PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Darilna pogodba/nujni deleži

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vprašanje.

1. Babica mi je 6 let pred smrtjo podarila z darilno pogodbo zemljišče, na katerem sem si zgradil hišo. Obenem ima 2 sinova (očeta in strica). Zanima me, ali lahko tako oče kot stric uveljavljata svoj nujni dedni delež in v kolikšnih % od vrednosti podarjene nepremičnine.

2. Babica je obenem podarila 6 let pred smrtjo tudi nepremičnine v vrednosti nujnega deleža strica njegovim potomcem, ki so na drugi lokaciji kot zgoraj omenjena nepremičnina pod točko 1.

Se priporočam za Vaše izkušnje.
Če je babica ob smrti imela še toliko premoženja, kot ga je prej podarila, bosta oba sina dobila svoj nujni delež iz tega premoženja.
Če je tega ostalo premalo, se iz vseh večjih daril dodaja sorazmeren delež, da se dobi nujni delež.
Nimam časa - sem v penziji!
spartan Napisal:Vprašanje.

1. Babica mi je 6 let pred smrtjo podarila z darilno pogodbo zemljišče, na katerem sem si zgradil hišo. Obenem ima 2 sinova (očeta in strica). Zanima me, ali lahko tako oče kot stric uveljavljata svoj nujni dedni delež in v kolikšnih % od vrednosti podarjene nepremičnine.
Ne. Delila si bosta le premoženje, ki ga bo babica imela v lasti ob smrti.

2. Babica je obenem podarila 6 let pred smrtjo tudi nepremičnine v vrednosti nujnega deleža strica njegovim potomcem, ki so na drugi lokaciji kot zgoraj omenjena nepremičnina pod točko 1.

pomembno je tudi vprašanje, ali je napisala oporoko ali bo prišlo do zakonitega dedovanja?
Oporoke ni. Je le zakonito dedovanje.
Citat:Oporoke ni. Je le zakonito dedovanje.
V času živjenja izročeno darilo je enakovredno oporoki. Če dedič zahteva nujni delež, ga bo dobil (četudi iz že izročenih daril).
Nimam časa - sem v penziji!
Žerjavar,
ni čisto tako;
ne štejejo vsa darila v zapuščinsko maso, ampak samo tista, ki so bila podarjena v zadnjem letu (komurkoli) ali nujnim dedičem (kadarkoli).
spartan Napisal:Vprašanje.

Ne in Ne. Ker je bilo darilo dano več kot eno leto pred zapustničino smrtjo in to vnuku, ki ni zakoniti dedič. Smile
Ne moreta torej nič stric niti oče. Prav tako na stričevi strani, torej tvojemu bratrancu/ sestrični ne, če je tudi njima podarila z darilno pogodbo vsaj leto dni pred smrtjo.
Oče in stric bosta dedovala le kar bo babica v času smrti zapustila (premoženje in dolgove) in ali če bi komu z darilno pogodbo še v letu pred smrtjo kaj zapustila.
Iskanje po temi