Objave: 17
Teme: 5
Ocena:
0
Z ženo se odločava za nakup zazidljive parcele. Zanima me, na katere dokumente moram biti pozoren in kaj od lastnika/agenta zahtevati, da mi predloži.
Na tem področju sem precej nov, zato se ne bi rad nategnil. Vsakršen nasvet je dobrodošel.
Lp,
Franc
Objave: 2356
Teme: 2
Ocena:
0
Dokaz o lastništvu ter obremenitev parcele (svež ZK izpisek), lokacijska informacija za gradnjo (pridobiš na Občini) oba dokumenta si lahko sam pridobiš.
Objave: 1555
Teme: 7
Ocena:
0
Običajno je pri zazidljivih parcelah potrebno biti pozoren še:
- na to, ali je do parcele ustrezno urejen dostop (tako na terenu kot v papirjih),
- kako je parcela infrastukturno opremljena ter kakšen je približno komunalni prispevek (ko gresta po LI na občino, še vprašajta za to).
Objave: 20
Ocena:
0
Nakup parcele ni samo preverjanje ZK amapak zajema mnogo praktičnih vidikov, ki se v času nakupa ne vidijo, kasneje pa se z njimi sočamo na takšen ali drugačen način.
Vseekakor mora biti urejen dostop. Če ni neposrednega dostopa iz javne prometne površine potem morajo biti urejene služnosti vožnje, hoje...na cesti po kateri se boste vozil. Dostop mora biti dovolj širok da lahko pelje tudi kakšen kamion. Vedite, da ste kot služnostni upravičenec dolžni cesto vzdrževati skupaj s lastnikom.
Elektrika, voda, plin, kanalizacija, telekomunikacije. Potrebno je imeti jasno razčiščeno od kje bo ta infrastruktura prišla, po katerih zemljiščih itd...Prodajalec naj uredi služnosti v kolikor niso urejene. Predvsem pa ali je priklop sploh možen. Lahko, da presek vodovoda ne omogoča več novih priklopov, lahko da so sosedje udarniško zgradili vodovod in vam bodo pogojevali priklop s povrnitvijo stroškov. Lahko da bo potrebno razširiti obstoječo razdelilno el. omaro - ni nujno da lastnik na parceli katerega stoji takšna omara le-to razširitev tudi dovoli. Ne nasedajte besednim obljubam, ne prodajalca ne sosedov. Zadev morajo biti urejene v ZK, soglasodajalci infrastrukture pa se naj pisno izjasnijo.
Odvodnjavanje: je problem, ki se ponavadi pojavi ko hiša že stoji in ima streho. Nenadoma prične vsa (površinska) meteorna voda teči na sosednjo parcelo in povzroča škodo. Jasno mora biti KAM se bodo stekale površinske vode, v nasprotnem vas čaka odprava posledic škode, ki ste jo storili na sosednjem zemljišču.
Urejeni mejniki. V kolikor niso urejeni naj prodajalec to uredi na svoje stroške. Mejniki morajo biti jasno določeni, vidni. Vaša dolžnost je da zanje skrbite. Verjemite, zaradi nejasnih mej so si najboljši sosedje že skočili v lase.
Sosedje. Dobro se je seznaniti s vsemi sosedi-mejaši, da se dobi prvi občutek kaj lahko pričakujete od sosedov in če morda ne obstajajo kakšni odprti problemi s trenutnim lastnikom, ki bi lahko kasneje bremenili vas kot novega lastnika.
Objave: 1748
Teme: 14
Ocena:
1
Vse kar pravi janik1111 + tik pred podpisom pogodbe ponovni vpogled v ZK, če je lastnik slučajno vpisal kakšno hipoteko ali kaj podobnega v tem času. Po podpisu pogodbe pa v čimkrajšem času vložit zemljiškoknjižni predlog.
Objave: 20
Teme: 1
Ocena:
0
Tudi jaz iščem/kupujem zazidljivo parcelo. Zanima me, kako se uredi nakup v primeru, če je na parceli vpisana hipoteka in prodajalec trdi, da bo hipoteka v kratkem umaknjena.
V kateri fazi umika hipoteke, je smiselno govoriti o podpisu pogodbe in plačilu are?
Tedaj, ko je parcela v ZK prosta bremen, ali se lahko izvede varen nakup kaj prej (če na primer obstaja kakšno potrdilo o prodajalčevem plačilu terjatev do banke)?
Objave: 2018
Teme: 20
Ocena:
4
Da se narediti tropartitno pogodbo med tabo, kupcem, prodajalcem in hipotekarnim upnikom, kjer se dogovorite vsi trije kaj in kako, v praksi to zgleda tako, da je npr cena parcele 50 k eur,ker pa ima hipotekarni upnik terjatev za 20 k eur se obveže (torej po tej pogodbi ti del kupnine nakažeš hipotekarnemu upnikuin del prodajalcu), da bo takoj po prejemu tega denarja umaknil hipoteko, enako pa prodajalec, da po prejemu 30 k eur ....................................... navadno tako pogodbo sestavi notar in ima že izvršilni naslov, torej, ko plačaš, kar ste se domenili, da notar takoj zahteve na sodišče, za vpis v ZK tebe, kot lastnika, skratka če se kar koli zaplete, ti pa si plačal ni potrebe po sodni poti, saj če si ti svoje naredil ima ta notarski zapis že izvršilni naslov .
Ne razmišljaj pa nekaj po domače, tak notarski zapis stane tam 500-1000 eur, ni nujno, da ga kupec plača, vendar se zavedajte, da če se kaj zaplete, če delate po domače zna pri počasnem delu naših sodišč trajati, da kaj uredite ..... zato je pravilen pristop obveza. :wink:
Objave: 1622
Teme: 43
Ocena:
0
Nekje na tem forumu sem pred časom bral točen vrstni red nakupa parcele, pa sedaj ne najdem tistega posta, da bi podal sledeče vprašanje tam in mi je takorekoč vse jasno, čeprav vsaka parcela je primer zase in vedno se najde kaj, kar pri drugi parceli ni -kakšno soglasje potrebno.
Mene pa zanima točen vrstni red pri predaji denarja-kupnine?
Se pravi, pri notarju se sestavi kupoprodajna pogodba, kako pa potem z plačilom; kdaj sledi? Ker bo potrebno vzeti še nekaj kredita, ok. bo še banka za dodatno garancijo. Ampak zanima me, ali plačati celotno kupnino že pred vpisom v ZK, ali počakati, da se v ZK dejansko vpiše mene in banko za hipoteko in šele nato sledi celotno plačilo? Sprašujem zato, ker se mi je že zgodilo, sicer prek nepremičninskega posrednika, ki ne pove kaj je mutil, da sem po 1,5 leta dobil iz ZK sporočilo, da je zahteva za vpis nepremičnine v ZK zavrnjena in še to so mi poslali brez obrazložitve, zakaj je vpis zavrnjen.
Se pravi, ko je pogodba pri notarju sestavljena, kdaj plačati aro in koliko, ter kdaj plačati celotno kupnino?
Objave: 878
Teme: 139
Ocena:
0
[q
Elektrika, voda, plin, kanalizacija, telekomunikacije. Potrebno je imeti jasno razčiščeno od kje bo ta infrastruktura prišla, po katerih zemljiščih itd...Prodajalec naj uredi služnosti v kolikor niso urejene. Predvsem pa ali je priklop sploh možen. Lahko, da presek vodovoda ne omogoča več novih priklopov, lahko da so sosedje udarniško zgradili vodovod in vam bodo pogojevali priklop s povrnitvijo stroškov. Lahko da bo potrebno razširiti obstoječo razdelilno el. omaro - ni nujno da lastnik na parceli katerega stoji takšna omara le-to razširitev tudi dovoli. Ne nasedajte besednim obljubam, ne prodajalca ne sosedov. Zadev morajo biti urejene v ZK, soglasodajalci infrastrukture pa se naj pisno izjasnijo
Kako pa naj preverim od kje bo ta infrastruktura prišla?sem dal točno to vprašanje pred 10 dnevi in sem dobil odgovor da to zvem komaj ko imam geografski posnetek in da mi to kasneje uuredi projektant.
Jaz pa bi rad pred nakupom in seveda geografskim posnetkom vedel od kje bo kaj prišlo da vem če bo drago stalo če bom od daleč moral vlečti na parcelo da lahko zbijam ceno parcele.
Objave: 139
Teme: 0
Ocena:
0
Od kod bodo vodi prišli ti naj prodajalec pove ti pa samo preveriš če njegove besede držijo.
Objave: 553
Ocena:
0
Potek komunalnih vodov lahko naročite direktno pri posameznemu upravljalcu komunalne infrastrukture (vodovod, kanalizacija, elektrika, ....). Tam vam lahko povejo tudi kakšna je možnost priklopa na posamezeno omrežje.
Objave: 1622
Teme: 43
Ocena:
0
Bom še enkrat vprašal, ker sedaj se gre pri meni pa zares z nakupom parcele in se konkretno bliža dan D z podpisom kupoprodajne pogodbe. Sem že pred časom vprašal, pa ni nihče odgovoril. Se pravi, ko je vse jasno glede pogodbe, se plača ara (5%-10% vrednosti parcele). Kdaj ste potem ostali nakazali še preostali znesek? Ko ste bili končno vpisani v ZK na listu B ali že prej? Se pravi, kdaj je tisto dokončno varno, da ko se plača, ni več možno, da bi prišlo do kakšne zavrnitve? Se pravi, da se mi nebi zgodilo, da bi plačal, parcela po potem nebi bila prepisanan name.
Objave: 35
Ocena:
0
Jaz bi še preveril boniteto zemljišča , da te nebo potem kap ko bo treba odškodnino plačat.