PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Poškodba el. kabla - potrebna sanacija ali ne?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prosim za pomoč.

V petek so mi prišli napeljat optiko za TV, internet in telefonijo. Pri vrtanju luknje v steno (tik pod stropom) je pri globini cca. 10 cm vrglo ven varovalko - vtičnica v katero je bil priklopljen vrtalnik ni več delala. Po zamenjavi varovalke, je vtičnica zopet v funkciji in ne meče več varovalk ven.

Zanima me sledeče - ali predstavlja "načet" kabel kalršnokoli nevarnost? Bi moral steno razkopat in sanirati kabel? Ali naj pustim kot je? Stena in strop sta betonska.

Hvala za pomoč že vnaprej.
Če je vrglo varovalko vem, pomeni, da je prišlo do direktnega stika med fazo in ničlo (ali zemljo). Verjetno je sveder posnel izolacijo faze in je prišlo do stika z ohišjem vrtalnika ter preko šuko vtičnice z zemljo. To pomanjkanje izolacije ni nedolžno:
- Delni stik z zemljo preko opeke, betona stavbe = potrošnja elektrike.
- Močnejši stik z zemljo, ki nepredvideno meče varovalko ven = jeza in prekinitve nekega delovnega procesa za vzpostavitev prešnjega stanja.
- Če se naveličaš težav z varovalko in daš namesto nje žebelj = pregretje žice, talitev izolacije, vžig, ... = strošek zavarovalnive v vrednosti vsaj četrt bajte.
Nimam časa - sem v penziji!
V betonski steni je kabel brez požirke? Nenavadno. Če je v požirki, menjava ne bi smela predstavljati težave.
če imaš kable v ceveh potem ni porblema...stare žice ven pa nove noter.
V vsakem primeru saniraj!
LP
hm, sem se bal, da bo potrebno sanirati ja. Ne vem pa ali so kabli v ceveh (hiša je letnik 1970)... Ali lahko s kakšno napravo preverim za kakšno poškodbo gre?
Kako pa komentirate to, da je šlo do cca. 10 cm vse gladko (OK, takrat je naletel na kabel), potem pa puf in varovalka ven? Sprašujem namreč zato, ker so vrtali iz dnevne sobe v garažo. Sedaj bi mi bilo "ugodneje" razkopavati steno iz garaže proti dnevni sobi... Debelina stene je tudi neznanka (mi je žal, da nisem premeril s kablom predno so ga dokončno napeljali)...

Hvala vsem za pomoč.
Si prepričan, da je vrglo varovalko ven, ker ste načeli el. napeljavo? Kaj pa če je bil kakšen kratek stik pri na vrtalniku, kabel ali vtič stroja recimo? Če s svedrom spraviš žice v kratek stik, je to ponavadi vidno na svedru - ste opazili kaj? Ne vem, kaj ste vrtali; če je bil preboj in kak Hilti na delu (glede na to, da praviš, da je stena betonska) - morda preobremenitev?

Če misliš, da ste navrtali, saniraj. Si težko predstavljam, da bi kabel kar tako ležal v betonski steni... poglej v kakšno dozo pod stropom, kakšna je situacija, cevi so v dozah vidne. Zamenjava žic v cevi ni problematična. Se splača potrudit, preden se lotiš razbijanja.
Če je bil vrtalni stroj ozemljen (šuko), je bilo lahko tako, kot je napisal Žerjavar. Lahko pa je sveder preglodal izolacijo faznega in ničelnega (ali ozemljitvenega) vodnika in posledično naredil kratek stik (po domače - zavrtal si med vodnika).
Kabel (ali cev s posameznimi vodniki) niti ni nujno, da je 10 cm globoko. Mogoče le 5 cm, pa ga je zadel 'z boka' (oziroma pregulil izolacijo). Če dobro pogledaš sveder, se na njem mogoče vidi, kje je preskočilo.
Ali so vodniki po ceveh ali ne, ugotoviš tako, da odpreš pokrov ene doze (navadno so pod stropom), posvetiš vanjo in pogledaš. V kolikor doz enostavno ni, napadeš elektro omarico (tisto z varovalkami). Ker veš, katero varovalko ti je odbilo, boš tudi videl, kateri vodnik (vodniki) so nanjo priključeni. In če doz po stenah nimaš, je verjetnost, da vodniki niso v ceveh, toliko večja (in imaš instalacijo narejeno s PPR kablom -poguglaj, kako izgleda)

Steno (če vodnikov nimaš v ceveh) poštemaš za velikost doze tako globoko, da prideš do kabla (navadno PPR), vgipsaš dozo, v njej povežeš in pokrovček nanjo. To delo prepusti kvalificirani osebi.
Malo imaš sicer 'štalo', če imaš skozi tvojo novo luknjo že potegnjen optični kabel, saj moraš pazit, da ne poškoduješ še tega.

Ha, me je alpe mal prehitel...
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Nisem prepričan, da je zadel kabel (o drugi možnosti nisem niti razmišljal).

Vrtalnik in sveder je bil njihov, tako da ne morem pregledati svedra. Je pa res, da pridejo v četrtek ali petek ponovno (inštalacija za priklop druge TV) in ga lahko vprašam, če je opazil karkoli na svedru (ko je vrglo varovalko ven in je vrtalnik nehal delati nikakor ni mogel dobiti svedra ven iz luknje. Ko smo zamenjali varovalko, je vrtalniko normalno delal, izvlekel je sveder in začel vrtati malce stran od prvotne luknje). Drugače so pa doze na steni ja. Vrtali pa niso v njeni bližini, tudi stikalo je cca. 30 cm od tal. Luknjo so vrtali čisto pod strop (kolikor je pač debelina vrtalnika).

Če je šlo za preobremenitev vrtalnika - ali je možno, da je zopet normalno funkcioniral po slabih 10 min (v tem času smo zamenjali varovalko in se dogovorili kje bo nova luknja)?

Bom počakal še ta teden, ker je bratranec (električar) na dopustu, potem ga bom pa prosil, da pregleda zadevo. Razkopljem še vedno lahko (to bo žena vesela).

Javim, ko zvem "diagnozo".
Citat: Drugače so pa doze na steni ja.
In to tik pod stropom? Na istem nivoju, kot se je vrtalo?

Pa saj moraš vsaj približno vedeti, kje potekajo instalacije.

Če je šel vrtat drugo luknjo, je vedel, zakaj. Sem nekoč naredil isto, pa sem vedel, da sem prišel do elektrike prej, kot se mi je vrtalnik ustavil.
Žerjavar Napisal:Če je vrglo varovalko vem, pomeni, da je prišlo do direktnega stika med fazo in ničlo (ali zemljo). Verjetno je sveder posnel izolacijo faze in je prišlo do stika z ohišjem vrtalnika ter preko šuko vtičnice z zemljo. To pomanjkanje izolacije ni nedolžno:
- Delni stik z zemljo preko opeke, betona stavbe = potrošnja elektrike.
- Močnejši stik z zemljo, ki nepredvideno meče varovalko ven = jeza in prekinitve nekega delovnega procesa za vzpostavitev prešnjega stanja.
- Če se naveličaš težav z varovalko in daš namesto nje žebelj = pregretje žice, talitev izolacije, vžig, ... = strošek zavarovalnive v vrednosti vsaj četrt bajte.
Ti pa veliko mašin nisi imel v roki, a ne? :? Če je bi kratek stik, ga je naredil sveder, ko je naletel na dve žili kabla. Glede na letnico hiše je instalacija verjetno narejena iz PP/R kabla, vsaj takrat je bilo to moderno. Verjetno je izolacija načeta, samo v zidu to ne predstavlja nekega večjega razloga za skrbi.
Citat:Ti pa veliko mašin nisi imel v roki,
Povej vsaj en argument, ki govori proti mojemu predvidevanju. Opusti možnost (malo verjetno), da stroj nima ozemljitve (šuko vtikača).
Hiltiji stari 25+ let še imajo ozemljitev, drugače so pa taki vrtalniki narejeni z zaščito dvojne izolacije. 8)
V tistih časih, ko sem na veliko montiral in vrtal luknje v zid tudi sam, je bilo takšnih dogodkov kar nekaj. Na primer v Ljubljanskem Štepanjskem naselju je izvajalec malce 'prišparal' na kablih in je vlekel inštalacijo (cevi in žice) diagonalno od doze do vtičnice. (zanimivo, da sem se z vodjo teh del po mnogih letih celo srečal)
V večini primerov je bil preboj kabla precej spektakularen - pok, blisk, skoraj uničen sveder. Le v dveh mojih primerih se ni zgodilo nič - presekal sem ničelni vodnik... vendar tega nisem vedel, dokler ni stranka sporočila, kako ni toka v vtičnici.

V tem primeru je vsekakor treba preveriti vse možnosti, recimo tudi to, da je pač sveder zadel v rob železne armature in je bil zaradi tega vrtalnik trenutno preobremenjen. 10 cm v globini mi je nekoliko veliko za elektro instalacijo, čeprav to nikakor ni izključeno.
Citat: so pa taki vrtalniki narejeni z zaščito dvojne izolacije
Res je. Vendar ne štejem za argument. Če ima vrtalnik šuko vtikač, ima kovinske dele povezane z zemljo. Ni važno, kakšna in koliko je izolacije na ohišju.
1 2
Iskanje po temi