Objave: 1
Teme: 1
Ocena:
0
Pozdravljeni,
po raznih forumih berem da znajo biti nepremičninski posredniki zelo pokvarjeni, da se trudijo do takrat ko dobijo provizijo, potem pa s tabo prekinejo vse stike, ti pa ostaneš brez provizije in brez nepremičninskega posla.
Sam bi rad prodal stanovanje in kupil hišo in me zanima kakšne izkušnje imate vi z nepremičninskimi posredniki.
Hvala za odgovore
Objave: 2018
Teme: 20
Ocena:
4
Pa saj provizijo plačaš, ko in če prodajo inše to navadno,ko vse uredijo, kar je bilo zmenjeno, ne pa v naprej.....
Objave: 8403
Teme: 30
Ocena:
1
Posploševanje, na tem mestu - ni na mestu!
Tarifa nepremičninarjev je omejena in je lahko največ 4%. To pomeni 2% od prodajalca in 2% od kupca.
Danes se malo poslov sklene z 4% provizijo. Veseli so že, če dobijo 2%.
Kdor misli, da lahko take pravne posle dela sam - kar.
Danes je zakonodaja in sistem tak, da se hitro "nasadiš".
Tisti nepremičninarji, ki korektno izpeljejo posel, z vso potrebno dokumentacijo in vsemi potrebnimi vpisi in pogodbami - zaslužijo svojo provizijo.
Največ težav se pojavlja, ko si ljudje po svoje razlagamo pravne pojme. Pa pride do nesporazumov. Hitro.
In že sama definicija "nepremičninskega posrednika" je jasna.
Posreduje med prodajalcem in kupcem. In kadar posreduje, pomeni, kadar agencija ni lastnica nepremičnine, je pravni posel zaključen, ko prodajalec in kupec skleneta kupoprodajno pogodbo in ko ima kupec vse potrebne dokumente, da lahko novo nepremičnino vknjiži kot svojo lastnino.
Sam z agencijami nimam slabih izkušenj, je pa pri odločitvi za agencijo ali agenta - seveda predhodno fino malo "vohati" in kaj preveriti.
Tako kot pri vsaki stvari.
Se pa tu in tam "najde" kak "pokvarjen agent", ki bi delal malo po bližnjicah in malo po svoje. Jih je pa vedno manj. Je kriza naredila svoje. Pa še bo!
Takop da na trgu ostajajo le ........ preverjeni.
Zaupanje - to pa je že druga pesem.
Objave: 1407
Teme: 54
Ocena:
2
Po moje je pa še vedno najbolj ziher opraviti posel prekonotarja z notarskim zapisom, zato pa posrednika ne rabiš, pa še notar jamči za tisto kar noter piše.
Zakaj pa jamči posrednik za svoje 4%?
Objave: 116
Teme: 19
Ocena:
0
posredniki so več ali manj pijavke. 2-4% za kaj? Za pogodbo? Jamstvo? Prijaznost?
Gres do notarja, neses vse podatke, on spise pogodbo, preveri stanje v zemljiski knjigi in jamci tudi za napisano. Ni zastonj, je pa bistveno bolj poceni. Pa razlozi ti vse, pravice in obveznosti.
Sam se pa ne bi spravljal v to, ce nisi dobro podkovan. Za par sto € se lahko krepko nategnes.
lp
Objave: 16690
Teme: 48
Ocena:
49
Uauuu, posredniki so pijavke, notarji pa niso!!!
Ugotovitev leta.
Notar jamči s čim?
Pa menda ja ne zastavi svojega imena?
In kot notar verjetno pozna vse zakone in pravniške cake!?
Dajte no mir, če pričakuješ nateg, ga boš tudi fasal. Posredniki gor ali dol.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
![[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]](https://i.postimg.cc/JhNTy8Zp/18-09-2024-14-01-01.jpg)
Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Objave: 2018
Teme: 20
Ocena:
4
Preko notarja dokaj težko, ko je meni urejal en posel, pa je bil prodajalec dokaj sumljiva oseba, je vse preveril, vpisal plombo, zaznambo prodaje, nato šele dalje pogodba in denar, no primo predajo smo sami potem naredili in takrat se je sprostilo zadnjih pri notarju deponiranih 30%, jasno, notar je že prej dal narediti prepis v ZK. Je pa tudi notar povedal, da se kar malo boji, ko gre za nepremičnine, kjer je razvidno, da je lastnik prodajalec lastnik šele npr. manj, kot pol leta ...... no ja so cake, splača se narediti vse, kar lahko in notar za en tak res soliden servis pobere tam cca 500 eur, kar se meni ne zdi pretirano, nepremičninarji pa naj bi sloh našli, kar hočete kupiti a sami turijo samo to, kar tudi prodajajo za nekoga, svetujem obvezen dogovor, da če zastopajo oba je največja provizija 2-3 % in to skupaj z DDV jem, ker le ta ni moj problem, čeprav prav vsi nepremičninarji želijo prikazati ja saj to gre državi, ne povedo pa, da si na ta konto tudi oni od reklam............................ odbijajo vstopni ddv, tako, da mene ne zanima, naj pa računajo preko kakega s.p. ki ni zavezanec....
Objave: 668
Teme: 74
Ocena:
0
Z agencijami imam dobre in slabe izkušnje.
Ena nam je prodajala podedovano hišo na drugem koncu Slovenije.
Ko smo ga čisto po naključju izbrali v imeniku, je takoj prišel, si hišo ogledal, predlagal 15 000€ višjo ceno kot smo jo nastavili, podpisali smo pogodbo za 2% in smo se razšli.
Za teh 3000€ ki jih je po enem letu dobil je hišo oglaševal, pripeljal vsaj 10 če ne 15 možnih kupcev, nas o vsem dogajanju sproti obveščal, jim hišo razkazal, se z kupci dogovarjal glede cene, pripravil predpogodbo, za aro, jo večkrat prilagodil našim zahtevam, pripravil pogodbo, pripravil vse papirje, tako da smo prodajalci samo prišli, overili podpise in šli. In cena je bila še vedno 8000€ višja od tiste ki smo
jo nameravali mi postaviti.
Glede na to, da sem bil tudi sam malo skeptičen do nepremičninskih agentov, sem bil izredno zadovoljen.
S hrvaško agencijo, ki nam je pa prodajala vikend, pa upam da se ne srečam več :evil:
lp
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Stvari se spreminjajo. Po novem mora biti na pogodbi podpisan tudi pravnik, ki je pogodbo sestavil.
Jaz sem v zadnjih 8 letih kupil in prodal kar nekaj nepremičnin (nekaj kot podpisnik firme, nekaj kot fizična oseba).
Z vsemi agencijami imam dobre izkušnje, z notarji pa ne ravno.
Meni osebno je notar recimo založil kupoprodajno pogodbo, namesto, da bi jo nesel v zemljiško knjigo!!! In to sem ugotovil po dveh ali treh mesecih, ko sem se z Elektro dogovarjal za spremembo trase elektronapeljave :evil:
(Zakaj nisem sam nesel na ZK? Ja, časovna stiska, tempo življenja :oops: )
Če strnem svoje izkušnje, bi rekel takole:
a) agencijo se splača najeti, če prodajaš nekurantno nepremičnino, izven kraja in se tako prihrani veliko časa z ogledi
b) če kupuješ in najdeš lastnika nepremičnine sam, potem agencije ne rabiš in je po mojem bolje (tudi ceneje) z odvetnikom in/ali notarjem (ne poznam pa koliko so se v zadnjem letu kaj spremenile tarife, to so bolj moje izkušnje za leta 2002-2008)
c) če notar sestavi notarski zapis, je za pogodbo odgovoren; če zgolj overi podpis, je odgovoren samo za to, da preveri istovetnost osebe/prodajalca.
d) vedno, ampak res VEDNO se pogajajte glede provizije z agencijo. V teh časih, ko je promet praktično na nuli, bodo hitro spustili svoje tarife.
In, kot rečeno: če bom še kdaj kaj kupoval, bom osebno odnesel pogodbo v ZK takoj, ko bo notarsko overjena.
Objave: 1407
Teme: 54
Ocena:
2
V Ljubljani sta vsaj dva notarja, ki delata za nepremičninske agencije, če rabiš kontakt mi sporoči na ZS (ne delam za njih, sem pa prodajal in kupoval preko njih z in brez agencije).
Je pa res, da kupci dostikrat zahtevajo posel preko agencije, ker pa je kupca sedaj težko dobiti pa mu potem ugodiš.
Jaz sem na željo kupca sklenil posel preko agencije pod pogojem, da notar sestavi notarski zapis in vodi ter hrani vso dokumentacijo na račun agencije, seveda sem pa plačal 2% provizije in pazi + DDV, kar ponavadi pozabijo povedat.
Je pa tudi res, da organizacija nešteto brez veznih ogledov in potem bingo ogleda (beri končni kupec) tudi nekaj stane, samo še vedno ne v vrednosti 2%.
Notarji vam tudi zaračunajo vpis v ZK nekje v višini 50eur zgolj za uslugo, če preberete Zakon o ZK in greste na sodišče z lepo besedo vam tam pomagajo izpolnit obrazce, katere dobite vse na netu in prihranite teh 50 EUR seveda če imate tudi čas.
Če bi imel čas, bi jaz to nosil od notarja pa do ZK za polovično ceno hehe.