PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja Mleti stiropor pod estrih

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zanima me, če ima kdo kake izkušnje z izolacijo z mletim stiroporom, ki se naredi kot predsloj pred estrihom.

Kako je s toplotno in zvočno izolativnostjo?

Hvala za pomoč
Toplotno je isto kot plošča EPS.
Zvočno je nekaj boljše kot plošča.
Nerodno je pripravljati za estrih (folija, armatura, ...), pa mu ne spremeniti debeline. Vliješ beton na eno točko malo več, pa ti izrine te drobne kroglice. Ko si zgoraj lepo poravnal, pa nimaš pojma, kako debel je kje estrih. Tudi če opazi še pravi čas, ne moreš popraviti.
Nimam časa - sem v penziji!
Koliko so meni pvoedali je v bistvu ta met stiropor zmešan z ene vrste cenetom in se potem to naredi isto kot tlak in je to trdo, na to pa potem pride estrih.
Ponavadi ga uporabiš le tam, kjer imaš preveč inštalacij ali drugih cevi ali neravnin, povsood drugje pa plošče (stiropor, stirodur, itd). Izolativnost pa je približno na pol (če gre za kroglice, drugače pa pri mletem še manj) od enake debeline stiropora (se mi zdi, da to celo piše na vreči)
Sem imel enega na objektu, ki mi je predlagal vgradnjo - on je temu rekel "šutunge", kroglice zmešane z maltnim vezivom za izravnavo, češ da imam neravno ploščo, "ker to tako delajo v avstriji". Nisem dobil enega argumenta zakaj bi tako bilo najbolje. Sploh glede na to, da je plošča bila skoraj ravna. Ta je imel željo da bi mi prodal nekaj kar ne rabim, na račun višjega predračuna.

Dejasno smo te kroglice zmešane z malto (da ne frčijo okrog) kasneje uporabili le ob ceveh za odtoke v ravnini prvega sloja stiroporja.

Zakaj želiš delati to "termo podlago", kaj je cilj le te. Preko tega bi domnevam dal sloj ali dva običajnega stiropora in potem beton. Če je razlog v neravnosti plošče - se da večji del poravnat z različno debelim stiroporjem. Če bo potem beton v estrihu, ki preko pride tu in tam malo debelejši ali pa malo tanjši od povprečja v celi hiši, končna podlaga pa ravna, tega ne boš videl. Močno dvomim, da boš ob zmerni neenakosti debeline čutil kako razliko pri npr. talnem ogrevanju. Če se meša zgoraj opsiana "šutunga" - to je manj izolativno od običajnega stiroporja. Če pa bi samo kroglice razporedil pa te po mojem čaka lov vsenaokrog.

Opiši bolj natančno kaj bi rad.
To ni termo podlaga, to je mišljeno namesto običajnega stiroporja, kot izolacija.

Edini razlog je ta, da se ne zezam s polaganjem stiroporja okorg inšatalacij, ki jih imam kar nekaj.

Pa tudi skupna cena je nižja od izvedbe s stiroporjem. Z mletim stiroporjem je cena v ponudbi nižja od običajnega stiorporja z 1€/m2.
Če prav razumem - se pravi, da bi nasul kroglice v debelini x po celotni površini. Ob pomsilekih Žerjavarja še; kakšna je pa tlačno trdnost teh kroglic, ko jih obtežiš z vsem kar pride čez?. In ko nekdo odpre vrata pa prepih potegne med izdelavo?
Predlagam raje formulo
1) x cm = a cm + b cm
kjer je
- x skupna debelina stiroporja,
- a prvi sloj stiropora, v debelini toliko cm kot so visoke instalacije ki gredo po tleh
- b pa drugi križno položen drugi sloj stiropora,
sloj a obrežeš ob instalacijah, po potrebi zapolniš prazen prosotor z po želji (kar je cenej bolj praktično) kroglicami, purpene, kroglice + maltno vezivo, kombinacija naštetega
2) en sloj obrezan ob instalacijah in ta prosotor zapolnjen kog zgoraj sloj a
Če se lahko vrinem v tole temo z malo drugačno "težavo", ki bi jo ravno tako rad ceneje rešil z izolativnim materialom.

V mansardi moram dati pod estrihe se pravi pod sistemske plošče brez izolacije še vsaj debelino 14 cm stiroporja. V tem prostoru imam tudi električbne in vodne inštalacije skupaj z oduhi in kanalizacijo. Za 80m2 površine sem naračunal EPS 100 plošč za slabega jurja.

Ali obstaja kakšna varianta izolacijskega materiala (kot te omenjene kroglice stiroporja), da bi jih posul po tleh (nekaj cm v višino) potem pa nanje dal plošče eps100, kot končni sloj?
@zmaj2121
Meni je jasno, da misliš delat stiropor zmešan s cementom. Če to, potem uporabi kroglice (ne zmlet stiropor) le za okrog cevi največ do višine ostale izolacije, oboje potem pokrije estrih. uporaba povsod, predvsem pa z zmletim stiroporom, ki je zmešan s cementom še manj izolativen, je brez veze.
"Izolativnost pa je približno na pol" To je to. Ni haska s tem se ukvarjat, razen ob inštalacijah...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Ali je glede tega kaj novega? Pogovarjal sem se s dvema, ki delata estrihe in oba priporočata šutungo da se pokrijejo inštalacije in popolnoma zravna plošča nato se položi stiropor.

Ali ma kdo kakšne konkretne informacije o izolacijskih izgubah zaradi šutunge? Ne zanima me baba čula baba rekla manjša izolativnost samo dejanski % izgub.

Lp
izračunaj. Izolativnost je na pol. torej...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Citat: oba priporočata šutungo da se pokrijejo inštalacije in popolnoma zravna plošča nato se položi stiropor.
Kaj pa je zate "šutunga"? Priporočam, da narediš prvi sloj EPS plošč debeline, kot je najvišja inštalacija, oblikovno izrezano, da pokrije vsa tla, kjer ni inštalacij. Ostanek pa prekrij s stiropor kroglicami. Čez pa druga plast EPS, ki pokriva vse.

Cena vgrajenega EPS ni dosti višja, kot cena nekega drugega materjala. Prednost: manjša lastna teža, boljša toplotna in zvočna izolacija.

Zakaj bi se izravnala plošča? ali ni dovolj ravna in horizontalna?
Nimam časa - sem v penziji!
Inštalacije so tudi toplovodne, ki jih želimo čimbolje izolirati, ne pa napacat kvazi-izolativnega betona okrog njih (mislim na tega, ki je pomešan s stiroporom). Toplota ti tako lepo uhaja v tla (ponavadi so cevi skoraj na tleh, če ne misliš prej na to in jih ne podložiš z npr. stirodurom ob izdelavi). Topla voda v cevi ima cca. 50 ali več stopinj in so izgube toliko večje. Zato ni najbolj pametno jih prekrivati z neko betonsko šutungo ali kakršna je že ta spačenka.

Jaz bom šel z stiroporom čimbližje cevem oz. kablom, izravnavo (zapolnitev teh lukenj okoli inštalacij) pa bom naredil s purpenom. Mogoče bo malo dražje (čeprav tudi purpen ni več tako drag), bo pa bolj izolativno in predvem hitreje ter bolje narejeno. Pa še s tem, ko se bo purpen raztegnil, bo lepo stisnil preostale plošče stiropora skupaj v bolj kompaktno celoto.

P.S. Delal bom dvoslojno, kot piše Žerjavar...
firefly Napisal:izračunaj. Izolativnost je na pol. torej...

Evo to sem htel slisat.konkreten odgovor. Hvala

Plosca sedaj ni idealno ravna. Vsaj moja ni in v kolikor se zadeva poravna s šutungo in je potem lažje polagat stiropor, talno ter je estrih enako debel po celi površini je to lažje. Seveda v kolikor imaš na voljo dovolj višine za estrih in izolacijo.

V kolikor delaš sam in imaš čas rezat stiropor in lovit višine je itak idealno da vse zaliješ s purpeno. V kolikor bi rad naredil hitro pa je šutunga to kar rabiš.

Lp
1 2
Iskanje po temi