PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Sporazumna razveljavitev darilne pogodbe

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Leta 2008 mi je mama z darilno pogodbo podarila zazidljivo parcelo na kateri sem nameraval zidati hišo. Sprememba lastništva je bila vpisana tudi v ZK. Med pridobivanjem dokumentacije za GD se je zakompliciralo glede služnostne poti, tako da sem obupal in kupil drugo parcelo. Parcelo, ki mi jo je podarila mama, bi sedaj prenesli na brata, ki ima zraven že postavljeno hišo.
Kolikor mi je znano je neobdavčeno samo darilo med starši in otroki. Če hočem parcelo prepisati na brata morava narediti kupoprodajno pogodbo in plačati 2% davka.

Da bi se izognil plačilu davka, me zanima če je možno sporazumno razveljaviti darilno pogodbo med mano in mamo, mama pa bi potem naredila novo darilno pogodbo z bratom.
Mam zelo podobno situacijo. Ma kdo kakšno idejo?
midva sva se odločila za darilno, ker bi bilo s kupoprodajno preveč davka na dobiček. poglej kaka je vrednost, zapisana v darilni in kaka na gursu. da boš vedel kolikšen bi bil davek. se boš mogoče lažje odločil.
Jaz sem 1x razveljavljal darilno pogodbo, ki je bila že v postopku vknjižbe. Šlo je gladko. Umik v zk in to je to. Ti bi moral razveljaviti in zk dovolilo dati, da se ponovno vpiše na mamo. Kako bi pa to davčna gledala, je pa najbolje vprašati davčno.

Dva dni nazaj sem napovedoval davek na darila pri delilni pogodbi, zračunal sem, da bi bilo treba nekaj plačati, oni so pa izračunali, da ne bi bilo treba. Če dobiš več kot daš, potem je razlika darilo. V tem primeru to ni bilo to. Vprašati davčno, ni druge, še najbolje referenta, ki bo odločal.
ajaaaa, vi jo želite razveljavit... opa :-)
Iskanje po temi