PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja služnost na parceli

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tašča in tast sta pred dvema letoma komunali podpisala služnost za izgradnjo kanalizacije na parceli blizu njihove hiše. Midva sva mislila,da bi popolnoma obnovila in nadgradila staro hišo, vendar nikakor ne pridemo skupaj, zato vedno bolj razmišljava o gradnji. Partnerjev delež pri hiši bi zamenjala za to parcelo,ki pa je obremenjena s služnostjo. Ker je pogodba "izginila" (onadva pa niti ne vesta kaj sta podpisala Sad )trenutno ne morem povedati več, me pa zanima, če je kakšna možnost za izbris te služnosti? Nekje sem zasledila,da če v 10ih letih ne začnejo s projektom, da bi lahko zahtevala izbris? Je to res? problem je, ker bi zaradi psov rada ogradila parcelo in zato,ker je tisti del ob meji,kjer bi kanalizacija potekala najbolj rodovitna zemlja, primerna za vrt ali sadno drevje, lahko tudi za TČ, ker je drugje pretežno skalnat teren (parcela je podolgovata, kanalizacija bi potekala po najdaljši strani)....Se sploh da kaj narediti?
arsbi Napisal:Tašča in tast sta pred dvema letoma komunali podpisala služnost za izgradnjo kanalizacije na parceli blizu njihove hiše. Midva sva mislila,da bi popolnoma obnovila in nadgradila staro hišo, vendar nikakor ne pridemo skupaj, zato vedno bolj razmišljava o gradnji. Partnerjev delež pri hiši bi zamenjala za to parcelo,ki pa je obremenjena s služnostjo. Ker je pogodba "izginila" (onadva pa niti ne vesta kaj sta podpisala Sad )trenutno ne morem povedati več, me pa zanima, če je kakšna možnost za izbris te služnosti? Nekje sem zasledila,da če v 10ih letih ne začnejo s projektom, da bi lahko zahtevala izbris? Je to res? problem je, ker bi zaradi psov rada ogradila parcelo in zato,ker je tisti del ob meji,kjer bi kanalizacija potekala najbolj rodovitna zemlja, primerna za vrt ali sadno drevje, lahko tudi za TČ, ker je drugje pretežno skalnat teren (parcela je podolgovata, kanalizacija bi potekala po najdaljši strani)....Se sploh da kaj narediti?
Prosi komunalo za kopijo pogodbe. To z 10-leti načeloma ne drži.
Bova prosila, ker pa je lastnik zaenkrat še tašča ne moreva midva zaprosit, ampak prosit njo in čičat ter čakat, da se kaj naredi v tej smeri.

Kako to misliš,da ne drži? To je bil odgovor pravnice,ko sem jo vprašala o tem. Misliš,da se je sploh ne da zbrisat?
arsbi Napisal:Bova prosila, ker pa je lastnik zaenkrat še tašča ne moreva midva zaprosit, ampak prosit njo in čičat ter čakat, da se kaj naredi v tej smeri.

Kako to misliš,da ne drži? To je bil odgovor pravnice,ko sem jo vprašala o tem. Misliš,da se je sploh ne da zbrisat?
Načeloma je možna tožba za izbris služnosti, če so se bistveno spremenile okoliščine oz. jo upravičenec ne izvršuje. Je pa bistveno bolj enostavno, da pogledata pogodbo in vidita:
ali je določena trasa služnosti (ker vaju morda moti samo trasa in se predlaga premik le te),
za koliko časa je služnost ustanovljena ter ali je čas trajanja tudi vpisan v ZK dovolilu.
Mora pa služnosti upravičenec koristiti služnost na način, da kar najmanj obremenjuje služečo (vašo) nepremičnino.
Če je služnost že vpisana v ZK (oz. je razvidna vsaj plomba) je možno zaprositi tudi ZK za kopijo pogodbe (samo ponavadi traja kakšna 2 tedna).
Hvala za odgovor. Klicala tašča,da se je pogodba našla, jo greva popoldne pogledat. Trasa se ne more spreminjat, ker potem bi šla kanalizacijo po delu kjer naj bi stala hiša, desno od nje pa bo dovoz. Sem na internetu brala,da v kolikor se služnost ne izvršuje zaporedno tri leta se lahko zahteva izbris. Če ne bo v pogodbi omenjena dolžina trajanja (v ZK ne piše nič o trajanju,samo zavedena je) bova stopila v stik z odvetnikom, ker letos poteče tri leta. Upam,da nama uspe..
Pozdravljeni,
zanimam se za nakup parcele. Iz ZK izpisa je razvidno, da je na njej precej služnosti, in sicer:
-vknjižena neprava stvarna služnost in
-6x vknjižena stvarna služnost / nujna pot / nepravo stvarno breme.
Služnost ima elektro in pa vsakokratni lastnik nepremičnine.
Parcela je zaenkrat še v enem kosu in se parcelizira po željah novih lastnikov.
Kaj točno te služnosti pomeno, niti točno ne vem Smile
Zanima me, ali lahko kasneje pričakujem kakšne "probleme" če se odločim za nakup.
Hvala za vaše mnenje
lp
Iskanje po temi