. Odvisno od tega, koliko časa, energije in znanja sta sama pripravljena vložiti v gradnjo.
moj nasvet je, da poskrbita, da boste z arhitektom na isti valovni dolžini, da ne bo potrebno kakšnih naknadnih popravkov.
Stvari se lotita na začetku!
Naj vajine odločitve ne temeljijo na predpostavkah in na "rekla - kazala" ampak na konkretnih dejstvih.

Ker že dokaj dobro vesta kaj si želita - cilj je torej definiran - le še pridobita par ponudb - in to je to.

Začnita seveda z LI ( lokacijsko informacijo ), saj bo ta - poleg vajine ideje - glavno vodilo pri izdelavi projektne dokumentacije.

Kot je že zgoraj napisano - naj vama ne bo v štartu škoda kakega € več za " popolno dokumentacijo" - v smislu " a rabim PZI". Le dober, natančen in detajlen PZI je lahko osnova za finančni okvir in temu primerna prilagajanja in izbore materialov.

Vsa vprašanja, ki si jih namenila nam - lepo v vrsti napiši na papir in projektant ali firma, naj ti lepo specificira in odgovori na vse te točke. Bolj boš "sitna", več in točnejše podatke bosta imela.

Na podlagi kvalitetnih podatkov in primerjav na osnovi njih, je običajno odločitev veliko lažja.
Ne glede na vrsto gradnje, si dajte narediti načrt za hišo, ki bo prilagojena vaši parceli, okolju in vašemu načinu življenja. Za to potrebuješ arhitekta (ne projektanta). Z njim sediš in preigravaš variante.

Ko je zadeva zrela, gre k projektantu gradbene stroke. Ta bo upošteval način gradnje (opeka/les), energetske zahteve, komunalne priključke in pripravil vse potrebno za PGD.

Nato pa bo v sodelovanju z drugimi projektanti (statika, strojne, elektro) pripravil še PZIje.
PZIje potrebuješ in moraš pri pripravi maksimalno sodelovati, ker se takrat določa ogromno stvari. Na papirju se bodo pokazali mnogi problemi in vsi odkriti se bodo lahko na papirju tudi rešili.
Dobiš tudi popis, s katerim se lažje dogovarjaš z izvajalci. Gradnja s PZIji mnogo bolj gladko teče in je manj stresna.
Hvala vsem za odgovore.

Idejni načrt nekako že stoji, sedaj ga je potrebno uresničiti. Kljub temu, da sva bila na začetku bolj za montažno gradnjo, se sedaj vse bolj nagibava h klasični gradnji.
Prišla sva tudi do sklepa, da bo potrebno narediti PZI-je za statiko, vodovodne cevi, fekalna kanalizacija (ker najverjetneje do parcele e bodo pripeljali kanalizacije še nekaj časa, čeprav se o tem govori že dolgo) in talno ogrevanje.Ostalo pa bomo videli glede na načrte in po pogovoru z arhitektom.

Počakala bova še malo, če se nama slučajno še kaj utrne (čeprav mislim, da smo kar blizu) in na lokacijsko informacijo (zahtevek sem dala včeraj, čeprav sva z možem potem zvečer našla nekaj podobnega, če ne kar isto tudi na internetu Smile, potem pa gremo k arhitektu (ki trenutno še ni določen).
Jaz sem imel z arhitekti slabe izkusnje.
Poudarjam, da to se ne pomeni, da so vsi taksni.

Sem pa imel odlicne izkusnje s projektantom, univ.dipl.ing.gradbenistva.
Znal je svetovati, ve kako se gradi in podobno.
Arhitektka pa je sanjala V nekem svojem svetu in dimenzijah:-)

Zato je moje mnenje - najti dobrega projektanta in narediti vse by the book.
Naj vam ne bo skoda denarja za nadzor in dosledno zahtevati gradnjo po dokumentaciji.

Srecno!
Kaj lahko storim, če projektantski biro zamuja z izdelavo PGD glede na rok iz pogodbe. Trenutno zamujajo dobrega pol meseca, pa nič ne kaže, da bo kmalu pripravljeno za oddajo na UE.
Imaš pogodbo? Imaš v njej penale? Si mogoče že vnaprej vse plačal?
Če drugega 'orodja' nimaš, postani siten.
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Razbojniki,

Razbojniki Napisal:Hvala vsem za odgovore.

Prišla sva tudi do sklepa, da bo potrebno narediti PZI-je za statiko (pravilna odločitev!), vodovodne cevi, fekalna kanalizacija (ker najverjetneje do parcele e bodo pripeljali kanalizacije še nekaj časa, čeprav se o tem govori že dolgo) in talno ogrevanje...................
............, potem pa gremo k arhitektu (ki trenutno še ni določen).

PZI Gradbenih konstrukcij potrebujeta na začetku, da bosta lahko sploh iskala ponudbe in primejala med sabo enaka "jabolka"!!

PZI Strojnih in PZI Elektro instalacij, bosta potrebovala nakoliko kasneje, a se spodobi, da so v primernem času na pravem mestu, da lahko določene stvari , ki so potrebne za razvod izdelate ob betonaži!!(preboji, morda razvod prezračevanja, vertikala KCM,.....)

Kot pišeš, boš , verjetno, potrebovala MČN; morda v razmislek , ali bi vgradila še zalogovnik meteorne vode?
Lep pozdrav
gremlin Napisal:Imaš pogodbo? Imaš v njej penale? Si mogoče že vnaprej vse plačal?
Če drugega 'orodja' nimaš, postani siten.

Penali niso vklučeni v pogodbo. Zanima me kako je to področje zakonsko urejeno.

Po pogodbi je rok izdelave 90 dni od podpisa pogodbe, več le v primeru na račun soglasodajalcev.

Zamuda je nastala zaradi tega, ker me arhitekt ni poslušal in je naredil čisto nekaj drugega kot sva se dogovorila. Seveda sem že na prvi sestanek prinesel izrisan željeni tloris. Prosil sem za prilagoditev glede na praktične in strokovne zahteve. In to iz sestanka v sestanek.
Vseskozi imam občutek, da me ne posluša in naredi po svoje, potem pa popravlja.
sem mislil, da sem že vse slišal, kar se tiče teh nesrečnih arhitektov in Projektantov, pa me še vedno očitno kaj lahko preseneti. ne bom preveč spet o tem težil, vendar imaš ogromno "dobrih" arhitektov, ki so seveda tudi projektanti in tudi dosti gradbenikov, ki tudi recimo da delujejo na področje arhitekture, imaš pa tudi kakšnega slabšega vmes, kot povsod (in kar se tukaj tako rado poudari znova in znova, da je že res tečno gledat va ta jamranja o arhitektih ipd). sem že večkrat povedal, da bi lahko tudi kakšno rekel tako o "slabih" statikih, strojnikih, električarjih ipd, pa ne bom, ker nima smisla. no koncu bo itak arhitekt kriv za vse..

da se vrnem na temo:
najprej naredit PZI statiko, potem se gre k arhitektu?? imate idejni načrt (glede na katerega bi radi očitno že izdelali PZI dokumenatcijo), nimate pa še niti lok. informacije? radi bi PZi, pa še bne veste, ali bo gradnja montažno ali zidana?
sem jst kaj spregledal tukaj?
da se vrnem na temo:
najprej naredit PZI statiko, potem se gre k arhitektu?? imate idejni načrt (glede na katerega bi radi očitno že izdelali PZI dokumenatcijo), nimate pa še niti lok. informacije? radi bi PZi, pa še bne veste, ali bo gradnja montažno ali zidana?
sem jst kaj spregledal tukaj?

Kaka letanja pa so to
Jaz sem vzel lokacijsko informacijo in naroke narisan idejni načrt to sem dal projektantu, vse ostalo je naredil on.PGD sem nato sam nesel na UE inje šlo gladko skozi. Ker imam skeletno mi je naredil še kompletno statiko (imam zračunan vsak kos lesa)in PZI Konstrukcij. Projekt je narejen popolnoma po mojih željah. Pa še cena je bila zelo ugodna v primerjavi z cenami ki jih nekateri navajajo.
Iz lastnih izkušenj bi rekel, da za povprecno hiso od dokumentacije ne rabiš PZI strojnih instalacij (elektrika, voda, ogrevanje), obvezno pa statika, armaturni načrt, gradbene konstrukcije.

Sicer je najbolj realen/zivljenjski pogled v pripravo dokumentacije podal remi.

Iz izkusenj bi rekel se to: preveri pri arhitektu/projektantu, kaksna je njegova odzivnost. Jaz sem dobival sive lase, ker je vsaka sprememba/dopolnitev trajala (po mojem mnenju) predolgo - no, to je v grobem tudi edini minus, ki ga imam do projektanta oz. projekta (ker sem piljenje dolocenih detajlov zavestno preskocil).
1 2
Iskanje po temi