PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave ali je potrebna drenaža v mojem primeru?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zahvaljujem se za pričakovano strokovno pomoč
...gre za drenažo okoli plošče za montažno hišo..teren okoli je zemlja, na globini 2 metrov se začne že šoder in tako ko razmišljem ..ne vem v bistvu zakaj bi sploh napeljeval drenažo, saj naj bi ta odvajala vodo, podzemno..ampak tu je sploh ni!!
ne gre se toliko zaradi stroška, če pa mogoče restega ni potrebno pa se v to ne bom spuščal..
..seveda bom vsekakor moral zbrati vodo iz žlebov..jo napeljati v podzemno cisterno..tako ki jo lahko kupiš na netu na paleti..seveda jo bom pa obdal s stirodurjem...višek pa kar v tla...

hvala
Ne bom preveč pameten ker nisem strokovnjak na tem področju pa vendar drenaža ne pobira samo podzemeljske vode, pač pa tudi tisto, ki pride ob dežju po površini in nato ponikne v porozni "šoder" do drenažne cevi katera jo nato odvede v ponikovalnico ali kakšen potok, kanal .... Smiselno jo je narediti, saj ti s tem ne zamaka temelja in ne pronica v šoder pod temelj.

To je samo moje mnjenje, lahko da se motim :?:
...nisem prej opisal plošče...
..gre za obod iz opažnega zidaka, višina 5 x zidak..na to je potem vlita plošča do roba zidaka...pod ploščo smo navozili šoder in ga zelooo utrdili...
..po mojem laičnem razmišljanju bi lahko na zunanji strani temelja-zidakov..odkopal do prvega v zemlji...izoliral s tisto čepkasto izolacijo, nasul na njo šoder od prvega do zanjega zidaka..in to vse okoli...in ne bi dajal sploh drenaže...smo v ravnem terenu in ni vidnega zamakanja...
Imaš projektanta?
Nadzornika?
Izvajalca?

Kaj pravijo "sveti trije kralji"?

Iz tvojega pisanja je malo težko razbrati kaj bi sploh rad..... potemtakem daj vsaj neke slike ipd.

Drenažo, oz. dobro odvodnjavanje pa le izvedi/te! Čepkasta folija služi zgolj za zašlito toplotne izolacije. sama po sebi že pomeni določeno HI, vendar primarno HI zagotavlja kakšen izotekt in tozadevne zgodbe.... tudi kakšen ovoj z XPS-om, temeljni plošči "ne škodi"....
Sam imam hišo na 1,5 m nasutju šodra in pod tem je že praktično podtalnica (ob padavinah tudi samo 1 m pod temelji - višje pa ne!). Vsa voda ki pade ob deževju ob hiši takoj ponikne in tudi sam nisem videl smisla v tem da dajem drenažo tako da sem se tudi posvetoval z nadzornim in izvajalcem in smo se res odločili, da je to res nesmiselno. Ob hiši bom itak dal prane plošče oziroma bo tlakovano dvorišče in direktno ob hiši dež ne bo padel da bi močil temelje, drugje pa ponikne.
Pa tudi sicer sem videl po 20 letih drenažne cevi ob neki drugi hiši ki so bile itak neprehodne in zabite z finim peskom, tako da...
čepkasta "izolacija" kot jo ti imenuješ je mehanska zaščita in ne hidro izolacija Wink hidroizolacija je npr. Isotekt V4 ali podobni...
[attachment=o6791]
Vir: [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?start=0&t=7521]PSS, uporabnik karantanka[/url]

P.S.:"bradavičarka" je gumbasta folja o kateri govoriš, na sliki pa manjka še drenažna cev...

Priložene datoteke
.jpg   DmzpT6PHftRc8PKs.jpg (Velikost: 35,19 KB / Prenosi: 1077)
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
Različne konfiguracije terena dopuščajo temu primerne pristope pri gradnji in pri drenaži ni načeloma nič drugače ampak danes graditi novogradnjo in ob tem ne izvesti drenaže ko imaš praktično že odkopano in najlažje za izvesti... nevem no, kot je že zgoraj Mirando napisal tisto o svetih treh kraljih se najprej z njimi posvetuj ampak jaz bi drenažo naredil. Že zaradi boljšega spanca Smile
Jaz bi jo naredil v vsakem primeru, škoditi ne more strošek pa ni velik.
Drenaža najbolj pride v poštev v močnejših in dolgotrajneših nalivih ko se teren ( naj bo tak ali tak) dodobra napoji z vodo.
pritrjujem zadnjim postom...
Bom kar tu postavil vprašanje... Imamo hišo brez kleti. Ko bomo delali drenažo ali moramo izotekt in čepkasto folijo položiti tudi po celih temeljih (60 cm) ali samo po siporeksu (32 cm - toliko bomo imeli znotraj izolacije, tlakov...) in malo po temeljih. Kaj pa stirodur damo lahko samo po siporeksu (teh 32 cm) ali kako? Ali je dovolj stirodur 3 cm? Fasade še ne bo par let, drenažo pa moramo prej urediti, pa nisem čist sigurn kako. Hvala za pomoč.
Iskanje po temi