PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Stanovanje v mansardi nad vinotočem - komunalni prispevek ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni!

Bliža se čas dokončanja hiše, sem tik pred urejanjem mansarde na objektu, ki je sicer namenjen gostinski dejavnosti. Za hišo so bili narejeni detajlni načrti za kletni in pritlični del, saj so bila pridobljena vsa dovoljenja za tovrstno dejavnost + plačan komunalni prispevek za to vrsto namembnosti.

Za mansardo kjer je predvideno večje stanovanje (cca. 140m2) detajlni načrt inštalacij in prostorov ni bil narejen, v načrtu so samo zunanje mere in špirovci. Prav tako za bivalno površino ni bil plačan komunalni prispevek.

Glede plačila komunalnega prispevka se v občini s 1.1.2013 obeta konkretna podražitev (za 60%), tako da bi komunalni prispevek želel plačati še letos v kolikor je to potrebno. Me pa zanima kaj to potegne za sabo?

Sedaj me zanima:

1. Bom potreboval še načrt inštalacij po mansardi če bi želel mansardo pod ločenim lastništvom od ostale hiše?
2. V primeru da je lastnina hiše skupna, ali moram vseeno plačati komunalni prispevek za bivalno površino oz. ali bom v hiši lahko legalno živel v mansardi?
3. Je možno, da zaradi legalnosti poravnam komunalni prispevek hkrati pa si ne delam stroškov s projektanti in načrtom inštalacij v mansardi? Načrte bi naredil sam.

Hvala za odgovore. Pred odpiranjem teme sem iskal odgovore tudi po drugih temah a konkretnih odgovorov na svoje dileme nisem našel.Prav tako se z vprašanji ne želim obračati na občino dokler si nisem na jasnem ali je plačilo komunalnega prispevka nujno ali ne. Me pa skrbi dvig višine komunalnega prispevka in v kolikor je plačilo nujno ga bi želel plačati še letos.
Če komunalni prispevek za mansardo še ni plačan potem je bil objekt zgrajen kot gostinski, podstrešje pa vrisano kot neizkoriščeno. Za ureditev tega potrebuješ gradbeno dovoljenje, saj gre za spremembo namembnosti. Ob vlogi za izdajo gradbenega dovoljenja ti bodo potem tudi izdali odločbo za plačilo komunalnega prispevka. Glede na datum ti malo teče voda v grlo. Če že imaš pripravljene vse načrte za osnovni objekt potem bi mogoče šlo v tako kratkem času pripraviti projekt in pridobiti soglasja in vložiti na upravno enoto. Pač tukaj ni druge kot čimprej do projektanta (mogoče najbolje tistega, ki je izdelal načrte za spodnji del, če je dober in sposoben)

Pa še odgovori po točkah:
1. Ne
2. Da bi imel vse po reglcih potem moraš dobiti gradbeno dovoljenje za podstreho in plačati komunalni prispevek
3. Ne, komunalni prispevek plačaš ob vložitvi gradbenega dovoljenja. Torej potrebuješ projekt za gradbeno dovoljenje. Načrti notranjih inštalacij pa niso del PGD-ja, tako da te si urejaš potem po želji oz. potrebi.
Iskanje po temi