PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri SchPN dilema ogrevanje (TČ & klima & kamin)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da malo odprem spet tole temo... lahko jo pa prestavite če mislite da ni točno za tukaj...

Torej najprej živjo. In ja, prebral sem skoraj vse na tem in drugih forumih glede TČ... pa še zmer nisem pameten.

Torej izkušenj in potrebnega znanja in razumevanja o raznih COP in teh zadev nimam, me pa zanima čisto iz praktičnega vidika oz. mi bo vsak nasvet dobrodošel.

Torej lokacija in podatki o objektu:
Enodružinska hiša
Pritličje 42m2 / kotlovnica 11m2, družabni prostor 17m2, hodnik s stopniščem in shrambo (pod stopniščem) 14m2
Mansarda (odprto do slemena / kuhinja, jedilnica dnevni prostor 50m2 - cca 7m višine) skupaj s sobami 120m2
Galerija 38m2
prostor je odprt od spodnjega dela preko stopnišča v mansardo do galerije (nobenih vrat)
Ljubljana Jarše
Talno gretje 145m2

Okna in izolacija
11 strešnih oken Velux
2 slojna okna PVC Secom
Strešna izolacija 8cm termotop in 21 volna
Fasada (še ni) 16 cm

Ogrevanje
TČ Fujitsu Waterstage 11,2kW (še ni, vendar mi je nekako najbolj všeč po slišanem, videnem in prepričevanju prodajalcev 8) )
Vgradnji kamin 13.9w - <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.cheminees-philippe.com/en/accueil/details/711/846?pop=0">http://www.cheminees-philippe.com/en/ac ... /846?pop=0</a><!-- m -->
Klime Mitsubishi MSZ-EF 2.5, 3.5 (dvojček 5.2 zunanja) in 5kW (samostojna) (še ni)

Torej vprašanje je sledeče...

Ali mislite da je zadeva v redu zastavljena?
Zanima me ali je za ta sistem priporočljivo imeti tudi zalogovnik ali je ok samo bojler 300 l za sanitarno vodo?
Ima kdo lastne iskušnje z glasnostjo zunanje enote Fujitsu (lokacija namreč predvidena ob meji)
Ker mi ni všeč da bi zunanji enoti za klime montiral na steno - je v redu če se montirajo na isti sistem kot od TČ?

Če se spomnim še kaj pa vprašam. Prav tako če rabite še kakšne podatke za pameten nasvet z veseljem posredujem...

Hvala za odgovore!
IMHO, ne.

Ne razumem zakaj TČ in klima. Zakaj ne bi izkoristil TČ tudi za hlajenje?
Pozimi toplo vodo v talno in v dva konvektorja (delujeta lahko tudi v prehodnem obdobju za gretje ali pozimi za dogrevanje). Poleti pa hladno vodo v dva konvektorja (poskrbeti pa moraš za odvod kondenza).
Vsak dober majster bo znal naresti ustrezno krmiljenje.

Tudi ne vidim potrebe za 300L bojler; razen če ves ni 6+ :-)

Kamin je (meni osebno) tudi bolj strošek ali romantika kot kaj uporabnega; dimnikar, čiščeje, nalaganje, zaloga drv...

Postavitev TČ zna biti zoprna ob postavitvi na mejo - sploh, če je žleht sosed.
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Nebomgabiksal Napisal:Ne razumem zakaj TČ in klima. Zakaj ne bi izkoristil TČ tudi za hlajenje? Pozimi toplo vodo v talno in v dva konvektorja (delujeta lahko tudi v prehodnem obdobju za gretje ali pozimi za dogrevanje). Poleti pa hladno vodo v dva konvektorja (poskrbeti pa moraš za odvod kondenza).
Konvektorje so mi odsvetovali zaradi slabega učinka hlajenja ter nezmožnosti odvzemanja vlage iz prostora. Prav tako so mi za prehodna obdobja svetovali da je klima najbolj uporabna glede na izkoristek še za dogrevanje. Ne vem, nisem pameten Smile

Nebomgabiksal Napisal:Tudi ne vidim potrebe za 300L bojler; razen če ves ni 6+ :-)
Zaenkrat 4je in velika banja + tuš... smo kar dobri porabniki tople vode Smile Vsak večer... pomoje to ni toliko zgrešeno, bolj me zanima ali rabim zalogovnik zaradi talnega ali ne... pa tudi cena med 200 in 300 je minimalna.

Nebomgabiksal Napisal:Kamin je (meni osebno) tudi bolj strošek ali romantika kot kaj uporabnega; dimnikar, čiščeje, nalaganje, zaloga drv...
Se zavedava ja. Tudi mišljen je sicer bolj kot vzdušje in romantika (strošek sem sicer bolj težko "požrl"... ja pa res da meni osebno da prijetno toploto - drugačno kot talno/radiatorsko ogrevanje. Bolj prijetno se mi zdi.

Nebomgabiksal Napisal:Postavitev TČ zna biti zoprna ob postavitvi na mejo - sploh, če je žleht sosed.
Zaenkrat še ni Smile
Je sicer do njega vmes še cesta (3m širine) in še par metrou do vhoda ima... zanima me kolikšna je ta glasnost v primerjavi z drugimi enotami - je to razlike 2,3 decibele ali več in če ima kdo Waterstage če lahko kaj pokomentira... lahko pridem tudi na obisk z enim šestorčkom Wink
Nebomgabiksal Napisal:IMHO, ne.

Ne razumem zakaj TČ in klima. Zakaj ne bi izkoristil TČ tudi za hlajenje?
Pozimi toplo vodo v talno in v dva konvektorja (delujeta lahko tudi v prehodnem obdobju za gretje ali pozimi za dogrevanje). Poleti pa hladno vodo v dva konvektorja (poskrbeti pa moraš za odvod kondenza).
Ne se pustit zmest od reklamačev/nabijačev, da klima je pa res nekaj brezveznega. Ni. Sprobano. Razen če ne boste ko bo vroče kuhali, pomivali, likali, se tuširali, ......
Vsakršno pacanje nekega približka klimi običajno ni tako funkcionalno kot klima. Je le narejena samo zato, da prvenstveno hladi in temu je tudi namenjena, dizajnirana in na podlagi doooolgoletnih izkušenj optimizirana.

Citat:Tudi ne vidim potrebe za 300L bojler; razen če ves ni 6+ :-)

Nas je 6 in 300l bojler je premajhen. Poleti imamo sanitarno ogrevano s sončno in ko je sonce malo nižje in še kak dan ni nič sonca, včasih že drugi dan ni tople vode. Ga je pa treba še dodatno izolirat.

Citat:Kamin je (meni osebno) tudi bolj strošek ali romantika kot kaj uporabnega; dimnikar, čiščeje, nalaganje, zaloga drv...

Kamin daje čist drugo toploto. Ta prijetno. Kdor tega ni sprobal ne ve o čem govorim. Jaz ga ne dam ven, tud če bi bil z zakonom prepovedan. Pozimi vsak dan v pogonu, pa ne zaradi šparanja. Ogrevanje s kaminom pride dražje od TČ, razen če imaš svoj lastni gozd.
Konvektor/klima - res je da konvektor ne odvaja vlage. To pa je za počutje pomembno! Predvidevam, da rekuperatorja ne bo... zato, ja pač klima in ustrezno senčenje, predvsem vsej 11 strešnih oken!!! Bo pa še ena kišta visela na fasadi.

Bojler, mi smo 4 odrasli, se tudi kdaj kdo skopa in tudi pomije na roke. 150L kača v zalogovniku zadostuje. Vsekakor zalogovnika za talno ne potrebuješ. Dodiju pa zmanjka vode, ker ni sonca. Elektrika je non-stop. Porabe za ogrevanje SV so v drugi temi...

Romantiko lahko zganjaš tudi s kaminom na bioetanol brez saj in dimnika.
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
Halo... Ja kje si pa slišal, da konvektor ne kondenzira ne suši zraka?? Zadeva je popolnoma enako učinkovita kot klimatska naprava identične moči!! Omenjena TČ zna celo hladiti vodo po vremenski krivulji
Imel boš TČ pa so ti svetovali še klime... jao dobri trgovci ni kaj :lol:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Sassapo ti je lepo odgovoril.
Dodatno pa še:
- ne kompliciraj z zalogovnikom, ker ni od njega nobene koristi, prej nasprotno
- glasnost TČ navadno nima nobene zveze s foušijo, žlehtnobo in/ali slovensko zadrtostjo. Če bo sosed slišal hrup tvoje TČ v svoji hiši, boš problem ti, ne on. (To je najbrž zdaj jasno tudi tistim, ki so mislili, da so z nakupom TČ v deželo prinesli najmanj novo vero.)
Ali bo do tega prišlo ne boš vedel, dokler tvoja TČ ne bo pozimi delala na polno in odmrzovala. Če živiš ob prometni cesti in nimaš posebnih odbojev zvoka, problema ne bo, če pa je vse naokoli tiho kot v cerkvi...

Navsezadnje niso TČ nič drugega kot skupaj zmetan drob v zunanji enoti iz za silo poštrihanega pleha, ki zna zaradi s parimi vijaki pritrjenimi velikimi površinami hitro priti v kakšno nadležno resonanco. Med drugim.
Hm, za konvektorje mi noben ni znal dat kakega pametnega podatka, prav tako pa nisem niti slučajno dobil dost informacij o njih od prodajalcev razen cen...

Prav tako so mi odsvetovali hlajenje preko talnega - naj bi dal stensko ali stropno inštalacijo če naj bi to hotel uporabljati.

Glede na to, da je kit za hlajenje +1500€ na samo ceno toplotne črpalke in da potem pride še inštalacija kr neki in konvektorji, ki pa naj ne bi imeli takih izkoristkov kot klime in so tudi glasnejši sem nekako sklepal da je klima boljša izbira - cena nekako tm tm, izkoristki pa precej boljši. Al mi spet sam neki prodajajo? Smile

Prav tako me zanima ali je kdo montiral zunanjo enoto od klime na tla (mislim jo dati ali na steno ali na tla zraven TČ) - mogoče kakšne slabosti?
Če bo montaža na steno ali res ni dobro da naredim odtok za kondenz speljan notri v odtoke za vodo? Da naj bi imel probleme ker lahko zmrzuje - čeprav bo samo reboj čez steno, odtok pa speljan potem notri naprej.

Glede glasnosti kakor poslušam sedaj je tko, da ne glede na to katero TČ dam, bo takrat ko dela na polno glasna. Če ne drugače bom reševal z ograjo ob cesti, ker lokacijo imam lahko načeloma bolj kot ne samo to predvideno.... sosed ima hišo preč cca 10m... in glede na to da smo na vasi je kar mir... hm, hm...

Zalogovnika ne bom dajal...

Kaj pa odtok za vodo pri dimniku za kamin? Pravijo da je nepriporočljivo peljat iz dimnika v vodni odtok? Zaradi saj... kakšna ideja? Nekaj bom moral dat, ne da mam un gumjast štoflc predvidevam.
SchPN Napisal:Hm, za konvektorje mi noben ni znal dat kakega pametnega podatka, prav tako pa nisem niti slučajno dobil dost informacij o njih od prodajalcev razen cen...

Prav tako so mi odsvetovali hlajenje preko talnega - naj bi dal stensko ali stropno inštalacijo če naj bi to hotel uporabljati.

Glede na to, da je kit za hlajenje +1500€ na samo ceno toplotne črpalke in da potem pride še inštalacija kr neki in konvektorji, ki pa naj ne bi imeli takih izkoristkov kot klime in so tudi glasnejši sem nekako sklepal da je klima boljša izbira - cena nekako tm tm, izkoristki pa precej boljši. Al mi spet sam neki prodajajo? Smile

Prav tako me zanima ali je kdo montiral zunanjo enoto od klime na tla (mislim jo dati ali na steno ali na tla zraven TČ) - mogoče kakšne slabosti?
Če bo montaža na steno ali res ni dobro da naredim odtok za kondenz speljan notri v odtoke za vodo? Da naj bi imel probleme ker lahko zmrzuje - čeprav bo samo reboj čez steno, odtok pa speljan potem notri naprej.

Glede glasnosti kakor poslušam sedaj je tko, da ne glede na to katero TČ dam, bo takrat ko dela na polno glasna. Če ne drugače bom reševal z ograjo ob cesti, ker lokacijo imam lahko načeloma bolj kot ne samo to predvideno.... sosed ima hišo preč cca 10m... in glede na to da smo na vasi je kar mir... hm, hm...

Zalogovnika ne bom dajal...

Kaj pa odtok za vodo pri dimniku za kamin? Pravijo da je nepriporočljivo peljat iz dimnika v vodni odtok? Zaradi saj... kakšna ideja? Nekaj bom moral dat, ne da mam un gumjast štoflc predvidevam.

Ma hudiča kdo tebe nateguje?? Kit za hlajenje je 90€!! Takšna kombinacija hlajenja s konvektorji deluje čisto ok. za več kot pol manj denarja (lahko prideš pogledat, imamo dovolj takšnih kombinacij po celi slo.) Zunanja enota se postavi na namenski betonski jašek, ki je fizično ločen od hiše in nikakor na fasado, saj igrdo izgleda in zahteva gretje oddtoka kondenzata, kar pomeni dodaten obratovalni strošek.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
sassapo Napisal:Ma hudiča kdo tebe nateguje??
Vsak ki ima 5 minut cajta Wink

sassapo Napisal:Kit za hlajenje je 90€!! Takšna kombinacija hlajenja s konvektorji deluje čisto ok. za več kot pol manj denarja (lahko prideš pogledat, imamo dovolj takšnih kombinacij po celi slo.) Zunanja enota se postavi na namenski betonski jašek, ki je fizično ločen od hiše in nikakor na fasado, saj igrdo izgleda in zahteva gretje oddtoka kondenzata, kar pomeni dodaten obratovalni strošek.
1. Kit za hlajenje je že 90€, ampak ali ni tako da moraš imeti potem tudi kit za 2 ogrevalna kroga ki stane 880€ in še kaj?
2. Za zunanjo enoto od TČ vem, da je montaža na jašek, zanimalo me je za zunanjo od klime
3. Kam lahko pridem pogledat? Je kaj v delu? Trenutno imam še čas da se premislim. Mi pošlješ ZS s kontaktom in če si kaj v LJ bi se oglasil na objektu?
1. Kit za hlajenje je že 90€, ampak ali ni tako da moraš imeti potem tudi kit za 2 ogrevalna kroga ki stane 880€ in še kaj?
Zdaj pa res ne vem, ali se norčujejo iz tebe, ali se ti norčuješ iz nas :?
Za hlajenje potrebuješ "samo" kit ki stane 90€ in cevovod do konvektorjev, kateri je lahko samostojen ali priklopjen iz razdelilnih omaric
Še enkrat!!! Konvektor je popolnoma enakovreden klimatski napravi enake moči :!:
Kaj pa če bi mu Saško ali pa Ludvik ali kdo drug dal eno fer ponudbo?
Nebomgabiksal Napisal:Kaj pa če bi mu Saško ali pa Ludvik ali kdo drug dal eno fer ponudbo?

Ja se priporočam.
Kar pa se norčevanja tiče pa mislim da se dogaja na drugi strani. Ampak pustmo to. Jest bi res bil vesel da bi prišel do mene en, ki bi mi dal realno sliko in ponudbo dokler je še čas in da se ne nategnem in pol butam z glavo ob steno ko bo že prepozno...
Morda pa ni niti tako slaba ideja, da vseeno montiraš eno klasično invertersko klimo na vrh galerije. Z njo lahko hladiš, razvlažuješ, dogrevaš nadstropje, mešaš zrak, .... in je v bistvu montirana na takem mestu, ki je primarno namenjeno hlajenju, kar talni definitivno konvektor ni. Cene klim tudi niso tako hude. Za dobrega jurčka imaš že montirano.
Pri tej rešitvi mene bolj motijo zunajše škatle...
[img]httpunichr("58")//t1unichr("46")gstaticunichr("46")com/images?q=tbnunichr("58")ANd9GcThiMenc8kqWZWlinXOlCzSqXPgIkeAwmJR6lIJ4VB3hBbC_xay[/img]
1 2 3
Iskanje po temi