PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Omejitev služnostne pravice

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Ne vem kam naj se obrnem zato sem sklenila da malo povprašam za vaše mnenje. Sem študentka, brez službe imam pa hišo do katere ne morem. Stara mama je namreč razdelila premoženje med 3 vnuke. Polovico imama brat in jaz, polovico pa sestrična. Stric ima na hišo vpisano služnost.
Zgodilo se je da se je v hišo pred 3 leti vselila sestrična z 3 otroci in svojim partnerjem brez soglasja. Razdelili so hišo na dva uporabna dneva, stric sedaj živi v spodnjem delu(ima svoj vhod), sestrična pa v zgodnjem delu in ima prav tako svoj vhod. Jaz v hišo nimam dostopa, ne morem nič pripeljati tja, skratka samo davke plačujem.

Zanima me če imam kakšno pravno podlago da zahtevam omejitev služnosti glede na to da so dokazali da je hišo možno razdeliti na dva dela, da že več let živijo neupravičeno notr, se nočejo pogovoriti o odkupu niti o plačilo kakšnega nadomestila za uporabo. Glede na to da sva z bratom enotna in lastnika polovice bi pričakovala da imava lahko vsaj neke pravice iz tega naslova.

Prosim če mi lahko nekdo svetuje, kaj narediti v takšnem primeru.
Glede na opisano, sama ne bosta mogla doseči ničesar (sicer bi že). Stric in sestrična pač izkoriščata naivnost in mladost vaju z bratom. Kaj pa pravijo vajini starši? Verjetno bosta morala najeti odvetnika, ki bo dosegel ali izselitev in plačilo uporabe za nazaj ali pa da vaju izplačajo. Sama bi se verjetno odločila za slednje, ne predstavljam si pekla živeti z njimi pod isto streho. Vedet je tudi dobro, da bo zadeva trajala leta in da dobro premislita katerega odvetnika boste vzeli.
potem obstaja vrjanta da se hiša loči in imava z bratom enake pravice kot ona...glede na to da so mi rekli da on lahko povabi v hišo svoje družinske člane, da lahko živijo z njim ker ima on služnost (torej ona in otroci, ne pa partnerja). rada bi vedela, da če grem v tožbo, da se zdna zgodit da bom dosegla svoje.
Pri nas je tako, da boš svoje verjetno dosegla le, če imaš dovolj dobrega odvetnika. Za slabega v takem primeru je škoda denarja. Tekla bodo leta, letno bo pobral toliko in toliko, čez 10 let boš pa še vedno le uradna lastnica.

Glede na opisano sem razumela, da imata vidva enake pravice na polovici hiše kot oni (a je sploh bilo takrat določeno katera polovica pripada njim in katera vama?). Nič več in nič manj. A še enkrat, samo to, da papirji jasno kažejo na to, da imata prav, verjetno ne bo dovolj, ŽAL rabita zares dobrega odvetnika.
Po spominu je nakako tako: Mislim da služnostni upravičenec ne sme kar prepovedati uporabe nepremičnine lastniku. Poiskusi poiskati služnostno pogodbo in natančno prouči kakšna služnost je vpisana. Služnost je lahko namreč do določenega dela, lahko je časovno omejena, lahko je naprimer samo za strica, ne pa za njegovo družino itd. Lastniki lahko tudi zahtevate izbris služnostne pravice, morajo biti pa za to izpolnjeni določeni pogoji (mislim da je glavni razlog da se služnost ne uporablja več - recimo če bi se stric izselil)
Kot laik na tem področju vidim rešitev v smislu najema.

Malo se pozanimaj o višini primerne najemnine za celotno hišo, pošlji jim predlog pogodbe o najemu tvojega deleža hiše - vsakemu posebej glede na velikost ki jo zaseda. Na predlog pogodbe verjetno ne bodo reagirali. Takoj začni pošiljati račune za najemnino. Ko se nabere nekaj neplačanih, pa vloži izvršbo - pazi na zastaranje.

Ne morejo zanikati, da bivajo v tvojem delu hiše - so dolžni plačati najemnino. Ugovarjajo lahko le na višino najemnine - v nekem roku od izstavitve vsakokratnega računa.

Ko se bodo sprijaznili s plačevanjem najemnine pa izkoristi vsako priložnost spremembe na trgu in zvišaj najemnino - do meje oderuške.
Nimam časa - sem v penziji!
načeloma to gre (najemnina) a pazi , da si tudi ti pravno pokrita, uradni najem mora biti prezenten tudi potem pri davku na oddajanje, katerega si zavezanec ti, ker "prejemaš dohodek pri oddajanju", tako, da je ta rešitev -"rešitev " le zelo začasna,- da ne boš na koncu morala plačati davek, za oddajanje...
Svetujem ti , pridobi vse papirje:
o lastništvu, je urejena etažna lasnina,...kako je vpisano v zemlj. knjigo, o davčnih odločbah za daveke za to hišo (kdo je davčni zavezanec, kdo dejansko plačuje in kaj).... Potem pa stopi, do žlahte ( z papirji in odvetnikom poleg) in se v miru pogovorite - naslednja faza , ki je bistveno dražja in daljša je pravda...
Kako lahko nekomu, ki mu je dana brezplačna služnost stanovanja, zaračunaš najemnino? Meni je sosed dal služnostno pot, čez par let se bo pa spolnil, da mi bo zaračunal 500€ na mesec za uporabo. Jaz upam, da tako ne gre.
Citat:ki mu je dana brezplačna služnost stanovanja, zaračunaš najemnino
Služnost je brezplačna samo v primeru, če je s pogodbo o služnosti tako določeno. O tem zgoraj ni bilo nič rečeno.

Tudi če ima stric doživljensko pravico bivanja, verjetno ne v celi hiši. Če je ta pravica brezplačna se nanaša na nujno potrebne (ali s pogodbo navedene) prostore - za enega je celotno pritličje preveč. Delež brezplačne najemnine strica (če je?) nosi tudi sestrična, kot solastnica hiše.
Tudi sestrična kot solastnica ima pravico bivanja, vendar le na površini, ki je sorazmerna deležu lastništva - za ostalo plačuje najemnino.
hvala za vse odgovore, nekot vidim spet luč na koncu
če je vpisana služnost stricu za bivanje v hiši, to pomeni, da se tudi vidva z bratom lahko gibata po hiši kolikor se hočeta saj je del hiše vajn in služnost pomeni da stric sme oziroma lahko samo uporablja hišo.
susa Napisal:če je vpisana služnost stricu za bivanje v hiši, to pomeni, da se tudi vidva z bratom lahko gibata po hiši kolikor se hočeta saj je del hiše vajn in služnost pomeni da stric sme oziroma lahko samo uporablja hišo.

Ne, ni tako preprosto.

Če ima stric služnost za celotno hišo, mu ne morete nič. Pač pa lahko sestrična uporablja zgolj in samo svojo polovico ... Je pa treba res dobro pregledati pogodbo, kaj piše v njej.

Tole je res peklenska ureditev in kdor je tako določil ... no ja, verjetno ni vedel in je mislil, da dela komu uslugo.
Tale najemnina zgoraj se imenuje uporabnina - isti znesek, različna podlaga.

Za kakšno služnost gre? Stanovanja?

Pogledati, kaj piše v pogodbi, je nujno. Vpogledati v zk izpisek še bolj.

Prebrati zakon tudi ne škodi, da se sploh ve, kaj je vsebina služnosti.

(1) Služnost stanovanja je osebna služnost, ki daje pravico uporabljati tuje stanovanje ali njegov del za potrebe imetnika služnosti in njegove družine tako, da se ohranja njegova substanca.

(2) Imetnik služnosti stanovanja ima pravico do uporabe skupnih delov stanovanjske hiše.

(3) Izvrševanja služnosti stanovanja se ne more prenesti na tretjo osebo.

Torej - če ima služnost stanovanja, je naslednje vprašanje, ali ima služnost na celi hiši ali samo na delu.

Naprej, če prav razumem, je sestrična solastnica. Če je solastnica, ima pravico do uporabe sorazmerno deležu. Če je solastnica, ni potrebe po iskanju zveze s služnostjo strica, saj ima lastno pravico, ki bi jo imela tudi v primeru, če služnosti strica ne bi bilo. Služnost izključi/omeji uporabo lastnika.

V bistvu je treba najprej razjasniti, na katerem delu ima stric služnost - torej, ali uporablja del hiše, na katerem je ustanovljena služnost ali pa uporablja hišo kar v pavšalu. Kar je zgodba zase, ki nima veze s sestrično.

Nato pa se je treba lotiti sestrične.

Stric in sestrična imata različno pravno podlago za uporabo hiše, ki ju ne gre mešati. Sestrično bi bilo potrebno pozvati, da zapusti hišo, saj se je vselila v hišo brez soglasja ostalih solastnikov, za spremembo vrste rabe stvari je namreč potrebna kvalificirana večina, ki pa je sama nima, saj je solastnica samo do polovice. Ker je s tem v kršitvi, je podana podlaga za izselitev, ker podlage za vselitev ni bilo. S tem je podana podlaga za uporabnino, ker pravice do uporabe hiše ni imela.

Nato, najprej, najbolj nujno, pa bi bilo potrebno iti v nepravdni postopek delitve nepremičnine. Kar pa spet vse košta in traja - solastnina na bajti je naslabša stvar, kar se ti lahko zgodi.

Kar predlagajo zgoraj, da se izstavi račun, to ne bo šlo - računov fizične osebe ne izstavljajo, za izstaviti račun pa potrebuješ pravno podlago, torej najemno pogodbo.

To, da nimata vstopa, pa seveda ne gre.

Pod črto brez znatnega finančnega vložka in par let cajta po črnem scenariju nimaš šans, da bi kaj uredila.

Postopek delitve košta par jurjev in traja par let. Postopek izselitve cca jurja in traja podobno. Postopek glede omejevanja služnosti podobno. Ocena stroškov, da to spelješ do konca, je od 5 do 10 k in cca 5 do 10 let pravdanja. Nekaj manj, če te oprostijo plačila sodne takse.

Vse se pa začne z delitvijo...
Stric ima služnost na celi hiši, vendar ni vpisana brezplačna služnost. Ona sedaj notr živi in glasno razlaga da nimam vstopa. Dane so bile 4 ponudbe za izplačilo(kar imamo dokumentirano) . Vsako so ustno potrdili, vendar nikoli do konca izpeljali. Najemne pogodbe ne bodo podpisali to sem sigurna tako da ne vem na kaki podlagi lahko zaračunam uporabnino njej in stricu za sorazmerni delež. torej ne preostane drugega kot tožba ali pa da na miru pustim zadevo in jim še naprej dajem pravico da se smejijo moji situaciji ter izkoriščajo hišo.
Citat:da se izstavi račun, to ne bo šlo - računov fizične osebe ne izstavljajo, za izstaviti račun pa potrebuješ pravno podlago,
Tole pa ne gre v mojo kmečko bučo. Bi te prosil za pojasnilo.

Če nekdo uporablja mojo lastnino (motiko, avto, hišo, ....), ki ob uporabi izgublja vrednost, moram imeti pravico do materjalnega nadomestila (uporabnina, najemnina, ...). V ta namen mora biti tudi pravna osnova, da izstavim zahtevek za plačilo (račun, ....). Pri tem ne igra vloge, ali je uporaba z mojim dovoljenjem ali brez njega. Če je z dovoljenjem, je tudi nadomestilo (običajno) dogovorjeno. Če je brez mojega dovoljenja pa mora biti tudi pravna osnova za določitev višine nadomestila brez pristanka uporabnika. Seveda pa mora biti tudi možnost izvršbe na tak neplačani zahtevek.
1 2
Iskanje po temi