PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Tlaki, izolacija in ostrešja izolacija opečnato-betonske strehe

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni strokovnjaki !

Veliko sem že prečekirala po netu, pa še vedno ne najdem zadovoljivega odgovora, glede izolacije opečnate strehe, prekrite s 5 cm betonom, paropropustno folijo Riwega USB Elefant in korci na purpen. Večino podstreh je nebivalnih, vsaj pri nas in se ne ukvarjajo z notranjo izolacijo, sama pa bi rada uredila mansardo. Zavedam se, da bi streha morala biti 2 x poletvana, toplotna zunaj, zračni kanal.... Ampak tega ni.

Kako naj izoliram bivalno podstrešje? Eni mojstri pravijo max.10 cm volne, drugi stirodur.
Kljub temu, da je močna burja imamo zelo visoko vlažnost, zato je potrebno razmišljati o zaščiti pred toplotnim prebojem poleti, burji, mrazom in vlagi pozimi. In seveda minimalna izguba višine prostora.
Kolikor berem po forumih, če bi se odločila za volno , naj bi jo bilo min.25 cm. Vendar s tem izgubim višino. Baje so tudi lesna vlakna boljši izolator??!!! Vendar je tukaj tudi problem višina.
Kaj menite o ploščah iz kalcijevega silikata (Promatect, Calsitherm) ali o FIBRANxps - toplotna izolacija iz ekstrudiranega polistirena <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.fibran.si/">http://www.fibran.si/</a><!-- m --> ?
Kaj pa vakumska? Ima že kdo izkušnje? Najbrž je pregrešno draga?!
l.p.
Katarina
Očitno moraš dati izolacijo na notranji strani obstoječega stanja. Obstoječe stanje je dejansko parna ovira. Potreben je prezračevalni kanal med izolacijo in obstoječim stanjem. Spodaj v kapu bo treba urediti dostop svežemu zraku v ta kanal, zgoraj pod slemenom pa odvod. Te zanimajo detajli?
Nimam časa - sem v penziji!
Pozdravljen Žerjavar!

Seveda me zanimajo detajli.
Citat:Seveda me zanimajo detajli.
Verjetno boš morala prebijati zunanji zid. Pod kapom prebij na vsak meter dolžine odprtino vsaj 40 cm2 aktivne odprtine. Zaprla jo boš z mrežo za preprečitev dostopa mrčesu, pomeni kakih 4 x 15 cm. Pod slemenom boš izhod lahko naredila na obeh svislih (krajnih zidovih), prav tako vsaj 40 cm2 aktivne odprtine za vsak meter dolžine. Pod slemenom rabiš tudi nekaj večji kanal, kot sicer nad izolacijo. Običajno se del stropa v sredini naredi raven.
Imamo parno oviro, prezračevalni kanal z loputo,.......kaj pa izolacija?
Mislim da bo najceneje (in najbolje narejeno) če se streho "dvigne" za 20 cm...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Citat:se streho "dvigne" za 20 cm
Potrgati korce dol, narediti novo ostrešje, ga sidrati (sidra niso bila predvidena) in dati novo kritino. CENA????
Ja se strinjam. Drago. Ampak bi pridobila super mansardo za poleti kar pa tudi nekaj šteje. Veš kaj se bo zgodilo? Katarina bo dobila izvajalca, mu bo pokazala tvoj odgovor in... "Ma to itak ne rabiš, sej bomo dal gor parno hibridno oviro (ki je svinjsko draga) ki itak "sesa" vlago iz izolacije in jo vrača v prostor" itd... In ko ji bodo to povedali 3je izvajalci... Seveda ji pozabijo povedati da s to oviro pride tudi svizec ki zavija čokolado...
Brez potrebe komplicirate.

Od spodaj gor: recimo knauf, parna zapora, izolacija - recimo volna poljubne debeline in obstoječe stanje.
"Zavedam se, da bi streha morala biti 2 x poletvana, toplotna zunaj, zračni kanal.... Ampak tega ni. "
Je streha preveč nova, da bi korce dol metali.
Le kam ste zašli...Kaj pa rešitve? Ali ni še nihče imel takšne situacije oz. problema in ga uspešno rešil?
Žerjavar, ne mi zamert... laično vprašanje. Kako se izvede prezračevalni kanal, ki ga omenjaš, ali se poveže s cevmi, ali se samo preluknja fasado? To ti najbrž naredi zidar in ne knaufarji?

l.p.
Katarina
Kako bi pa šlo če bi kombinirala plošče iz kalcijevega silikata ali ekstrudiranega polistirena in volne?
Citat: Kako se izvede prezračevalni kanal,
Bistvo prezračevalnega kanala je, da je vsa izolacija na hladni strani(zgoraj) v stiku z zrakom, da se suši, vlaga prehaja iz izolacije na zrak, zrak se mora zamenjati, vlažen mora ven, priti mora sveži. Vsa površina izolacije mora imeti do betonske plošče še vsaj 2 cm zraka, ki mora imeti možnost počasnega toka od kapa k slemenu. Seveda v kapu dotok svežega in ob slemenu odtok navzven. Važno je, da razumeš funkcijo zračnega kanala, izvedbo bo povedal mojster in tudi naredil. Ti ga samo kontroliraš, da bo deloval pretok zraka skozi kanal. Ne pozabi na kontrolo parne zapore.

Lahko pa poslušaš tiste, ki zanemarijo zračni kanal. Ni rečeno, da bo narobe. Najmanjša pomanjkljivost (težko se je izogniti) pri izvedbi parne zapore omogoča prehod vlage iz toplega vlažnega zraka ogrevanega prostora v izolacijo. Tako kot vlaga prodira skozi izolacijo pride v zunanje hladnejše plasti, kjer kondenzira. Vlaga bo zelo počasi prehajala skozi betonsko ploščo navzven. Kondenz se v izolaciji kopiči, zmanjša se izolativnost, zaredijo se alge, začne smrdeti. Ni nujno, je pa možno.
Nočem da mi toplotna segnije, zato bo tale kanal potreben. Kaj pa toplotne izgube? Ptiči in mrčes. So te mrežice dovolj dobra zaščita?
Sem že opazovala strehe na našem koncu in sem našla dve, ki imajo luknjo pod slemenom. Ampak samo eno in ne na vsak meter. Ali je to dovolj? Pod kapom pa se ne vidi.
Severni del strehe je zelo zelo nizek in tam ne bom položila izolacije po strehi, je samo na tleh položen tervol. Je pač del za kramo. Ali moram tudi v tem delu prevrtati fasado? Čeprav ne bo izolacije.
Vem, da je tema o vrsti toplotne zelo vroča, najbolj opevana Ursa 35, ampak kaj pa tisti, ki nimate prostora za 30 CM?
Trenutno najboljše kar se dobi je ISOVER PREMIUM 0,032 W/mK. V primerjati z "opevano" Urso SF ki je 0,035W/mK je neka razlika, ogromna pa vseeno ne. Še vedno bo potrebno dodelit centimetre za izolacijo...

Ne razumem za tervol? Kje je in kje bo izolacija zdaj? Pod ali nad betonsko ploščo?
Citat:Severni del strehe je zelo zelo nizek in tam ne bom položila izolacije po strehi,
Boš pač imela hladno podstrešje. Moraš pa izolirati predelne stene do tega hladnega podstrešja. Verjetno bo neko prezračevanje tega podstrešja. Tik pod stropom pa ostane po vsej širini reža 2 cm v prezračevalni kanal.

Pod slemenom (na vrhu strehe) je običajno po ena luknja v vsakem čelnem zidu, ki seže do vrha strehe - je za izstop zraka. Za vstop zraka so odprtine pri najnižjem delu strehe (kap).
1 2 3 4 5
Iskanje po temi