Objave: 56
Teme: 14
Ocena:
0
Letos sem začel oddajati stanovanje. Kolikor sem raziskoval je dohodek od najemnin potrebno prijaviti med 1.1. in 15.1. naslednje leto. To se naredi preko dohodninske napovedi. Kako pa lahko preverijo ali sem prijavil ustrezno višino? Z najemnikom imava pogodbo in ta je prebivališče prijavil kot začasno.
Objave: 142
Teme: 18
Ocena:
0
Edino tako, da najemnika povprašajo.
Objave: 1407
Teme: 54
Ocena:
2
Najemno pogodbo prijaviš davčni, v njej pa mora biti naveden znesek najemnine. Na podlagi tega plačaš davek. Če spremeniš višino najemnine moraš skleniti aneks k najemni pogodbi in tudi tega nesti na davčno.
Objave: 7496
Teme: 227
Ocena:
0
Nc prijavit - na crno oddajat. Drzava te v primeru nategancije ali skode ne sciti. Tudi ce ne dobis placano te ocurijo za % od pogodbe, ne upostevajo uporabnine/amortizacije...
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Objave: 56
Teme: 14
Ocena:
0
To je res ja, najemnik je zelo dobro (preveč!) zaščiten s strani države. Pa na davčni tudi preverjajo nakazila na tvojem TRR?
Ocena:
0
Ja, itak... 2 mio TRR-jev bodo preverjali... Verjetno še na vse prijave ne trzajo.
Politiziral pa ne bom :twisted:
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
Objave: 2018
Teme: 20
Ocena:
4
Žal se pa tu motiš, zadnje čase od nakazil preko sepa sistema vidijo vse in to res vse, kar tudi sam menim, da brez odredbe ne bi smeli, sicer je pa obdavčena samo prejeta najemnina ne pa v pogodbi navedena !!!
Objave: 64
Teme: 3
Ocena:
0
Včasih sem oddajal stanovanje. Davek, ki mi ga je pobrala država je bil v vrednosti maj kot enomesečna najemnina. Ko bo šlo kaj narobe (neprilagojeni najmeniki) boš videl, da je davek še najmanjši strošek. Glede na to kako zaščiteni so najemniki je najbolje overiti pogodbo pri notarju. V pogodbi naj bo člen, da je izselitveni rok v primeru nespoštovanja pogodbe 1 mesec (varščino vzameš za dva in v pogodbi seveda napišeš pogoje v katerem primeru se najmena pogodba prekine - pogoje napiši natančno, nedvoumno).
Lahko pa narediš tako, da v pogodbo napišeš eno vrednost najemnine (manjšo kot je dejanska najmnina), potem napišeš še aneks (brez datuma), ki ti ga najemnik podpiše (aneks imaš samo ti). V aneksu piše, da se je cena najemnine dvignila za XY znesek zaradi izboljšanja življenskih pogojev. To imaš za varovalko, če najmnik prične plačevati najmnino v pogodbi in ne dejansko najemnino. Če pride do tega, na aneks napišeš datum in imaš en veljaven dokument. Tole z aneksom upam da deluje (ne vem ali je to pravno veljavni dokument) Sem vedno naredil tako ampak na srečo ni bilo nikoli težav, da bi uveljavlaj aneks.
Ocena:
0
Ruger, nekako se s tvojim razmišljanjem strinjam... tudi sam sem z oddajo zaključil, ker je brez veze. Stalno sem upal na pozitivno ničlo. Proti obrabi ne moreš nič, to pride v kompletu, beljenje na vsake 2-3 leta je skoraj obvezno. Ko se kaj zakomplicira pa ti država vse skupaj samo zakomplicira; pomoči od nje ni. Been there, done that.
Malo bi spremenil tvoj stavek:
Ko bo šlo kaj narobe (neprilagojeni najmeniki) boš videl, da je davek še najmanjši strošek.
Ko bo šlo kaj narobe (neprilagojeni najmeniki) boš videl, da je davek nepotreben strošek.
Objave: 1804
Teme: 21
Ocena:
0
Kaj pa če se domeniš z najemnikom npr. za najemnino 400€ in 150€ stroškov. Nato pa si znižaš letni davek s tem da napišeš v pogodbi da je najemnina 300 in da je 250€ stroškov. Seveda natančno kvalificiraš stroške.Nimaš pa števcev ločenih za najemnike in pa za lastni del hiše in imaš samo eno položnico na bajti za komunalo,elektriko,.... zatorej narediš stroške 1+1++1+1=250€.
Ali je kdo poskusil na takšen način in ali se mu je kaj zakompliciralo? Saj če se strinja najemnik da je tolko stroškov v najemni pogodbi ni problema.Razen če bi DUrs kaj zatežil in zahteval dokazila????
Objave: 485
Teme: 11
Ocena:
0
Davek pri oddaji stanovanja se plačuje letno, v okviru dohodnine, zavezanec za plačilo pa je najemodajalec oziroma lastnik stanovanja. Pri tem je davčna osnova mesečna ali letna najemnina, ki se pri opremljenih stanovanjih zmanjša za 40 % zaradi uveljavitve normiranih stroškov. Od te osnove se potem obračunava in plačuje ali akontacija dohodnine, ali enkratna letna dohodnina v višini 25 %, odvisno ali se je najemodajalec odločil za plačevanje akontacije, ali za plačevanje dohodnine v enem znesku v skladu z ZDoh-1.
Praktičen prikaz in vir:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.realiteta.si/podjetje/pogosta_vprasanja/oddaja_in_najem">http://www.realiteta.si/podjetje/pogost ... a_in_najem</a><!-- m -->
lp
Objave: 1804
Teme: 21
Ocena:
0
Sicer ne vem kaj si sedaj pomagal a vseeno hvala za razlago.Sem imel že letni davek ničen,ker sem uveljavljal stroške za oddajano neprimičnino. Sam sem hotel nekaj drugega izpostavit,... če je že kdo takole probal,... (beri 2 citata višje)
Drugače pa kot si povedal:
-celotna letna pobrana najemnina(CLPN)-40% normiranih stroškov in od tega 25% letni davek državi(če ne uveljavljaš dejanske stroške;če imaš dejanske stroške večje kot CLPN je davek državi 0€)
Objave: 66
Teme: 9
Ocena:
0
Ali je kdo že slišal za primer, ko je davčna zahtevala pogodbo od lastnika ali najemnika in preverila resničnost navedenih podatkov?