Objave: 433
Teme: 95
Ocena:
0
L.p naj opišem našo situacijo.
Do pred sedmimi leti smo bili normalna družina ki je imela hišo in vikend,kjer smo vsi bivali mama oče jaz in starejši brat ,ki se je kasneje oženil in odselil.Nakar je mama umrla in smo ostali mi trije.Vikend je bil pisan na mamo ,ki je šel v zapuščinsko hiša pa je bila pisana na očeta ,tako da jebil samo on lastnik(hvala bogu,tako sta pač imela z mamo),na zapuščinski smo dobili kar je po zakonu (op.besedam),hiše pa se nismo nič dotaknili niti v besedi ,kar pa brat ni vedel (mislil je da gre v zapuščinsko tudi hiša),takoj za tem so se naši odnosi ohladili iz njegove strani,ker jaz sedaj doma živim z družino in očetom ločeno gospodinjstvo,odlično se razumemo .
Sedaj nastopijo problemi ,jaz bi rad brata izplačal ,dokler je oče še živ ,vendar ne prideva skupaj.(mama in oče sta bila dogovorjena da ,brat dobi vikend ,jaz pa hišo od katere dobi 40.000eur),
hiša je bila ocenjena na 235.000eur,vikend pa na 35.000eur.(ki pa je sedaj razdeljen na zapuščinski ).
Sedaj ima oče tega dovolj in je rekel ,da bi napisal oporoko ,da se ne bom jaz po njegovi smrti kregal in dokazoval),
Midva z ženo sva že do sedaj vložila v hišo cca 20.000eur.
Oče vztraja pri tem da brata izplačam po smrti z 40.000eur ,ker meni da je to dovolj .
očeta zanima kam se naj obrne oz. na koga (odvetnika ,notarja ) da mu sestavi oporoko v kateri ,bi jaz dobil hišo ,izplačal brata in se jaz odpovedal vikenda in svojega dela ,ki sem ga dobil ob smrti mame,in jaz bi do smrti skrbel za očeta.
Kakšne vrste oporoka pride v poštev ,da kasneje ne pride do izpodbijanja oz.da obvelja očetova volja .(je to sploh možno napisati v oporoki)
Hvala lepa za odgovor
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Pustite oporoke pri miru.
Foter naj ti takoj prepiše ali proda hišo, ti se pa po smrti cenkaj z bratom, kakor ti paše.
Vse ostalo bo vojna!
No, verjetno bo tudi v tem primeru, vendar boš imel boljša pogajalska izhodišča.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 5075
Teme: 13
Ocena:
-13
V vsakem primeru: prepis nate ali darilna pogodba, lahko brat uveljavlja nujni delež. Če se le da najdite nek skupen kompromis-pogodbo, overjeno pri notarju. Fanj je tudi ,če imaš kake račune o tvojih vložkih v hišo- kar se upošteva. Z očetom se npr. lahko odpovesta svojih deležev na vikend, v zameno da ti tudi brat malo popusti pri hiši.
To je najbolje spraviti na papir pri notarju in overiti, nato gre na ZK -saj bo notar razložil.
Lahko vam spiše tudi odvetnik, vendar notarju ponavadi, ta zapis ni všeč- malo premeče vejice in pike na odvetniškem zapisu in vam zaračuna kot da je sestavil on. Tako je bolje, da že v štartu napravi sam (da po nepotrebnem ne plačujete še odvetnika).
na uspeh lp
Objave: 2182
Teme: 44
Ocena:
0
brat bi dobil nekje 75.000 evrou. ti pa 175.000 evrou (odštela štiri desettisočake za brata in vajin vložek).
razlika je za 100.000 evrou torej. to je kar velik znesek.
sedaj se pa ti postavi na mesto tvojega brata in povej ali BI BIL TI s tem zneskom zadovoljen? verjetno ne.
Objave: 1357
Teme: 17
Ocena:
0
Pogodba o preužitku
Pogodba o preužitku je urejena v Obligacijskem zakoniku.
S pogodbo o preužitku se ena stranka (preužitkar) zavezuje, da bo na drugo stranko (prevzemnik) prenesla lastninsko pravico na določenih svojih nepremičninah, prevzemnik pa se zavezuje, da bo preužitkarju ali komu drugemu do njegove smrti nudil določene dajatve in storitve.
Skupaj z nepremičninami so predmet pogodbe tudi premičnine, ki so namenjene za rabo in uživanje nepremičnin, če stranki ne določita drugače.
Namen preužitka je v tem, da si preužitkar zagotovi dosmrtno eksistenco v zameno za njegovo premoženje. Premoženje preide v last prevzemnika že za časa življenja preužitkarja, vendar je ta varovan z vpisom stvarnega bremena v zemljiško knjigo, ki zavezuje vsakršnega lastnika in z zakonsko možnostjo razveze pogodbe ob neizpolnjevanju obveznosti iz pogodbe.
Prevzemnikove obveznosti se lahko dogovorijo v obliki občasnih denarnih dajatev, nudenju življenjskih potrebščin, oskrbovanju, zagotovitvi stanovanjskega prostora, prepustitvi uživanja določenega zemljišča in podobno.
Če prevzemnik prevzete nepremičnine odsvoji, je za izpolnitev obveznosti iz pogodbe o preužitku odgovoren tudi novi pridobitelj, če je preužitek vpisan v zemljiško knjigo (stvarno breme).
Pogodba mora biti sestavljena v obliki notarskega zapisa.
Pogodba se lahko razveže:
če pogodbenika živita skupaj in se njuno razmerje tako omaje, da postane skupno življenje nevzdržno, lahko vsaka stranka zahteva, da se pogodba razveže;
vsaka stranka lahko zahteva, da se pogodba razveže, če druga stranka ne izpolnjuje svojih obveznosti.
Ocena:
0
Pogodba o preužitku.
Če je sklenjena pogodba o preužitku se ob smrti očeta prenese nepremečnina avtomatsko na vas in to brez zapuščinske razprave.
V tem primeru bratu pripada samo nujni delež, ki pa ga mora zahtevati preko sodišča. Razen, če se po smrti drugače sporazumete in mu ponudite nujni delež.
Nujni delež je polovica zakonitega deleža. Primer, od vrednosti nepremičnine 200 000 eur je en delež 100 000 eur njemu bi pripadlo 50 000 eurov ki bi mu jih sodišče določilo.
Seveda pa se sorazmerni delež preživljanja očeta , ki bi ga moral prispevat tudi brat vračunava v ta znesek nujnega deleža in vsa že prejeta darila v času življenja.
Seveda pa ob taki pogodbi ostane lastnik oče do smrti. V primeru da mora v dom ostartelih bi morali pokriti plačilo doma drugače bi socijalna lahko kaj tirjala. Seveda pa sta oba z bratom dolžna v enakih deležih pokriti stroške.
Ocena:
0
nečesa ne razumem. če nekdo dobi toliko večji delež nepremičnine zato, da bo skrbel za svoje starše, zakaj bi potem v primeru, da se on odloči očeta dati v dom, mogla za stroške doma skrbeti oba od bratov in ne samo tisti, ki je dobil večino premoženja?
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Še enkrat poudarjam isto!
Oporoke so zgolj kanon futr za odvetnike in sodišča.
Ker se zagotovo ne boste zedinili, lahko pričakuješ dolgoletno vlačenje po sodiščih, brat bo dobil del bajte, ne nujno v denarju, kar pomeni, da lahko zahteva delitev v naravi in naselitev neljubih stanovalcev v svoj del in še in še.
Če ti fotr želi dobro in ti zaupa, morate to rešiti še za čas njegovega življenja oz. dokler je še njegovo.
O naravnost bizarno izgubljenih tožbah, pa ni treba zgubljati besed. Na sodišču ponavadi zmaga tisti, ki je bolj pokvarjen, ne tisti, ki je bolj pošten.
Kakšna sta vidva z bratom, pa najbolje veš sam.
Pogodba o preužitku je užitna le, če se vsi dediči strinjajo z njo.
Popušilič sem imel priliko že večkrat opazovati, en dokaz imam čez cesto, cca. 20. m od tu, kjer zdaj tipkam. Tudi ta spada med bizarne zgodbe, mogoče enkrat...
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Ocena:
0
Ali to pomeni da ne glede na to kako sta se mama in oče menila ,še začasa njnega življenja ,oče ne more napisati oporoke drugače ,kakor le tako da brat dobi nujni delež?
Brat se ne bo pomenil glede vsote 40.000eur ne glede na to da ni in tudi ne bo skrbel za očeta!
Se pravi ne obstaja nobena druga alternativa ali možnost kako bi to naredil?
Kaj pa v primeru darilne ali izvršilne pogodbe morda celo prodaje hiše samo na papirju in kolikšen je potem za plačati ddv v tem primeru?
Ocena:
0
To ni res Fery.
Do hiše brat ne more priti, če je bila pogodba o preužitku. In od takrat naprej, ko oče ne more več samostojno živeti in če mu glede pogodbe nudiš pomoč se šteje kot bi bil v domu za ostarele in to tisti zasluži, ki skrbi za očeta. Pazit je treba, da zdravnik kje v kartonu zapiše, da oče ni sposoben več skrbeti zase, da se lažje dokaže od kdaj naprej ni več samostojen.
Seveda pa mu nujni delež pripada v vsakem primeru pa, če tudi takoj hišo prepišejo.!!
Če hišo oče proda potem pa mu ne pripada. Ampak treba bo plačati davek in izvesti pačilo na očetov račun. Brez transakcije ni prodaje in ne nakupa! Potem pa bo brat vprašal kje je denar in spet bo prepir.
Vse ostalo tako kot sem napisal zgoraj.
Ocena:
0
susa ali to pomeni,da če oče naredi pri notarju pogodbo o preužitku istočasno pa mu jaz na račun nakazujem vsak mesec nek znesek(recimo 200eur),čeprav je oče zdrav in sam skrbi zase.
To kaj velja ali ne .
Konec koncev sva z ženo le navadna delavca (recimo 70.000eur),ki si kaj takega niti ne bi mogla privoščiti,brata pa itak briga on bi prodal ali pa dal v očetovo nadstropje ,tuje ljudi pol se pa jahi pa kregi.
Res ne vem ,kaj naj svetujem očetu ,da bi bilo prav ,kar za enega itak ne bo ampak tako je želel ,pa naj tako bo.
Ocena:
0
če boš hotel brata "izigrati", se zna zgodit, da dosežeš obraten efekt, podkrepljen z njegovo jezo. mogoče se bo pa odpovedal svojemu deležu.
Objave: 1094
Teme: 11
Ocena:
0
Mogoče bi namignil, s čim bi bil brat zadovoljen. Saj ti je to že dal vedeti, kaj?
Objave: 140
Teme: 14
Ocena:
0
Čakte, zdej pa po prebranem tukaj tudi men ni čisto jasno kako je s temi oporokami in pogodbami. Namreč imamo podobno situacijo kot avtor te teme: med seboj skregana potomca, eden od njiju skrbi za mamo, ki sicer živi sama v hiši, drugi je pa zaradi užaljenosti prekinil vse kontakte z njo. Zato se je mama odločila, da eno od svojih nepremičnin z darilno pogodbo direkt prepusti potomcu, ki zanjo skrbi, za drugo nepremičnino pa je v oporoki zapisano, da se po njeni smrti proda in polovico zneska dobi "ta dobri" potomec (ki je pooblaščen hišo prodati), drugo polovico (kao nujni delež) pa ignorantski potomec. Zakaj bi potem človek imel probleme, če oporoka sklenjena pred odvetnikom in pričami??
Ocena:
0
katra7
Če je oporoka razumljiva ne bi smelo bit problemov. V vašem primeru bo mama z darilno pogodbo prepisala eno neprimičnino sinu ki bo skrbel zanjo. Tudi od te neprimečnine drugemu bratu pripada nujni delež. Seveda pa se temu nujnemu deležu ob prpisu ta lahko odpove.
Od druge hiše ki bo prodana pa bosta dobila vsak polovico in to ni nujni delež ampak zakonit delež.
Ob tem kar sem napisal in razbral iz vašega bi oziroma morata za mamo poskrbeti oba v enakih deležih pomoči. Kar pa dvomim, da je tako mišljeno? Vedeti pa morate da lahko z preživljanjem staršev nastane veliko stroškov sploh pa če imajo majhno pokojnino. In mislim da prodaja hiše in delitev denarja ni ok. razen če delita tudi stroške preživljanja starša.