Objave: 401
Teme: 14
Ocena:
0
V hiši pripravljam stvari za vodovodno napeljavo, pa me grize ena mala zadevica. A je kaj pomembno, kje se nahaja stenski priključek za toplo vodo glede na hladno - na levi ali na desni?
Sprašujem zato, ker želim na vseh armaturah imeti toplo vodo konsistentno na desni strani, v načrtih, ki jih gledam, je pa T.V. priključek vrisan na levi strani.
Sicer razumem, da lahko armature z gibkimi cevmi zvežem tudi križno, če je treba, ampak se mi zdi to nepotreben problem. Nisem pa prepričan, kako je s temi stvarmi v praksi - ali gre tipično levi priključek na levo stran armature ali ravno kontra? :oops:
Hvala vnaprej.
Objave: 12028
Teme: 18
Ocena:
1
Pipa za nizkotlačni bojler ima toplo vodo na desni strani. Tako je narejena in ne moreš spremeniti. Proizvajalec ima sigurno nek razlog za takšen položaj.
Pri drugih dvojnih pipah je vseene, kje teče topla voda, tisti rdeč in moder čepek pa brez problemov zamenjaš. Če pa računaš na enoročne pipe, ki imajo označbo brez možnosti zamenjave, pa se prej prepričaj. Nekatere nimajo oznak.
Nimam časa - sem v penziji!
Objave: 293
Teme: 0
Ocena:
0
Hladni priključek je standardno na desni strani, gledano proti zidu. Moj nasvet je, da se naredi priključke tako kot je pravilno. Če pa želiš imeti na armaturah toplo vodo na desni, pa potem s priključnimi cevkami stvar obrneš. Tako ne bo čez par let problema, ko boš hotel imeti pipe "standardno" obrnjene. Zgoraj napisano seveda velja za armature, ki imajo priklop pod pultom/omarico.
Če hočeš imeti pri zidnih armaturah toplo vodo na desni, torej ne ostane drugega kot zamenjava cevi. AMPAK!!! v primeru montaže termostatske armature na zid (npr. tuš, kad...) ta ne bo delala, če priključki ne bodo standardni!!! Da ne bo čez 14 dni tema (kot jih je že nekaj), "zakaj termostatska armatura ne deluje". :wink:
LP
Objave: 401
Teme: 14
Ocena:
0
No, to sem rabil. Zdaj se bom znal orientirat. Najlepša hvala!
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Načeloma se dela da je hladan desno in topla levo. Dandanes pa tudi ni rpoblem če se človek zmoti oz. hoče drugače, ker je povezava preko pletenic, ki ju seveda lahko priklopimona pipo križno. Čeprav ne vem v čem bibil smisel vezati ravno obratno kot naj bi bilo.
Ocena:
1
Citat:Čeprav ne vem v čem bibil smisel vezati ravno obratno kot naj bi bilo.
Če že dva tako trdita, verjamem, da naj bo topla na levi. Ali mi lahko kdo pove, zakaj ima pipa za nizkotlačni bojler (Armal -18 let) topli ventil na desni, če bi naj splošno veljalo, da je na levi. Ali obstoja o tem kak standard? Morda si proizvajalci izmišljajo - saj sta samo dve možnosti.
Ocena:
1
Citat:(mali bojlerček skrit v omrici)
Poglej ta bojlerček - zelo verjetno je nizkotlačni. Do pipe pride cev za hladno vodo, potem pa sta še dve cevi do bojlerja. Pipa je desno za toplo vodo. Pipe ne moreš obrniti, zamenjati priključkov.
Ne moreš je napačno vezati, kar se tiče položaja ventila za toplo vodo.
Morda pa si ti navajen od doma na vse "napačno" vezane pipe? :o
Podobno smo nekoč v službi imeli vročo razpravo o položaju stikala za osvetlitev. Ali moraš za prižig luči pritisniti zgoraj ali spodaj. Smo sprejeli dejstvo, da ni predpisa in da je stvar posameznega okusa.