PodSvojoStreho.net Kar naredi dom Vrt in okolica prezračit trato...

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lp
Imam si namen nardit en prezračevalnik pa bi vprašal tite ki trato prezračujejo lai je potrebno pobrat suho trato ven ali se lahko pusti in zgnije.
Se pravi ali se lahko samo zrahlja trata oz. napika 5cm globoko?
In potem samo kosi...
Ma,
če ti že nihče ne odgovori, pa ti povem vsaj svoje mnenje.

Ko boš rahljal, ti bo zadaj tolko trave ostalo, da boš nekaj prav gotovo moral storiti. Če ne dugega, jo boš moral vsaj z grabljami pograbiti.

Kajti, če boš populeno in ostalo navlako trave pustil na povšini, ti bo le ta ovirala rast nove trave, poleg tega bo odmrla trava tudi odličen vir za nastanek morebitnih bolezni....

Torej, TI kar naredi prezračevalnik trate brez pobiralca, vendar potem na roke pograbi ostanke trave, maha in ostale navlake.

Morda lahko poskusiš z vrtno kosilnico, ki ima koš vse to pobrati. Nikakor pa jaz nebi pustil vsega kar tako ležati in gniti. Gnitje bo vir težav.....
Ja saj imam traktor in koš ki pobere in sesa gor...
Kdaj pa je najboljši čas za zračenje trate?
A je to koncem poletja oz. jeseni, ali spomladi, ko je rast bujna?
vedno spomladi.
Pravi čas za prezračevanje je tudi zdaj.

Prejšnji teden sva tudi mi2 prezračevala z najetim prezračevalnikom, ki je imel koš. Za cca. 400 m2 trave se je nabralo 2 veliki vreči suhe trave. Potem pa sva čez še s kosilnico, ki je pobrala še ostanke, ki pa jih je bilo za 1 vrečo. Ponekod so noži prezračevalnika res dobro zaorali v zemljo.

Brežino terase sva prezračila kar z navadnimi kovinskimi grabljami, tako kot so to delali včasih in moram povedat, da te grablje poberejo skoraj več kot prezračevanik.

Konec septembra bova prezračevala še enkrat, tako nama je svetovala vrtnarka, kones tega tedna pa bova travo še pognojila.

Prezračevanje je posebej pomembno na začetku, torej prvo leto sajenja trave, da travna ruša dobi pravo gostoto in s tem onemogoči rast pleveli. Drugače pa prezračevanje priporočajo 1 x letno.

lp, L
Kakšna pa je razlika med prezračevalnikom in vertikulatorjem?
A morda v tem, da vertikulator še poseje travno seme, ali še kaj drugega?
Trato prezračiš spomladi in jeseni, vmes pa še gnojiš.

suho trato - zeleni odrez je smiselno odstaniti da ti ne gnije in ne zastira prostora novi travi ki raste...

Prezračevalnik si dvakdar letno izposodiš v Bauhausu za cca 20€ in ti ga ni potrebno niti hraniti niti servisirati...

lp
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.trgovina-frama.si/sl/Dodatna_oprema-MTD/MTD__Prezracevalnik_trave_/?trgovina-frama-frontend=qr6fs37ibdr53e7ml1p8qgpjk6">http://www.trgovina-frama.si/sl/Dodatna ... l1p8qgpjk6</a><!-- m -->

A je to zakej?
A nardiš s tem kak učinek?
Citat:A je to zakej? A nardiš s tem kak učinek
To se tudi jaz sprašujem. Čedalje bolj sem prepričan, da je vse skupaj le reklama nekih proizvajalcev za odiranje naivnežev. Povprašajte malce "neumne" kmete, kaj delajo s travnikom, da bi imeli več pridelka. Samo gnojijo in spomladi poravnajo krtine, da lažje kosijo.

Kdor bi želel imeti lepo enakomerno zeleno preprogo pred hišo, naj kupi umetno travo ("itison") in jo položi na poravnano betonsko podlago. Pri travi pa je najlepše, ko se med različimi zelenimi barvami in oblikami listov pokaže še kakšen lep cvet. Tisti del vrta, kjer niti ne hodite, da bi bila lepša trava, prepustite naravi, naj se po svoje razvija. Pokosite pa le 2 do 3 x letno. Na ta način bomo ohranili še nekaj prvobitnosti.

Mnogi se razburjate zaradi mahu med travo. Ali ni mah zelo blizu itison preprogi. Raje vzpodbudite bohotnost mahu, niti kositi ne rabite, vse leto bo nizka enakomerno zelena preproga brez vsakega dela.
Nimam časa - sem v penziji!
@Žerjavar, daj nam privošči eno slikico tvojega travnika okrog hiše :lol: .

Vrjamem, da imaš lepo pokošeno in kosiš vsakih 7 dni... "Neumni" kmetje so včasih kosili samo trikrat letno. Sedaj kosijo kmetje vsaj 5-6 krat letno, zradi taga ker delajo okrogle bale za krmo, samo nekaj sena se še spravi, da imajo s čim mešat...

Mi2 sma komaj posejala trato in jo sedaj pridno zalivamo in čakamo da se travica pokaže :wink: . Načeloma pa se ta prezračevalnik uporabi samo zato, da se suha trava pograbi (nemesto grabel) nato pa je fino vse lepo ko je očiščeno z vilami lahko tudi strojno popikamo po zemlji, da dobijo korenine zrak, dosejemo kjer je potrebno nato pa z lažji valjarjem povaljamo... Problem pri teh prezračevalnikih je, da zaradi hitrejših obratov bolj poškodije korenine kot pa ji pomaga... Proti mahu pa je najbolje uporabiti Mahex ali pa kameno moko.

Zmes pa veliko negujemo in ročno odstranjujemo plevel...

Sicer naj bi bila lepa trata domena močnejšega spola (ženske imajo rožice :wink: ) in vrjamem, da vsak z veseljem pogleda lepo vzdrževano trato... Je pa res, da je z njo tudi nekaj dela...

LP, Boštjan
Citat: nam privošči eno slikico tvojega travnika okrog hiše
Pri tem si pa mislil: "Ta tip eno govori, drugo dela". Napasi si malo radovednosti in primerjaj s svojim "itisonom".
Še komentar:
1. Trobentice so bile posnete v sredi marca. Od novembra do maja se vedno najde kak cvet. Tudi vijolice so vmes.
2. Zvončki so cveteli predvsem v osrednjem delu prizora. Tu do 20. junija ne bom kosil. Tudi kjer je več marjetic skupaj ne bom kosil, dokler ne bo dozorelo njihovo seme.
3. Žafran (je že odcvetel v osrednjem delu prizora) se je v 10 letih razmnožil od 3 kom (prinešeno v cvetočem stanju iz gozda na Bizeljskem) na daleč preko 100. Edina skrb, da se ne kosi pred sredino junija, velja tudi za narcise.
- imam pa še predele, kjer mi cvetjo še druge rožice bolj pozno[/attachment][attachment=o3818][attachment=o3819][attachment=o3818]
Nimam časa - sem v penziji!
@Žerjavar no lepo in nazorno, kljub rednemu nekošenju izgleda vrt zelo naraven :wink: .

Žal pa je meni všeč "itison" in bom travco tudi tako obdelal :mrgreen: . Tu in tam kakšen grmiček, drevesce ipd. Nekaj bo sadnega drevja, žal pa zelenice ni več kot 300 m2, ker je majhna parcela.

LP, Boštjan
Jaz sem si svojo izvedbo prezračevalnika naredil kar sam. Preprosto in poceni. Poravna teren, prezrači in ven potegne mah. Polička služi, da nanjo naložim betonske tlakovce za utež. Vzmeti sem kupil v kmetijski trgovini in so sicer namenjene traktorskemu obračalniku.

[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/?1K/gA/ko9TyM5/prezracevalnik-traveunichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/t/1K/gA/ko9TyM5/prezracevalnik-traveunichr("46")jpg[/img][/url]
phlox Napisal:Jaz sem si svojo izvedbo prezračevalnika naredil kar sam. Preprosto in poceni. Poravna teren, prezrači in ven potegne mah. Polička služi, da nanjo naložim betonske tlakovce za utež. Vzmeti sem kupil v kmetijski trgovini in so sicer namenjene traktorskemu obračalniku.

[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/?1K/gA/ko9TyM5/prezracevalnik-traveunichr("46")jpg][img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/t/1K/gA/ko9TyM5/prezracevalnik-traveunichr("46")jpg[/img][/url]

pri tej zadevi pa vrat trpi :lol:

in kako v praksi deluje, ker se mi zdi da so te vilice iz premočnega materijala oziroma se premalo podajajo
imel sem površino 2000m2 za prezračit in sem najel podjetje iz prekmurja da so mi naredili z grasshooperjem 124 in spredaj je imel te glavnike bom poskušal dobiti sliko
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.dominokolje.si">www.dominokolje.si</a><!-- w -->
1 2 3
Iskanje po temi