PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Izračun komunalnega prispevka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

zanima me, če kdo zna izračunati višino KP (še preden od občine dobim odločbo)?

Sama se mučim z Odlokom o programu opremljanja za obstoječo komunalno opremo in merilih za odmero komunalnega prispevka naše občine, pa mi nikakor ne gre....

Če je kdo tako prijazen....

LP!
Pejt direkt na občino. Imej podatek o kvadraturi vseh etaž posebej za novozgrajeni objekt. In ti bodo točno povedal kok je.
maruškica Napisal:(še preden od občine dobim odločbo)?

Rabi še preden dobi od občine.

Mogoče manjka kakšen podatek.

Za začetek katera občina. Potem pa površina gradbene parcele, stanovanjska površina,...
A ste leseni al kaj ?

Greš na občino s tem podatkom o kvadraturi in ti točno pove kok bo prispevka, zato res ne rabiš odločbe čakat. Sploh treba pa jezik stegnit ob vložitvi, pa ti povedo.
Za AgitatoR........

Sicer se ne spuščam na tvoj nivo komunikacije, ampak kot se mi je zdelo.....danes dobila odločbo, znesek precej višji od predhodno pridobljenega na občini.....
Kaj pa zdaj?
Agitator, kaj ti misliš, da tisto, kar ti na občini povedo, potem vedno drži na papirju????
Če odlok za tvojo občino imaš, si že na pol poti Smile

Takole je bilo pred približno enim letom, upam, da se še vedno računa enako.

Navodilo za izračun komunalnega prispevka:

1.korak

V PGD poišči podatke:
a) Površina parcele - v formuli je oznaka A(parcel)
b) Neto tlorisna površina objekta - v formuli je oznaka A(tlorisna)

2. korak

Poišči odlok o programu opremljanja in merilih za odmero komunalnega prispevka za tvojo občino ... in grafične priloge
npr. za Kranj:[url]httpunichr("58")//lsunichr("46")lex-localisunichr("46")info/KatalogInformacij/TiskDokumentaunichr("46")aspx?SectionID=f8551c00-72ad-4366-b5df-9bce9fa650fb[/url]

3. korak

V dokumentu iz točke 2 v grafičnih prilogah poišči, v katero obračunsko območje sodi tvoja parcela. Npr. vodovod – obračunsko območje VO_1, ceste CE_1 ,...

4. korak

V dokumentu iz točke 2 poišči tabelo za vodovod in v njej pobarvaj vrstico za tvoje obračunsko območje - VO_1

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/1G/Im/2K9qIz8P/komunalniunichr("46")png[/img]
Izpišeš si podatek 3,73 € /m2 parcele in 8,26 € /m2 tlorisa.

Na enak način poiščeš vse zneske za vsako vrsto komunalne opreme:
Vodovod, Kanalizacija, Daljinsko ogrevanje, Plinovod, Ceste, Javne odprte in zelene površine, Površine za ravnanje z odpadki

Če npr. nimate daljinskega ogrevanja, plinovoda ali kanalizacija, je znesek 0 €. Ceste in površine za ravnanje z odpadki moraš obvezno računati. Za Javne odprte in zelene površine pa se verjetno upoštevajo samo v mestih. Pri nas na vasi te postavke ni.

5. korak

a) sešteješ vse rdeče obkrožene zneske - Cpij
b) sešteješ vse modro obkrožene zneske - Ctij

6. korak

V dokumentu iz točke 2 poišči faktor dejavnosti. Če gre za eno ali dvo stanovanjsko stavbo, ti ni treba iskati, ker je faktor 1 - (K(dejavnost)

7. korak
KPij = (A(parcel) * Cpij * Dp) + (K(dejavnost) * A(tlorisna) * Ctij * Dt)

V formulo vstaviš podatke iz točke 1 in točke 5:
K= 1a * 5a * 0,5 + 1 * 1b * 5b * 0,5

0,5 sta fiksni številki in pomenita, da je delež parcele v skupnem izračunu 0,5 in delež tlorisa tudi 0,5.

Posebej skrbno preveri površine iz točke 1.
Če je na parceli več objektov, preveri tudi točko 6, kjer recimo za garaže velja faktor 0,9, za drvarnice, hobby delavnice pa 0,7.
Če je na parceli več ločenih objektov, se parcela razdeli tako, da vsakemu objektu pripada proporcionalni del parcele.
Če ste podrli kako staro hišo, moraš celoten postopek narediti dvakrat – najprej za staro stanje in potem za novo in izračunaš razliko.
maruškica Napisal:Za AgitatoR........

Sicer se ne spuščam na tvoj nivo komunikacije, ampak kot se mi je zdelo.....danes dobila odločbo, znesek precej višji od predhodno pridobljenega na občini.....
Kaj pa zdaj?

Moj nivo je čisto dovolj visok in primeren. Mogoče sem bil krivičen do tebe, samo se žal dnevno srečujem z ljudmi, ki jim ni nič jasno, nebi pa raziskali in povprašali... ne dohtarja, ne na UE, ne na občini, ... in so polni nekih predvidevanj.

Z ženo imava namen gradit (prizidati).
Sva šla najprej na občino potem pa še na UE.
In sva zvedela vse kar sva hotela. Tudi točen znesek komunalnega prispevka.
Da odškodine državi ne bo teba plačevati, saj ima zemljišče oznako 0. Dobila kopijo papirja za dovoljen naklon strehe, kakšne frčade so dovoljene, da ni v naravovarstvenem območju, da bova potrebovala tudi soglasje železice, ker je hiša v 100m pasu, ...
Šele nato sva dala vlogo za lokacijsko informacijo. In že veva kaj bo v dokumentu pisalo.

Dobro je, če človek, tam kjer pač lahko, pred dejanjem že ve kakšna bo posledica.
AgitatoR Napisal:A ste leseni al kaj ?

Greš na občino s tem podatkom o kvadraturi in ti točno pove kok bo prispevka, zato res ne rabiš odločbe čakat. Sploh treba pa jezik stegnit ob vložitvi, pa ti povedo.

Ni nujno da ti povsod vse kar vprašaš povedo. Ko sva se zanimala za eno parcelo, nama je lastnik rekel, da so komunalni že plačani (in štorijo okrog tega zakaj). Papirja v dokaz pa nobenega.
Sem se šla potem direkt tja pozanimat, pa nisem izvedela nič. O tem koliko je (kao) bilo plačano lahko povejo le lastniku (bodočim kupcem torej ne), koliko bo treba plačat pa le na osnovi papirjev od projektanta (kateri razumljivo še nimamo, če niti parcele še nismo imeli)... Zame je bil pa ta podatek dokaj pomemben. V kolikor bi bilo res plačano, bi se manj konkretno pogajala za celo, itak.
Ojla!
Namen se imam podati v gradnjo. Sedaj sem šele na začetku, drug teden grem naročit projekt. Me pa nekaj zanima glede komunalnega prispevka. Višina prispevka je odvisna tudi od velikosti zemljišča. Stavbnega zemljišča imam sicer dobrih 1000 m2 a za gradnjo hiše 8x10 rabim gradbene parcele bistveno manj (nekje sem zasledil da če gradiš npr. 80m2 rabiš odmerit gradbene p. 80m2 x 2 - a to drži?, ker ti potem odmerijo prispevek na 160m2 in ne na 1000). Če to drži me zanima sledeče. Ali se gradbena parcela določi v projektni dokumentaciji in je to to ali moraš za takšno stvar naročit geodete, da ti pridejo razmejit parcelo?
Najlepša hvala za odgovor.
Lp
Te zadeve se lahko razlikujejo od občine do občine. Nekatere določajo najmanjšo velikost parcele 400m2, nekatere teh omejitev nimajo. Torej odvisno od občinskega odloka, ki velja za tvojo parcelo. Na svoji parceli moraš imeti zagotovljen tudi prostor za dovoz, obračališče, vsaj eno parkirno mesto (večina odlokov pa zahteva 2) ter vso ostalo morebitno komunalno infrastrukturo (prostor za odpadke, malo čistilno napravo, ponikovalno polje in ostale morebitne pritikiline). Nekateri odloki zahtevajo, da se parcela geodetsko odmeri in postane nova zemljiška parcela, ponekod pa je dovolj, da se velikost gradbene parcele (čeprav zgo tega termina ne pozna več) vriše s strani projektanta. Torej spremenljivk je preveč da bi lahko dobil točen odgovor na tako splošno zastavljeno vprašanje. Pridobi lokacijsko informacijo in se pozanimaj o teh zadevah pri izbranem projektantu ali na občini (tam lahko tudi dobiš informativni izračun višine komunalnega prispevka)
210 občin, 210 načinov obračunavanja KP.
Dobil izračunan komunalnega prispeveka, ki je za cca. €800 višji, kot pri sosedih. Napako sem takoj ugotovil, zakaj je do tega prišlo. Namreč širila se bo cesta, del zemljišča je bil že prodan občini za to širitev. Urbanist je naredil napako, ker tega ni upošteval; očitno je pač pozabil. Na občini, kjer so imeli na vpogled pgd, bi na to lahko opozorili, saj vedo, da se bo tam širila cesta. Ampak ne, so nabili kp še na to zemljišče, čeprav sem že potegnil ta kratko med svojo nakupno ceno zemljišča in ceno, katero so plačali za odkup, ki je skoraj pol manjša. Tudi nihče na občini ni nič rekel, da so tudi oni spregledali "dvojno obdavčitev", če se lahko tako izrazim.
Ok, grem do urbanista, nariše gradbeno parcelo, ki po lokacijski informaciji ne sme biti manjša od 400m2 in na tako površino pride hiša z vsemi odmiki od meja in funkcionalen prostor za dva avtomobila. Se na občini nikakor ne strinajo, čeprav sem opazil, da so nekaj cincali z odgovorom, zakaj ne more biti parcela gradbeno zarisana 400m2.
Potem na parceli je tudi hudournik, ki ga oni smatrajo za funkcionalno zemljišče; vsaj KP bi radi zaračunali tudi za to zemljišče.
Imam občutek, da občinam tako hudo primankuje dohodkov, da se za moje pojme spuščajo že v "kriminalne" vode. Lahko pa da se motim in da je to nekaj čisto običajnega v deželi tej na sončni strani Alp.
Hja večina občin sedaj uporablja teh 400m2 za nek minimum zemljiške (gradbene) parcele. Ponekod je dovolj vris "gradbene" parcele v vodilni mapi, večina pa jih zahteva preparcelacijo, s tem, da imajo nekatere občine omejitev, da se parcele ne sme razparcelirati v kolikor iz nje ne moreta nastati 2 funkcionalni parceli velikosti min 400m2. Kot je Yeager napisal vsaka občina ima tu svoje reglce, glede na sprejete odloke. Je pa to kar si v zadnjem delu zapisal pri nas dokaj ustaljena praksa.
Pri svojem odgovoru sem se malo zmotil, občin ni 210 ampak 212 :lol:
1 2
Iskanje po temi