PodSvojoStreho.net Kar naredi dom Dom in male živali vaše mnenje - Aljaški malamut

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
dolgo časa sem se odločal, pomagalo mi je veliko oseb in nakoncu sem se odločil za psa: ALJAŠKI MALAMUT. nisem ga še kupil ker me zanima vaše mnenje.

imam veliko časa.
imam hišo z velikim vrtom.
to bo moj prvi pes, a imam z psi že malo izkušenj.

zanima me vaše mnenje. mogoče poznate znanca ki ga ima, ga imate vi.
prosil vas bi da mi poveste vaše mnenje o aljaškem malamutu in če bi bil primeren zame.
Jaz osebno ne bi imela malamuta - vsaj kot prvega psa ne.
Ima izredno močen karakter, pravijo, da je rad dominanten ali pa vsaj enakopraven z lastnikom. Če ni pravilno vzgojen (kar je pri prvem psu in laiku čisto verjetno), rad prevzema vlogo glavnega. Zelo radi uhajajo in so samosvoji. V naši bližini imajo sosedovi sorodniki malamuta, vedno je za ograjo ali na vrvici, izgleda zelo hud in jezen, neprestano laja - tudi če ne ogrožamo njegovega teritorija.

Poleg tega mi tudi njegov videz ni pretirano všeč - ampak to je moje čisto subjektivno mnenje.

Ker sem bila tudi jaz pred kratkim na istem kot ti, res svetujem za začetek "lažjo" pasmo!
Najprej me zanima, na podlagi česa točno si se odločil ravno za malamuta. Polarci so eni taki zanimivi patroni, kot pravi s55ra, rahlo svojeglavi in ne ravno prvaki v poslušnosti. Jih sicer poznam nekaj, ki tudi klasično poslušnost prav lepo delajo, ampak nikoli na način slepe pokorščine. Če torej pričakuješ od psa, da bo ubogal vsak tvoj gib - ja, ga bo, če se mu bo zdel ukaz smiseln. Če mu nekaj ukazuješ samo zato, ker se ti ravno zdi, bo pa najprej premislil, ali se je s tem sploh vredno ukvarjati in bo potem večinom ugotovil, da ne.

Drugo, kar bi te rada opozorila, je, da je zdolgočasen polarec en od najbolj škodljivih stvorov blizu in daleč. Velik vrt ne pomaga nič, ker si malamut z njim nima kaj početi. Dober je samo za tebe, da ne rabiš ob 5h zjutraj po dežju na sprehod za lulanje. Pes, če mu bo dolgčas, ga bo pa izkoristil kvečjemu za to, da ga razrije do neprepoznavnosti. Ali pa za to, da preveri, če ograja res povsod tesni.

Čas sam po sebi ti ne pomaga nič, če nisi zajeten del tega časa pripravljen preživeti na biciklu ali rolerjih. Računaj si takole kakih 20 do 25 km, pa to vsaj vsak drugi dan, vmesne dneve pa med 5 in 10. Lahko sicer tudi hodiš, ampak s polarcem moraš držati zelo dober športni tempo, da mu ni dolgčas in muka.

Razen tega so polarci od nekdaj namenjeni za tesno sodelovanje in sobivanje s človekom. Nekaj časa seveda lahko brez škode preživi zunaj ali v pesjaku ali npr. v hodniku, ko te ni doma. Kadar je le možno, pa naj bo pes zraven. Tako se tudi mimogrede in brez hude prisile nauči manir, ki jih od njega pričakuješ.

Več branja: [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")mojpesunichr("46")net/forum/indexunichr("46")php/topic,217unichr("46")0unichr("46")html[/url]
ali mi lahko potem pomagate pri izbiri saj bi rad veklikega psa pa naj bo podoben malamutu pa ne zato ker mi je všeč ampak ker mi je tudo odlika všeč. naj nebo nek razvajeni preveč dolgodlaki kodeči tankar :|

več pa lahko komentirate tudi na POMOČ pri izbiri psa Big Grin
Mi smo imeli malamuta, naš prvi pes. No, jaz in mama. Zahteven je v kontekstu, da veliko poje in da na dan potrebuje res dolg sprehod / tek (skratka, samo na kratek sprehod, da opravi svoje potrebe, ne bo zadostovalo). Karakterno pa bil izredno lojalen in trmast. Se mu je videlo, da dojema vse člane gospodinjstva kot tipičen trop volkov (torej, tisti ki ga je hranil, je bil najvišje na lestvici). Name npr. je večino časa opozorilno renčal, če sem mu silil v hrano (kot sem rekel, ga je futrala mama) - ugriznil pa me ne bi, nikoli. Največ kar je kdaj v jezi naredil je, da je zagrabil za roko - nikoli pa stisnil ugriza. Pa še to redko, torej ne da bi se ga bal, vseeno pa nisem ravno silil v njegovo skledo, ko je imel slab dan. Po drugi strani mu je mama lahko kadarkoli mirno vzela posodo, tudi ko je jedel. Z mamo sva se enkrat v hecu tudi prerivala, v pričo njega, pa ni napadel nobenega, je pa skočil med oba da naju je ločil in začel tuliti v prazno. Karakter pa tak. Smile

In ja, absolutno je potrebno, da ga vsak dan "zgoniš", drugače je ves siten, ker ima preveč energije. In res je, da ni najbolj "poslušen" karakter, kot so drugi zapisali. Smile Spuščen pa verjetno ne bo veliko, ker zelo rad ugotavlja? in izkazuje dominantnost nad drugimi psi.

Vsekakor super pes z občutnim "karakterjem", ampak če nimaš namena vsak dan na res dolge ture z njim (pa magari, da ti po kaki gozdni poti ob avtu teče - kar smo tudi prakticirali), potem raje ne. Imam pa same hvale za našega. Smile
the dragon:

Povej koliko si star in kako dolgo razmišljaš o psu? Ali tvoje finance zmorejo "vsakega psa"? Tukaj je še boks za naredit, hrana vsak mesec, veterinarska oskrba....

Moreš vedeti kaj več o pasmi. Mogoče laja ko zmešan skoraj brez razloga? Je velik in poje ogromno in zato mu ne boš dajal pomije.... Je nagnjen k raznim boleznim....

Predlagam, da obiščeš kakšno kinološko društvo in se malo pomeniš z inštruktorji.

Vsekakor pa pozdravljem, da poizveduš okoli kakšnega psa nabaviti in ne greš z glavo čez zid.

Sam sem eno leto iskal psa zase. Začetni strošek nabava + boks = 1500€ + cepljenja + boks za avto + hrana + veterinar (prebava)....
Dvakrat na teden smo v šoli Smile

Lp Andrej
Mi imamo husky-ja, pred tem pa smo imeli malamuta. So res trmasti psi ampak ce psa navadis na ukaze, bodo tudi te trmaste pasme ubogale. Kako ze gre...kakršen lastnik, tak pes :wink:

LP
Se strinjam s tistimi, ki so napisali, da je to morda prezahteven "model" za prvega psa.
Seveda pa je največ odvisno od lastnika ;-)
Če imaš dovolj časa, takoj z mladičem v šolo in potem vztrajno dopovedovati, da si ti številka 1.

Meni osebno pa je prekrasen (velik) pes - tornjak.
(Tudi zato, ker je v njegovem karakterju, da ga nič ne moti, če je treba tudi pol dneva prespati pred televizorjem :lol: ... pa čeprav jaz televizorja sploh nimam :mrgreen: ).

Imaš vzreditelja tornjakov tudi v Sloveniji <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.tornjak.si">www.tornjak.si</a><!-- w --> in gospod Mišo je odličen sogovornik.
V bližini je še tale vzrediteljica <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.valaliburna.hr/">http://www.valaliburna.hr/</a><!-- m -->

Poglej še <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.mojpes.net/modules/pasme/index.php?id=362">http://www.mojpes.net/modules/pasme/index.php?id=362</a><!-- m --> in članek v reviji Moj pes, kakšno leto nazaj.
živjo,

Jaz imam izkušnje z dvemi malamuti. Prve besede, ki ti jih moram položit na srce oziroma te vprašam ali si se zaljubil v njega? To je tako kot partner, potem lahko veliko toleriraš. Jaz sem si prebrala veliko o njegovem karakterju in nekaj drži nekaj ne, odvisno je od karakterja psička, ki ga dobiš domov. Prvi je bil lep, ogromen, hodila sva na pasje razstave, ni pa kazal, da bi se rad božal, bil je zelo samozavesten, ko si ga klical ko je bil spuščen je gledal v drugo stran, bojevit...in s tem kužkom sem se res zelo ukvarjala, no potem je žalostno preminil. Drugi, ki ga imam sedaj je bolj prikupen v smislu, da komaj čaka, da ga cartaš, sicer je bil zelo užaljen, ko sem domov prinesla prvega otročka, kakšen mesec je kuhal mulo in mi obračal hrbet, ampak očitno je potreboval čas in se potem počasi približal meni in malemu, glede poslušnosti je tak,da se drži bolj doma vendar ko zagleda npr. kokoš, drugega psa karkoli kar se njemu zdi pomembno ga pa ne boš ustavil. Ima tisti svoj prvotni nagon in gotovo, in to moraš vzet v zakup. Potem neki čuvaj ni. Zaradi nejega grejo lahko nepoznani ljudje mimo njega...laja ne ampak daje neke take glasove kot vovk.

So pa tudi izjeme, na pasji razstavi je bil ogromen malamut in je hodil ob lastniku brez vrvice in vse ubogal ne glede kaj je bilo okoli, četudi so se nemški ovčarji zaletavali v njega ..ga ni ganilo, ampak to je bil pes, ki je imel trenerja 8 ur na dan in tuki imajo tudi legla...

Jaz ga imam izredno rada ne pričakujem od njega tistega kar ne more dati - poslušnosti ob povprečni vzgoji. Če bi mu posvetila ves svoj prosti čas potem bi morda bilo drugače ampak ob 2 malih otrocih ne gre. Ima veliko svobode. Glede otrok je zelo prijazen edino poštarjev ne prenese.

Tko da če hočeš poslušnost takoj ob povčrečni vzgoji, je to nemec al pa prinašalec...

lahko ga prideš pogledat..

lp
the dragon Napisal:dolgo časa sem se odločal, pomagalo mi je veliko oseb in nakoncu sem se odločil za psa: ALJAŠKI MALAMUT. nisem ga še kupil ker me zanima vaše mnenje.

imam veliko časa.
imam hišo z velikim vrtom.
to bo moj prvi pes, a imam z psi že malo izkušenj.

zanima me vaše mnenje. mogoče poznate znanca ki ga ima, ga imate vi.
prosil vas bi da mi poveste vaše mnenje o aljaškem malamutu in če bi bil primeren zame.

Imel sem šarplanince, lovske terierje, jazbečarko, samca malamuta,sedaj imam dve psički malamutki (mama Snežka 8 let in njena hčera Delta 5 let). Živim v Slovenski Bistrici in ti preprosto priporočam najavljen obisk (normalno, da s kompletno familijo!).
Bistvo je v osnovi. Malamut hoče imeti svojo družino "pod kontrolo". Ne moreš ga ločiti od družine, ker bo nervozen in začel tuliti. Najbolj srečen je, če ima "vse na okah"!
Obožuje otroke. Imam vnuka starega leto in ko gledaš tote tri vkup, se ti milo stori :wink: .
Če bo tvoj prvi, ti priporočam psičko. Samec je izredno dominanten in že moraš imeti nekaj izkušenj. Psička ni problematična.
Vsekakor pa priporočam socializacijo psa, kar pomeni druženje z drugimi "cucki" čim več in ga navadit sprehajanja brez vrvice...
Torej, kdaj pridete :wink: ?
LP
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.iba.si/">http://www.iba.si/</a><!-- m -->
jaz se strinjam z ataIBA z njem ti bo mogoče doboti veliko informacij

sicer glede malamuta.. a nni tako tak lastnik tak pes. :wink:
zdaj nevem ampk pravijo da mu ne srdi dlaka..
mogoče res ni za prvega psa.. ampk če si 100% za to pasmo in če
ti ja ta pasma zelo ušeč taka kokr je .. se posvejut pri kakpnih vzrediteljih. Big Grin
Preden sem sa jaz in moja družina odločila za psa sm ose veliko pozanimali o njej
vse karakter , kok bo velik , barve. smo šli na razstavo da mso ga videli v živo
šli k nekomu ki ima tega psa.. in potem najdli psarno in tako pozanimali ga obioskovali in dobili Big Grin tako priporočam tudi tebi !

Sicer lahko vzameš iz zavetiščka ampak tam nikoli neveš kakšne je .. lahko je prestrašen pa bo ta strah imel ves svoj življenje.. Res pa je da mu rešiš živlenje in da ti lahko tudi vrača ljubezen Smile
Živjo

zdaj me pa res zanima ali si se že odločil al še poizveduješ? Res je tako kot je nekdo napisal nerad je sam in ima rad družino, mora imeti skoz vse na vidiku, velikrat pride k nam v stanovanje in preveri, če je vse na svojem mestu, z malimi skačejo po postelji, se zariva med rjuhe in kovtre, ma tak cartel...glede hrane pa ne poje tok ogromno,vsaj men se ne zdi.

LP
hvala za vse predloge ampak moral vas bom malo razočarati. ves trud ki ste ga vnesli v texte in to je "za nič" (ne da je slab ampak izbral sem drugo pasmo)
še enkrat hvala vsem veliko sem se naučil ampak izbiram med pasmami škotski kratkodlaki ovčar in entlebuški planšarski pes. v tem prenutko ko pa sam na netu videl tornjaka pa je izbira med škotskim kratkodlakim ovčarjem in tornjakom čeprav mislim da mi je tornjak malo bolj pri srcu (osebno mnenje) Big Grin
prosim če mi lahko sporočite kaj tudi o teh pasmah

če pa imate kakšne domače slike teh psov pa bi jih bil tudi zelo vesel (lahko mi jih pošlete na mail)

LP
andrej 8)
oz. ofločitev je TORJAK.
edino kar sem na hitro zasledil je da je v slo redek zato sem malo v dilemi Big Grin

prosim komentirajte Smile
Tornjak je pravo ime. :?

Priporočam, da kontaktiraš Mišota in ti bo veliko koristnega povedal o tornjakih.
1 2 3 4
Iskanje po temi