Kar naredi dom > Tempo življenja
Varčevanje z vodo in ekologija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Varčevanje z vodo in ekologija
#1
Primer: V pralni stroj (pranje avtomobila, tuširanje, WC...) damo merico detergenta. Varčen pralni stroj sicer porabi manj vode, vendar bo zaradi tega koncentracija detergenta v odpadni vodi večja v primerjavi z "razsipnim" pralnim strojem. Količina detergenta pa je v obeh primerih enaka. Je bolje v odtok spustiti 1l "koncentrata svinjarije" ali 100l razredčene? S tega vidika ni potrebno varčevati s porabo vode, temveč z detergenti. Razumem, da npr. na Krasu vode v sušnih mesecih ni dovolj, kaj pa drugod?

Sam si lahko izmislim (pojma nimam, če je res) dva argumenta ki govorita v prid varčevanju:
- Kanalizacija je speljana preko čistilne naprave, ta pa deluje bolje pri prečiščevanju "koncentrata".
- Človeštvo prečrpa preveč vode v vodovod, zato se gladina podtalnice vsako leto zmanjša, izviri bodo presahnili.

So "govorice" o bodočem pomanjkanju pitne vode posledica prekomerne porabe ali/in onesnaževanja?
#2
Bom poskusila odgovoriti, ker se mi zdi, da nekaj vem o tem (vsega seveda ne)

Če je tvoje naselje priklopljeno na čistilno napravo (povsod namreč ni tako), bo ta detergente razgradila in očistila vodo, tako da o tem ne rabiš skrbeti - koncentracija iz tvojega stanovanja ne more pomoriti ničesar, saj se zmeša z vsemi ostalimi vodami drugih uporabnikov, npr, od tuširanja, pranja solate, WCja..

Ko spraašuješ, v čem je problem vode - v Sloveniji je ta problem lokalen (kraška območja, Obala) in tam so problem ali :
1) razpršenost pozidave in oskrba z vodo in malo vodnih virov in še ti so onesnaženi zaradi te iste pozidave (odprte greznice ipd) ali
2) velika sezonska poraba in malo vode v tej isti sezoni.
V teh območjih pitna voda seveda ne pride iz podtalnice, ampak iz zajetij vodotokov tik pri izviru (kjer naj bila najbolj čista).

Podtalnica kot vodni vir se uporablja v Ljubljani, pa najbrž še kje (Dravsko polje?) Tam je problem lahko onesnaženost z umetnimi gnojili in pesticidi. Vendar - vrtine so zelo globoko, in pesek ( prod ) vodo učinkovito prečisti, preden s površja pricurlja do vodonosnika. Ranljivi so predvsem vodnjaki, ki niso tako globoki.

Količina vode globalno gledano se seveda ne spreminja, problem je v njeni distribuciji - sezonski (ker padavine niso enakomerno porazdeljene čez leto) in
krajevni - eni imajo vode preveč, drugi premalo.

So države, kjer vode ne morejo zajemati lepo čiste iz gozdnega potoka, ampak imajo zato rezervoarje (umetna jezera), v katerih jo čistijo, prečrpavajo itd ter nato pošljejo v vodovod. Ko enkrat vidiš tisto brozgo, si lahko vesel, da si doma v Sloveniji.

Los Angeles, ki leži skoraj sredi puščave, dobiva vodo iz 500 km oddaljene Sierra Nevade - tudi v Sloveniji imamo še rezervne izdatne vire čiste vode (npr. Radovna), le da se trenutno ekonomsko ne splača vleči vodovoda 150 km (npr. do Bele Krajine) - ko bomo v to prisiljeni, bo voda precej dražja.

Torej - lokalne vodne vire je treba varovati - pred onesnaženjem, seveda, pa tudi pred ponikanjem v globino (kar se zna zgoditi s kakimi gradbenimi posegi, miniranjem ipd)
#3
LP vsem.

Zanima me če kdo od vas uporablja izdelke WATERSAVERS, omejevalnike pretoka vode. Ker bodo v večstanovanjskih stavbah kmalu potrebni individualni števci za vodo, sem se odločil, da bom probal zmanjšat porabo vode.Pa me zanima ali so ti omejevalniki le larifari pripomočki.
#4
Tudi šparanje z vodo postaja larifari. Glavni znesek bo postala "naročnina", s šparanjem same vode boš le neznatno zmanjšal račun. Dobaviteljem vode je bistveno število "odjemnih mest". Odveč je tudi povedati, da morajo dvoročne pipe iz stanovanja, sam sem nekaj prihranil tudi z termostatsko pipo pri tušu. Omejevalnik pretoka sem pred leti poskusil, pa me ni prepričal. Imel sem tudi tuš ročko, ki je delovala le ob stisku gumba. Več uničenih živcev, kot prihranka.
#5
Dolinci ste pač specifična sorta.
Mi hribci gledamo na to drugače. Voda teče mimo nas, naprej v dolino. V vsakem primeru. Bodisi po strugi potoka ali skozi naše pipe in kanalizacijske cevi.
Razmerje med pipo in strugo, je na uč, pri nas nekje okrog 1:50 v korist prostega pretoka v naravi. Imamo tudi podtalnico, vendar se jo ne tikamo.
Torej, kar se tiče varčevanja, je pri nas v hribih vse skupaj totalni larifari.
Kar se tiče onesnaževanja, dajemo hude solde za čistilne, torej imamo tudi tukaj lahko čisto vest.
Bolj ali manj je jasno, da je vse skupaj totalni lupitis. Plačujemo za nekaj, kar je bilo spet bolj ali manj narejeno v socializmu in "kapitalizem" to lepo drago trži (baje naj bi to tudi prodal). Voda je pa zaenkrat gratis.

Kar se tiče raznih "saver-jev", je to totalna glupost brez pardona. Če sam ne znaš pripreti/zapreti pipe/kotnega ventila, potem ti pač ni pomoči. In je prav, da to tudi plačaš, tako na vodi, kot tudi na raznih magičnih pripomočkih.

Evropejci smo, tako ali tako, milo rečeno, kreteni.
Če malo pogledate naokrog po ostalem "razvitem svetu", boste videli, da se najbolj delajo iz vode norca tam, kjer jo je najmanj. Brez nekih težkih filozofij in slabe vesti.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#6
Količina detergenta in poraba vode sta dve dokaj ločeni zadevi...

Kar se detergenta tiče poskušaj zmanjšati porabo na 0...ter nato počasi dozirati do te mere da bo perilo/posoda/telo oprana z minimalno porabo.

Glede čistilnih pa...kolikor je meni poznano se tam očisti predvsem 'drek' - organska razgradnja. Čistila kvečjemu pobijejo bakterije, ki se jih goji v čistilnih napravah, razgradijo se pa ne.

Torej jena vsak način dobro uporabljati čim manj detergenta (voda tu ne igra vloge ker se tvoj odtok na ulici združi z ostalimi in se voda premeša).

Pri podtalnici je pa tako...podtalnico napajajo padavine in stekanje vode iz višjih nivojev na nižji. Neke vrste podtalne reke, ki ne presahnejo kar tako.
Če že, je problem ta, da se vode ne skuša zadržati na našem ozemlju (torej, da se podtalnica napaja) in se jo na hitro odvede v reke...torej namesto da piči voda v istem trenutku ko pade na streho/pločnik/dvorišče v meteorno kanalizacijo in naprej) bi se jo moglo zadržat, ter čim več shraniti (v obliki podtalnice) za sušna obdobja..torej razlivanje vode na prosto (namesto v odtok), lovljenje vode za zalivanje (podzemne cisterne)..itd.
#7
Z vodo varčujem kolikol le lahko. Toliko pazim, da mi ne teče po nepotrebnem. Na pipah po hiši pa imam nastavke, ki vodo razpršijo, tako da je učinek isti tudi, če je pipa malce manj odprta...kar uporabno. Kupil sem jih v hoferju če se ne motim
#8
Jaz pa varčujem z vodo tak da manj točim in ne uporabljam nobenih takih nastavkov, ker se mi ne zdijo uporabni. Kaj pa ostali mislite, so uporabni?
#9
vode ne moreš porabiti, ker stalno kroži.
#10
Porabiti je res ne moreš, se pa spreminja razmerje med čisto in oporečno vodo. Žal v prid slednji.

Pri nas varčujemo z racionalno porabo. Vsaj v zfornjem nadstropju. Spodaj pa se fotru ne da kotlička zamenjati in je verjetno steklo vode mimo že za vsaj 5 kotličkov :X

Pri novogradnji imamo predviden zbiralnik deževnice, ki bo namenjen predvsem zalivanju vrta. Radi vrtičkamo in vem, da gre vode lahko še pa še za rastlinje. Nas je komunalc, ki popisuje vode, že vprašal, če nam kje kakšna cev spušča.
#11
Najbolj varčuješ z vodo če poješ kak zrezek manj. Oglej si cowspiracy. http://www.cowspiracy.com/
Se pa strinjam s predhodniki, če prišparaš nekaj litrov vode nisi za okolje naredil nič, ker je drugje bistveno več škode (potrošništvo ipd) .
#12
Mislim da je bila 4 leta nazaj kar huda suša in so takrat vsi možni strokovnjaki razlagali, kako so se vsi naravni podzemni rezervoarji spraznili in da bo trajalo 10 let da se bo stanje normaliziralo. Že naslednje leto so bile rekordne poplave in vsi rezervoarji napolnjeni do daske! Poplave pa so bile tudi vsako naslednje leto do sedaj. Torej bo zaradi segrevanja ozračja na naši lokaciji, (Slovenija) v prihodnje prej problem zaradi preveč vode kot premalo!!!
#13
javr Napisal:vode ne moreš porabiti, ker stalno kroži.

Že, že, ampak, kje je pa voda iz Gangesa, al pa Kolorada, Mississippija, Aralskega morja, Amazonke, ...? In kako boš iz te vode pridobival pitno vodo, ko to vse skupaj enkrat presahne? Iz morja pravijo, je zelo težko pridobivati pitno vodo. Singapurci že vejo.


LP, steklenicka
LP, steklenička
#14
Sem pil nekaj časa ustekleničeno filrirano morsko vodo. Smilijo se mi tamkajšni prebivalci. Že ko se vrnem iz dopusta je prva stvar ki jo naredim, da spijem kozarec domače komunalne vode. Upam, da bo še dolgo tekla iz pip. Glede šparanja pa je enako kot pri elektriki. Zapreš vodo, če je ne rabiš. Zakaj bi morala teči ves čas, ko si umivaš zobe? Zakaj mora voda teči, ko se miliš med tušira jem. Sicer ni veliko, nekaj pa je. In malenkosti ti skozi leto prinesejo nekaj prihranka. In če vi vsi vsaj malo razmislili v tej smeri, gi bil globalni učinek večji. Če pa razmišljaš v tej smeri, mah če je ne porabim jst bo itak stekla mimo po strugi, potem pa bog pomagaj ubogim na duši...
#15
A mi lahko zaupaš kej si dobil ustekelničeno ''filtrirano'' morsko vodo namenjeno uživanju? Smile


Skok na forum:
Zadnje novice

Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »