PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Razdruzilna in menjalna pogodba med bratom in sestro

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni
Z bratom sva ( lani) podedovala vsak pol hise, kjer on zdaj stanuje.
Odvetnik je pripravil razdruzilno in menjalno pogodbo tako, da brat postane lastnik hise do celote, meni pa v zameno da svoje stanovanje( kjer je lastnik 7 let, ni pa prijavljen) in se pol parcele, kjer sva solastnika ze 30 let. Ostane razlika cca 10.000 €, ki mu jo podarim, on pa prevzame vse davke iz naslova menjave.
Zanima me kaksni davki pri teh transakcijah nastopijo :
- samo davki na promet z nepremicninami
- ali nama grozi tudi davek na dobicek, saj nobeden od naju se ni lastnik do zakonske
meje za minimalno obdavcitev.
- ali lahko navedemo v pogodbo da se stroski za placilo pogodbe in davkov zabelezijo od
darila odstejejo in se s tem darilo zmanjsa?

Hvala za odgovor in lep pozdrav
Ikra
Davek na dobiček grozi, kolikšen bo, poročaj, od oka pa bo velik, ker grem stavit, da ste vrednost zapuščine napovedali tako, da je bila taksa čimmanjša. Smiselno bo kakšnega cenilca najti, da bo nižal osnovo - morda.
V pogobo lahko navedete skoraj vse, kar hočete, vprašanje smisla. Vrednost darila je po mojem tolikšna, da stroški plačila pogodbe, ki z vrednostjo darila sicer nimajo nobene veze, na osnovo ne vplivajo 0.
ikra Napisal:Pozdravljeni
Z bratom sva ( lani) podedovala vsak pol hise, kjer on zdaj stanuje.
Odvetnik je pripravil razdruzilno in menjalno pogodbo tako, da brat postane lastnik hise do celote, meni pa v zameno da svoje stanovanje( kjer je lastnik 7 let, ni pa prijavljen) in se pol parcele, kjer sva solastnika ze 30 let. Ostane razlika cca 10.000 €, ki mu jo podarim, on pa prevzame vse davke iz naslova menjave.
Zanima me kaksni davki pri teh transakcijah nastopijo :
- samo davki na promet z nepremicninami
- ali nama grozi tudi davek na dobicek, saj nobeden od naju se ni lastnik do zakonske
meje za minimalno obdavcitev.
- ali lahko navedemo v pogodbo da se stroski za placilo pogodbe in davkov zabelezijo od
darila odstejejo in se s tem darilo zmanjsa?

Hvala za odgovor in lep pozdrav
Ikra

Čestitke obema, da sta uspela ohraniti trezno glavo in izpeljati razdelitev.
cene nepremicnin v ocenitvah za dedovanje so enkae kot v razdruzilni pogodbi - se pravi da potem na to ni davka na dobicek?
Iskanje po temi