Gradnja in obnova > Energijski viri
BIODOM 27 - priporočila, graje, info in ostalo...

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BIODOM 27 - priporočila, graje, info in ostalo...
Nekako se nagibam, da bi nabavil ta kotel.

Trenutno sta aktualna:
- BIODOM 27 model 2010 za ogrevanje
- BIODOM 27 model 2010 za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode

Sploh me zanima ta druga varianta.
Od prodanih več kot 1500 teh kotlov poznam samo enega, ki ta kotel ima.
Pritožuje se nad:
- čiščenje 1x tedensko mora biti temeljito pri pepelu in pri vstopu samih peletv kotel
- pepela je več kot so rekli
- tedenski zalogovnik zdrži v hudi zimi (-10stopinj) 4 dni... kar je 50kg pelet na dan (10cm demit, termopan okna, tervol na strehi, 180m2 ogrevanih)
- sanitarna voda, da se ogreje traja dooolgo
- poleti se čaka 5-10 minut na tuširanje ( integriran pretočni grelnik sanitarne vode volumna 11l)

Zdaj pa mene zanimajo vaše izkušnje, ker po pogovoru na Celjskem sejmu... sem od predstavnika izvedel samo pozitivne stvari. Naročil sem si ogled na dom, zadevo si je možakar ogledal, svetoval par reči in seveda pohvalil peč, da je brezhibna, da je to to za kar se prodaja.

Opis zadeve kopirano iz uradne strani:
BIODOM 27 model 2010 za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode
· prednosti kot pri kotlu BIODOM 27, model 2010
· integriran pretočni grelnik sanitarne vode volumna 11 l
· toplotni izmenjevalec površine 1,5 m2
· zagotovljena topla sanitarna voda 24 ur na dan
· vgrajen regulator temperature sanitarne vode (nastavljiv v območju od 38°C do 50 °C)
· vgrajena cirkulacijska črpalka s krmiljenjem za vklop cirkulacije
· predpripravljeni hitromontažni priključki za priklop sanitarne vode iz leve in desne strani
· vgrajena ekspanzijska posoda in varnostni ventil na sanitarnem vodu
· ni nevarnosti za nastajanje legionele (vedno sveže ogrevana topla voda)
· ni potreben dodatni zunanji bojler
· hitra in cenovno ugodna montaža kotla z integriranim grelnikom
· nižji stroški predpriprave hišne inštalacije za priklop kotla
· hitro servisiranje (vsi vitalni elementi so na enem mestu)
· manjše toplotne izgube
· garancija kotla BIODOM je 2 leti pod pogojem, da je bil montiran v skladu s priloženimi navodili (možnost doplačila garancije na 5 let)*

Prosim, če mi vi poveste kako je s tem. Berem, da ima nekaj uporabnikov ta kotel.
Ogreval bom z radiatorji. 12cm demit, dvojni termopan, cca 170m2.

Hvala.

PS: Če je bolje uzet navaden kotel + bojler povejte zakaj. Mene mika, zato ker druga varianta ne omogoče priklopa kakih sončnih kolektorjev.
Preiskal si (upam) da že verjetno vse počez... :twisted:
viewtopic.php?f=7&t=28141&p=231784&hilit=BIODOM+27#p231784
211 konjev sreče v ovinkih...
[Slika: r53supercharged.jpg]
JOHN COOPER WORKS evolucija
BaTeMaN Napisal:Pritožuje se nad:
- čiščenje 1x tedensko mora biti temeljito pri pepelu in pri vstopu samih peletv kotel
- pepela je več kot so rekli
- tedenski zalogovnik zdrži v hudi zimi (-10stopinj) 4 dni... kar je 50kg pelet na dan (10cm demit, termopan okna, tervol na strehi, 180m2 ogrevanih)
- sanitarna voda, da se ogreje traja dooolgo
- poleti se čaka 5-10 minut na tuširanje ( integriran pretočni grelnik sanitarne vode volumna 11l)

Nimam tega kotla, ampak moji odgovori temeljijo na splošno glede biomase:

- Čiščenje 1x tedensko je pri biomasi obvezno zaradi pepela
- Količina pepela ni odvisna od peči ampak od kvalitete kuriva - v tvojem primeru peletov
- v hudi zimi (ok -10 še ni hudo) tudi jaz na drva kurim 2x. Pri 5 stopinjah pa je dovolj 2x dnevno.
- hitrost gretja sanitarne vode je odvisna od velikosti spirale v bojlerju.
Pozdravljen.

Sam imam kotel na pelete Biodom 27 ( ne ta model 2010, ampak starejši). Moram rečt, da za enkrat ni težav. Peč deluje kot mora. Stanovanje ogreje zelo hitro (190m2), debelina zidu 50 cm od tega je 10cm stiroporja.
Kaj se tiče pepela je pa čiščenje in polnjenje enkrat na teden. Pa ni potrebnega nekega natančnega čiščenja. Jaz samo posesam pepel v gorišču enkrat na teden. Tam tisti predal zraven pa očistim enkrat na 1 tono pelet (to pa je recimo na 2 meseca).
Vse pa je odvisno tudi od nastavljene temperature delovanja kotla ( 67 stopinj imam jaz) in pa od temperature v stanovanju (jaz imam 22 stopinj).
Uporabljal sem pa prejšnjo sezono pelete mizarstva kovač, letos pa imam na zalogi pelete iz hrvaške in sicer prozivajalca iz Viševice.
Pretočni grelnik pomeni, da bo celo poletje kotel topel, ker se bo zelo pogosto vklapljal. Izgube tu so verjetno znatne.
Če bi bil v tvojem primeru bi postavo zunanji bojler. In z dodatno kačo, tako da je pripravljeno za kolektorje ali pa kak drug vir ogrevanja. Ker pretočni mi ne diši preveč za v hišo tudi če ma nekaj zaloge.

Če bojler dolgo greje vodo je možno tudi, da je zabit z vodnim kamnom. Ugibam. Če se veliko uporablja topla voda in če je trda se pretočni bojler hitro zabaše z vodnim kamnom.

LP
A lahko imam 2 sistema. Pač naprimer oktobra do maja, na pelete sanitarno vodo.. na mesece brez črke R, pa pač hranilnik in kolektorje? Za prehode imam toplozračni kamin... a je to možno, al se mi bolj splača biodom 27 brez "vgrajenega pretočnega sistema" in zunanji bojlerjem z možnostjo priklopa na kolektorje?
Kaj menite?
Najbolj se splača čim manj komplicirat. Če že hočeš kaj prišparat dodatno izoliraj ali pa kuri kakšno stopinjo manj.
BaTeMaN Napisal:A lahko imam 2 sistema. Pač naprimer oktobra do maja, na pelete sanitarno vodo.. na mesece brez črke R, pa pač hranilnik in kolektorje? Za prehode imam toplozračni kamin... a je to možno, al se mi bolj splača biodom 27 brez "vgrajenega pretočnega sistema" in zunanji bojlerjem z možnostjo priklopa na kolektorje?
Kaj menite?

Vzemi dober kotel za ogrevanje + 150 l zalogovnik za sanitarno vodo. Poleti pa grej vodo na električni bojler.

(Alternativa je vplinjevalni kotel na polena + ogromen zalogovnik, izbira pa je odvisna od potreb objekta. )

Vse ostalo, kamin za prehodno obdobje, sončni kolektorji, ..., je bolj za "gušt".
BaTeMaN Napisal:A lahko imam 2 sistema. Pač naprimer oktobra do maja, na pelete sanitarno vodo.. na mesece brez črke R, pa pač hranilnik in kolektorje? Za prehode imam toplozračni kamin... a je to možno, al se mi bolj splača biodom 27 brez "vgrajenega pretočnega sistema" in zunanji bojlerjem z možnostjo priklopa na kolektorje?
Kaj menite?

Kaj pa če bi razmislil o kombinaciji kotla s TČ za sanitarno vodo? Investicija ti je manjša od kolektorjev, lonec za toplo vodo je torej tu, na koncu pa lahko izbiraš ali boš grel vodo s TČ samo poleti ali pa tudi pozimi, če imaš toplo kurilnico in če za gretje vode pokuriš manj elektrike kot pelet. :?
lp
se strinjam z rdMax tudi jaz imam tako kombinacijo;coolwex basic20,tč300l.
će te še kaj zanima piši

Borut
Sam se nikoli več ne bi odločil za bojler s TČ. Vsaj v primeru Termotehnike velja, da je od 300 l vode ogretih morda 100 l (samo zgoraj); poleg tega klet tako močno ohladi, da te sredi potetja zebe - ne da je hladno: zebe. Če že bojler s TČ, potem naj bo uparjalnik ločen in zunaj, tako kot pri ogrevanju s TČ, ali pa zagotovi zunanji pretok zraka.

Če bi se še enkrat odločal, bi vzel klasično elektično ogrevan bojler z možnostjo priklopa na centralno. Za razliko v ceni se da vodo kar nekaj poletij ogrevati klasično (ponoči na poceni tok).

PS: Morda nisem povsem objektiven, ker imam v kleti tudi pisarno in sem celo poletje preživel v dolgih hlačah, v debelih nogavicah in v podloženih copatih :x :oops: :lol:
Tadej7ad Napisal:Sam se nikoli več ne bi odločil za bojler s TČ. Vsaj v primeru Termotehnike velja, da je od 300 l vode ogretih morda 100 l (samo zgoraj); poleg tega klet tako močno ohladi, da te sredi potetja zebe - ne da je hladno: zebe. Če že bojler s TČ, potem naj bo uparjalnik ločen in zunaj, tako kot pri ogrevanju s TČ, ali pa zagotovi zunanji pretok zraka.

Če bi se še enkrat odločal, bi vzel klasično elektično ogrevan bojler z možnostjo priklopa na centralno. Za razliko v ceni se da vodo kar nekaj poletij ogrevati klasično (ponoči na poceni tok).

PS: Morda nisem povsem objektiven, ker imam v kleti tudi pisarno in sem celo poletje preživel v dolgih hlačah, v debelih nogavicah in v podloženih copatih :x :oops: :lol:

Verjamem, da te je zeblo ob delovanju TČ :lol: , ker res ohladi prostor. Če imaš ločen uparjalnik ni blema, pa tudi pri TČ na voden zrak je relativno enostavno speljati mrzel odvod na prosto ali nekam, kjer ti koristi, s tem da je treba misliti tudi na podtlak ali nadtlak v prostoru, torej imeti še dovolj velik dovod ali odvod zraka (beri: zračnik).
Da ne odpiram nove teme. Je kdo videl na Petrolu ponudbo za biodom 27 m 2010. Se splača? Pa je čemu ta peč, mislim je to kakšna nizko ali srednje cenovna? Kakšne izkušnje?
Sem našel, da je na seznamu eko sklada.
Kotel Biodom 27 2010g, z grelnikom sanotarne vode se mi zdi taprava zadeva. Malo sem skeptičen glede velikosti pretočnega bojlerja in kako je z vodnim kamnom?

Kako se čisti kamen?

Škoda da valtis pellson x3, nima opcije ogrevanja sanitarne vode.

Skok na forum:

Zadnje novice

Pomladni ZERO EMISSION® dnevi Lumar
17.03.2023 ob 14:13:43
Pomladni ZERO EMISSION® dnevi Lumar
Inovativna gradnja LUMAR - V ŽIVO na edini slovenski certificirani aktivni hiši in izjemno priljubljeni hiši Lumar Primus-D... Beri dalje »
1. Marlesov sejem inovativnih bivalnih rešitev
17.03.2023 ob 10:07:26
1. Marlesov sejem inovativnih bivalnih rešitev
V Marlesu verjamemo v zdravo in tehnološko napredno okolje. Verjamemo, da z uporabo sodobnih zelenih tehnologij pri snovanju... Beri dalje »