Objave: 24
Teme: 7
Ocena:
0
Prosim, da mi lastniki TČ za sanitarno vodo napišete koliko približno el.energije porabijo vaše TČ za ogrevanje sanitarne vode v enem dnevu. Jaz sem pred dnevi montiral TČ.Ker me je zanimala dejanska poraba el.energije in seveda kolikšen bo strošek elektrike sem priklopil TČ na merilec za porabo elektrike. Po treh dnevih merjenja sem ugotovil, da je dnevna poraba cca.12Kwh. Prosim povejte mi je to dosti ali malo za TČ.
Meni se zdi to kar precej. podnevi 8ur x 24sit =192sit + ponoči 4ure x 16sit =64sit.
Toraj dnevno cca.256sit x 30dni =7680sit na mesec.
Mislim, da je to preveč.
Prosim, če podate kakšne vaše meritve, da lahko primerjam in se ob morebitni večjih odstopanjih oz.nižji porabi obrnem na proizvajalca.
Hvala za pomoč.
lp
Objave: 293
Teme: 0
Ocena:
0
Kakšno toplotno črpalko imaš? Pri toplotni črpalki, z priključno močjo 600W bi to pomenilo, da ti črpalka dela 20 ur na dan, kar pa se meni zdi precej; razen če porabiš toliko vode...
LP
Objave: 470
Teme: 2
Ocena:
0
To mi nič ne pove če ne vem koliko tople vode porabite in na kakšni temperaturi.
Za primerjavo naredi nasledni izračun:
P - porabljena voda v litrih
t1 - temperatura neogrete vode - vodovod
t2 - temperatura ogrete san. vode
E - porabljena energija v kWh - rezultat
E = (t2 - t1) * P / 860
Ed - dejansko porabljena el. energija
I - izkoristek - COP TČ
I = E / Ed
pa boš videl pri čem si.
Npr.
Če porabite dnevno 250 l vode, ki je ogreta iz 20 na 50 C sledi, da dnevno potrebujete 8,72 kWh energije. Če je za to šlo 4 kWh elektrike je izkoristek SISTEMA 2,18.
sandi
Objave: 274
Teme: 6
Ocena:
0
TČ pokuro toliko energije na mesec kot nekako zamrzovalna skrinja, se pravi nekje okoli 1500 do 2000 SIT.
Objave: 326
Teme: 23
Ocena:
0
kaj tebi laufa 12 ur TČ dnevno za sanitarno vodo??? kako TČ pa imaš??? kolikšen je bojler s TČ? mi imamo TČ s 300 l bojlerjem, pa se TČ minimalno vžiga (+ tega, da je topla voda vezana tudi na pomivalni stroj). niti slučajno toliko ur dnevno.
meni se zdi daleč preveč to kar ti praviš.
Ocena:
0
se mi je kar zdelo, da tukaj nekaj ne bo vredu.
toplo vodo potrebujemo samo za umivanje. Smo 6 članska druzina in max.gledamo na porabo vode. Bojler je 300l vodo pa segrevamo na 55 stopinj.
o proizvajalcu zaenkrat nebi govoril, ker hocem izvedati kaksna je dejanska poraba el.energije pri vas.
kaj bi bilo lahko narobe in zakaj tako visoka poraba el.energije?
hvala za odgovore.
lp
Objave: 92
Teme: 14
Ocena:
0
Doma imamo TČ2 iz Termotehnike na 200 literskemu bojlerju in nam greje približno 12-13 ur dnevno.
Ker je moč 600w to pomeni: 0,6 x 12 = 7,2 kW na dan
7,2 x 20 SIT = 144SIT/dan
144 x 165dni = 23760 SIT za eno "poletje"
Torej, če primerjemo z 400l olja x 150 = 60000 SIT
Prihranek na sezono je torej dobrih 36000 SIT na sezono. Investicija se torej povrne v slabih 6-ih letih. Odvisno seveda od cen energentov v prihodnosti!
LP, Gregor
Ocena:
0
opazil sem se, da temperatura v bojlerju izredno hitro pada tudi do 2 stopinji v 30 min. Če pa ogrevamo to vodo pa rabi TČ tudi do 1 uro, da segreje vodo za 2 stopinji. TČ dela priblizno 15-16 ur na dan moč pa je cca 700W kar pomeni cca 11kw el.energije. S tem, da smo včeraj uporabljali toplo vodo le štirje.
Objave: 3
Ocena:
0
Pozdravljeni
Povem vam lastno izkušnjo:
TČ Z-2B kar pomeni Gorenje 300 l
Kupljena 1992
4 članska družina tempertura ogrevane vode 50 stopinj
Mesečna poraba (izmerjena z Iskrinim elektroenergertskim števcem ) cca 80-100 KWh,kar je približno 1200-1400 sit mesečno
Priklop izveden na cenejšo tarifo s pomočjo releja
LP
Ecio
Objave: 1433
Teme: 28
Ocena:
0
Kako so izolirane izhodne cevi? Morda imaš cirkulacijo?
Objave: 49
Ocena:
0
Zelo pomembna je tudi temperatura zraka v prostoru in na koliko greješ vodo.
Najslabša varianta je posledično torej, če si postavil TČ v zelo hladno klet, kjer imaš npr. 10 stC, na drugi strani pa greješ vodo na max. (55 stC).
Zelo pomembno je tudi ali je tč v kompletu kar na bojlerju, ali pa jo imaš posebej in celo s kakšno vodno povezavo in še dodatno cirkulacijsko črpalko.
Vmes kakih 15m cevi, ki niso izolirane...
Včasih pa je dobro zapret dovod vode v bojler za nekaj časa in kontrolirat zadevo, kako deluje. Pol pa sam ugotoviš, da imaš neizolirano cirkulacijo po hiši, da toplo vodo kar naenkrat vsi potrebujejo ...
Sploh pa, zakaj pa je garancija!
Nerodna zadeva je samo, če ti pošljejo serviserja pa ugotovi, da je vse OK, pa ti napiše kak račun za 15 jurjev al pa še več. :twisted:
švasamo da je vesele
Objave: 81
Teme: 1
Ocena:
0
Imam sicer TČ za ogrevanje, ki pa ima poseben režim tudi za ogrevanje tople vode! Pač ko temperatura v bojlerju pade pod željeno, se izklopijo črpalke za ogrevanje stanovanja in vklopi črpalka za krogotok skozi bojler, takrat se izhodna temperatura TČ tudi poviša na maksimum (cca 60stC)!
No, od 1.7. imam inštalirano tako, in se zaenkrat rabi samo za ogrevanje tople vode. Delala je torej točno 3 mesece skupno 28 ur! Pač temperature so bile poletne!
Povprečno cca 10 ur mesečno (pač nekaj smo bili na dopustu)! 3 kw/h je inštalirana moč! Torej je bil strošek cca 1000 sit/ mesec; kar je čisto OK (1/4stroška bojlerja)! Smo 4 članksa družina!
Ocena:
0
naslednja poteza bo izoliranje cevi in nastavitev timerja. Bom poročal o rezultatih.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
kot so že pred mano rekli...malo se poigraj z nastavitvami. Ne poznam toliko teh TČ ampka e treba vedeti koliko je sposobna pogreti taka TČ...če je to 55 stopinj potem nikar ne nastavljaj te temp. ker je to njen maksimum, kar pomenid abo precej nergije šlo v nič.
Pa tudi 50 stopinj člisto zadošča za uporabo. Bojler malo preglejte (če je možn ga ovijte še v stekleno volno 10 cm, prav tako izolirajte cevi med bojlerjem in steno.
Nastavite delovanje bojlerja na nočni režim (ker 300 litrov mora zadoščati za en dan ne da bi čez dan dogreval).
Pa seveda...za delovanej TČ rabiš precej velik prostor (če ni, naj bodo odprta vrata) ker lahko se dogaja da med delovanjem temp. zraku toliko pade da je izkoristek TČ 30 % (oz. več) slabši.
Ne bo pa nič narobe če napišeš proizvajalca...mogoče ti bo kdo pomagal od ljudi, ki že imajo inštalirano dotični model, pa pokurijo precej manj energije.
(se je pa treba zavedati, da če se kopate v banji (namesto tuša) je poraba tople vode fenomenalna.
LP
Ocena:
0
hvala za vse nasvete. Baje je dosti odvisno tudi od cirkulacijskega voda tako, da bom cevi dal izolirati. sam bojler pa bi moral toplo vodo drzati tudi do 2 dni. Mogoce, je tudi kaj na tem, da je TČ nastavljena na max.temperaturo tako,da bom znizal to temp. na 50, kot ste predlagali. Bom porocal, kaj se bo dogajalo.