Objave: 176
Teme: 18
Ocena:
0
čedalje bolj se ogrevamo za pasivno in ne NEH izvedbo. pri prebiranju vidiva redkokatero pasivko z garažo. toplotne izgube pač in zato nadstreški, razumem. ampak nama (predvsem ženi) se je težko odpovedat topli garaži pozimi :?
rešitev je torej kaj? pasivka z garažo, ki sicer precej zviša ceno? samostojni prizidek? ta bi nama bolj ustreza tudi zaradi oblike pacele in zaradi kakšnega dodatnega shranjevalnega prostora, ker hiše ne moremo podkletiti. in kako ga potem ogrevati? kakšne ideje?
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Sodelavka ima pasivno in ima tudi seveda garažo (plus še nekaj prostora zraven)...logiš da je garaža objekt zase, ki pa se 'drži' hiše...tako da...res ni nobene potrebe po zmrzovanju...le pri načrtovanju (verjetno) toplotne črpalke, se splača vzeti malo močnejđšo da bo hkrati grela še ta del (ki ne bo toliko izoliran) greti ga bo pa vseeno treba.
Objave: 1748
Teme: 14
Ocena:
1
En dodaten plus, če delaš garažo kot samostojni objekt poleg hiše in ne v sklopu hiše, in sicer kot nezahtevni objekt (max 30m2, 3.5 m višine, brez AB plošče pod streho) je tudi ta, da za tovrstni objekt ne plačaš komunalnega prispevka.
Objave: 176
Teme: 18
Ocena:
0
vincent, razumem kaj praviš in to sicer je opcija, ki nama pa ni blizu. itak bereš, da že podkletena hiša ni ta prava pasivna, pa še, da trenutno še kao nobena garažna vrata nisodovolj dobra oz. primerna za pasivke itd. in že po kmečki logiki je jasno, da če so pasivke zminimalizirane in sprojektirane v nulo tako, da so toplotne izgube res minimalne, je jasno, da recimo klet ali garaža "pokvarita" njeno energetsko bilanco. ne bi rada šla v montažno pasivno (in dražjo!) hišo zato, da bo maksimalno varčna, potem pa z garažo in kolesarnico brcnila v temo. če me razumeš...
Ocena:
5
majko...pri pasivni hiši kjer imaš garažo imaš to načeloma dva ločena objekta. V tem je 'keč'..imaš pasivni del, ter garažo..ki pa na koncu vseeno potrebuje izolacijo (ne tako strupeno) ter seveda rabi ogrevanje....da imaš željenih 10 do 15 stopinj... Se pa vse skupat tako spelje, da zgelda kot ena zaključena celota - iz garaže v hišo prideš po suhem.
Garaža v sklopu pasivne hiše pa nekako ni opcija.
Objave: 2146
Teme: 17
Ocena:
0
@majko kakšen namen bo pa imela garaža? Bo to parkirišče za avto in kosilnico ali bo tam mogoče tudi kakšna delavnica? Jaz ne vidim smisla v tem, da si na eni strani ekstremno varčen in ekološko osveščen, na drugi se pa razmetava z energijo.
Jaz smisel ogrevanja garaže vidim samo v tem, če imaš notri vodo, da ti ob ekstremno nizkih temperaturah ne zmrzne.
Objave: 20
Teme: 1
Ocena:
0
@majko: Bo garaža v kleti? Potem daš klet iz toplotnega ovoja hiše. Seveda je klet še vedno malo izolirana. Prehod med kletjo in hišo pa rešiš tako, da namesto navadnih vrat daš na primer balkonska - in zrakotesnost je rešena.
Ocena:
5
Potem prav razmišljata - gelde rabe energije. Le ko se omeni pasivna hiša ima le te svoje zakonitosti, kar po domače pomenid a zraven takega objekta nemroeš nič prištukat ker se ti vse podre...v sorodni emi je že kamin cel problem.
Torej pasivni del rešuješ posebej (obvezen rekuperator, zrakotesnots, itd), garažni del pa zgolj z dobro izolacijo in brez kompliciranja...pa bo za želenih 10 sotpin vseeno minimalno porabila energije (če sploh kaj) le zakonitosti pasine gradnje se ni portebno držati (držiš se zgolj zakonitosti dobre izoliranosti).
Objave: 7350
Teme: 20
Ocena:
4
si sposojam temo:
dobro izolirana hisa (opeka 30cm, fasada 20cm), neposredno zraven neizolirana garaza.
Razmisljam sledece => dvojni zid, vmes izolacija, torej garaza in hisa med sabo ne bi bili fizicno povezani niti s stenami, niti s stropom, bi pa bili skupaj postavljeni.
V sorodni temi je bil sicer predlog, da se izolacija hise naredi znotraj garaze, vendar se vedno ostanejo toplotni mostovi na stropu (ce je strop garaze izveden) oz. na stenah garaze, ki so pravokotno na stene hise.
V mojem predlogu bi sicer bil ena stena dvojna, vendar se mi strosek dobrih 15m2 dodatne stene ne zdi kriticen.
Malo sem bukovo napisal, vsendar upam, da se razumemo.
Prosim za mnenja glede smiselnosti take izvedbe, oz. druge predloge.
Objave: 42
Teme: 5
Ocena:
0
gt001 - edino pravilno razmišljaš. Garaža mora biti konstrukcijsko ločena od hiše, če hočeš hišo izolirat brez toplotnih mostov. Tako tudi pri nas projektiramo.
Namesto stene garaže ob hiši pa je možno izvesti tudi samo nosilec, na katerega se nasloni konstrukcija strehe.
Ocena:
5
gt..lahko izoliraš celo garažo...če seveda to želiš. če nimaš potrebe po nobeni izolaciji je skoraj bolje (ceneje) da delaš ločeno steno...
Drugače pa izolacija na garažo od zunaj, izolacija na steno med hišo in garažo...izoliraš hkrati tudi stene, ki so pravokotno na hišo z notranje strani - strop je (mora bit) tako ali tako izoliran...s tem izničiš toplotne mostove.
Jaz sem v drvarnici postopal nekaj v tem smislu (nekaj še bom), ker želimo imeti temperaturo nad 0 stopinj (cca. 5 do 8..)..in ker bo noter tudi zalogovnik, bo že ta s stvojimi izgubami poskrbel da bo res tako (do sedaj je grel prostor dimnik...ker pa ukinjmao peč, je s tem konec). Pa jaz bom dal tudi 10 cm izolacije pod tlake.