Alix Napisal:Samo eno stvar mi pojasni pa ne bom pisnil niti ene več...Litostroj-Stric kupil stanovanje za ČISTIH 15.00DEM,na Litostrojski (modri balkoni) prodal ga za 60.000EUR...Od očeta sodelavec G**** kupil stanovanje od Gradisa na Petrovičevi (ne vem kako se zdaj reče) v Novih Jaršah,LJ dal zanj 24.000DEM lahko zanj dobi okoli 85.000EUR...Tast je kupil trosobno stanovanje od rudnika na Kardeljevem trgu v Velenju dal zanj okoli 30.000DEM zdaj zanj lahko dobi do 90.000EUR...Povedal sem ti konkretne primere stanovanj in kje se nahajajo in realne cene...So pa tut drugi ki kupi nepremičnino pa živi samo od najemnin...Tisto gor kar si napisal se popolnoma strinjam in dajem za prav,samo splača se investirat v nepremičnine,ker se vse povrne,hipoteki pa vedno rečem NE ker je to tak nateg da glava peče...
Ni mi poznan tvoj EMŠO, tako da ne bom "osoren".
To, da se je po osamosvojitvi in po sprejetju "Jazbinškovega" zakona, takratni stanovanjski fond, ki je bil v "družbeni" lasti - razprodal / in to dobesedno, je golo dejstvo.
Po eni strani je bilo prav, da so ljudje, ki so prebivali v teh stanovanjih, katera so "dobili" od podjetji, kjer so delali ali pa iz xy razlogov.
Če je nekdo dobil stanovanjsko pravico leta 1965 ali 1975, sam in s svojo družino živel v tem stanovanju, ter ga je leta 1991 lahko "odkupil" za 15.000 DEM, to lahko še nekako razumem, čeprav tudi to ni bilo "pravično" do vseh. Saj vsi "NISMO" bilo te sreče, da bi taka stanovanja imeli. Pa pustiva to.
Večina teh stanovanj je bila " v totalnem razsulu". Nekatera so še danes! Velika večina "najemnikov", pa je kasneje po odkupu ( ko so postali LASTNIKI ), v ta zanemarjene in slabo vzdrževane objekt VLOŽILA precej svojih sredstev. Menjave streh, obnove fasad in izolacij, menjave instalacij ...... itd. Tako, da - ja - vseeno ob prodaji profitirajo. Vedeti pa je treba še nekaj - da so si tako na edini možen način rešili svoj stanovanjski problem.
Če tak sedaj proda stanovanje OK.
Druga pesem so "osebki", ki so ( in teh ni malo ) zlorabili to situacijo. Kupili so si stanovanjsko pravico / tako ali drugače / od raznih mamic in babic, za njih in v njihovem imenu odkupili stanovanja za "bagatelo", počakali da so mamce pomrle, počakali še 3 leta, da so bili lastniki toliko časa, da ob prodaji niso plačali davka - razen obveznega.
To pa je druga pesem. Ampak to je "legalna goljufija" in zloraba. Nekdo bo rekel - "ob pravem času na pravem mestu" - morda, ali pa tudi ne.
Za konec pa še tole: tvoji primeri z realnim stanjem na nepremičninskem trgu NIMAJO popolnoma nič skupnega. So zgolj in le bili možni in mogoči v samo nekem trenutku, na neki točno določeni lokaciji.
Nepremičninski trg so cene nepremičnin na prostem trgu. To je novogradnja ali pač tudi rabljeno stanovanje.
Žal je bil generator cen takih stanovanj, kot jih ti navajaš tudi CENA NOVOGRADENJ, katera ni bila realna.
In ker ne poznam tvojega EMŠA, smo bili "yugosi" itak paradoks posebne vrste. So bili časi, ko sem v Ljubljani lahko 2 leti starega Golfa prodal za 15 ali 20% več, kot me je stal NOV.
Le v Sarajevo sem ga moral iti iskati!
Ja, ja - včasih se je dalo fino zaslužiti! :mrgreen: