PodSvojoStreho.net Opremljanje doma Talne in stenske obloge Polaganje Vinil trakov-napotki

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo,

Prišli bi mi prav kakšni napotki glede polaganja vinil trakov, 90x15 cm, debelina 2mm. Podlaga so osb plošče, stiki ter luknje vijakov pokitane.
Na kaj paziti, kateri so kritični koraki?

Hvala in lp
Živjo,

OSB plošče najprej obrusi, da dobiš čim bolj gladko površino. Luknje so pokitane, zato predpostavljam, da so tudi stiki, če ne, jih pokitaj.
Sicer ne vem kakšen prostor imaš, vendar ga premeri in ugotovi kako se ti bodo izšle plošče. Običajno startaš iz sredine in se prilagajaš, da so plošče najbolj popolne tam, kjer se najbolj vidi.
Uporabi disperzijsko lepilo FORBO 522, ali podobno (UZIN, MAPEI...). Naneseš lepilo z lopatico, uporabi zobčke A1-B1, po celi površini (naenkrat namaži pol sobe), počakaj, da bo na otip suho (cca. 20 min) in nato lepi plošče. Vsako posebej po tem, ko jo spustil v lepilo lepo zagladi z plutasto deščico, ali pa kar z dlanmi. Ko prideš do stene, lahko odmeriš po različnih postopkih koliko ti manjka do stene, ali pa ploščo kar položiš, zagreješ konec, ki je predolg in ga s krivčkom odrežeš.
Lahko sicer polagaš tudi v mokro lepilo, vendar boš imel problem, ker boš s koleni premikal plošče, ki si jih že položil in boš imel na koncu same špranje. Tudi lepilo ti bo lezlo skozi špranje.

Mislim, da nisem nič pozabil. Veliko sreče.

LP
Prosim ne uči ga krive vere Idea človek še v življenju ni počel kaj podobnega in ti mu svetuješ naj namaže pol sobe Confusedhock:
Tako ali tako bo imel probleme z mazanjem lepila in nima plošč ampak trakove.

Pazi da ne bo na stikih kakšen rob ker se bo vse videlo ko bo položeno. Zarišeš sredinsko črto po prostoru in se je držiš pri mazanju, mažeš po pasoviš ki si jih vnaprej zacajhnaš po tleh. Ob risanju sredinske oz. osnovne črte paziš da se bo na eni strani črta poklapala z zidom in pasovi, da ti ne bo treba rezat vzdolžno in to tam kjer bo vidno. Tam kjer bo pohištvo je vseeno kako bo zaključeno.
Lepilo vzameš disperzijsko, takšno da bo primerno za tvoj PVC. Tega ponavadi dobiš tam kjer kupiš PVC.
Sorry,
ima prav, veliko laže boš s špohtlom mazal 15 cm trakove od črte do črte, ker če boš šel čez njo, se ti bo poznalo na podnu, pa v miru boš lahko po vsaki vrsti popil pivo, ko boš čakal, da se lim suši.
Ne kavo,pivo.
pol sta to že dva piva, brez kave
1.5 metra širine-10 piru Confusedhock: Confusedhock: Confusedhock:

raje naj 45 cm širok pas lima potegne, drugače bo bankrot
hvala vsem za nasvete.
Bo torej zadosti, če trak poravnam z desko ali dlanjo, ni potrebe po uporabi kakšnega valjčka, za iztis zraka?
Imel sem tudi sam v mislih začetek na sredini, v ravni liniji. Ampak raje prej vprašam, ker prakse nimam. No sej, imel je nisem z ničemer, pa smo kljub temu skoraj "sfiniširali".
Pivo raje pij na koncu :wink:
Jaz sem sam polagal prav take plošče, tako da sem:
1. zarisal črto od katere sem začel polagat (recimo sredinsko, če je to najbolje glde na prostor).
2. položil cel prostor na suho, vključno z razrezom vseh končnih plošč, izrezi za razne cevi, ... Če to delaš hkrati z lepljenjem, te priganja čas sušenja poleg tega te namazano lepilo ovira tudi pri "pomerjanju"
3. pobral plošče na kupe v obratnem vrstnem redu, kot jih je bilo potem potrebno položit nazaj
4. začel pri zarisani črti. namazal tla v pasovih take širine, da sem lahko po potrebi stopil čez in da sem namazani del zagotovo položil v predvidenem času glede na uporabljeno lepilo. Če bi se lotil mazanja plošč namesto tal, bi imel težave z lepilom na stiku med ploščami!
5. Ko je bilo lepilo popolnoma po celi površini suho na dotik, sem ploščo nežno položil čimbolj natančno na stik s prejšnjo, jo po potrebi še naravnal PREDNO sem pritisnil, sicer bi imel spet težave z lepilom na stiku med ploščami.
6. V Baubau... se dobi tak težek kovinski valjček prav za ta namen, ki ful pomaga - veliko bolje pritisne na podlago, kot pritisk z roko ali letvijo, kar pomeni da se plošče takoj po pritisku praktično niso več dale premaknit - tudi če sem previdno hodil po njih.
7. ko sem položil prvi namazani pas, sem namazal naslednjega in nadaljeval v istem stilu.

Izberi pravo lepilo za tvojo podlago, drži se navodil proizvajalca lepila, nabavi dobro zobato lopatko predpisanih dimenzij zobcev in lepilo razmaži enakomerno - brez kupčkov in debelejših prog, ki bi se sušili dlje od ostalega oziroma bi ob pritisku z njih lepilo sililo med stike plošč.
cmaet Napisal:Jaz sem sam polagal prav take plošče, tako da sem:
1. zarisal črto od katere sem začel polagat (recimo sredinsko, če je to najbolje glde na prostor).
2. položil cel prostor na suho, vključno z razrezom vseh končnih plošč, izrezi za razne cevi, ... Če to delaš hkrati z lepljenjem, te priganja čas sušenja poleg tega te namazano lepilo ovira tudi pri "pomerjanju"
3. pobral plošče na kupe v obratnem vrstnem redu, kot jih je bilo potem potrebno položit nazaj
4. začel pri zarisani črti. namazal tla v pasovih take širine, da sem lahko po potrebi stopil čez in da sem namazani del zagotovo položil v predvidenem času glede na uporabljeno lepilo. Če bi se lotil mazanja plošč namesto tal, bi imel težave z lepilom na stiku med ploščami!
5. Ko je bilo lepilo popolnoma po celi površini suho na dotik, sem ploščo nežno položil čimbolj natančno na stik s prejšnjo, jo po potrebi še naravnal PREDNO sem pritisnil, sicer bi imel spet težave z lepilom na stiku med ploščami.
6. V Baubau... se dobi tak težek kovinski valjček prav za ta namen, ki ful pomaga - veliko bolje pritisne na podlago, kot pritisk z roko ali letvijo, kar pomeni da se plošče takoj po pritisku praktično niso več dale premaknit - tudi če sem previdno hodil po njih.
7. ko sem položil prvi namazani pas, sem namazal naslednjega in nadaljeval v istem stilu.

Izberi pravo lepilo za tvojo podlago, drži se navodil proizvajalca lepila, nabavi dobro zobato lopatko predpisanih dimenzij zobcev in lepilo razmaži enakomerno - brez kupčkov in debelejših prog, ki bi se sušili dlje od ostalega oziroma bi ob pritisku z njih lepilo sililo med stike plošč.
Da skrajšamo agonijo amaterjem,vsaka talna obloga se polaga od vhoda naprej.Važen je estetski videz,ko prideš v sobo da so linije pravokotne na vhod.Seveda je treba prej preveriti če je pravi kot na sobo.Seveda če je v sobi prag.Kakšno zarisavanje v sredini sobe?Drugo,polaganje pvc,namaže se cela soba od stene do vhoda.Potem se gre na pivo,ali 2.Ko je lepilo na oprijem skoraj suho se začne z polaganjem.Za nadaljne info.pa pokličite nas profije.
Važen je estetski videz,ko prideš v sobo da so linije pravokotne na vhod.

hi hai parketar 42:: kolikor pa jaz vem so pa linije oziroma letnice vzporedno z vhodom, oziroma ko prideš v sobo ali bilo kamor že da stopiš v linijo ne pa da jo prečkaš.
parketar42 Napisal:
cmaet Napisal:Jaz sem sam polagal prav take plošče, tako da sem:

Da skrajšamo agonijo amaterjem,vsaka talna obloga se polaga od vhoda naprej.Važen je estetski videz,ko prideš v sobo da so linije pravokotne na vhod.Seveda je treba prej preveriti če je pravi kot na sobo.Seveda če je v sobi prag.Kakšno zarisavanje v sredini sobe?Drugo,polaganje pvc,namaže se cela soba od stene do vhoda.Potem se gre na pivo,ali 2.Ko je lepilo na oprijem skoraj suho se začne z polaganjem.Za nadaljne info.pa pokličite nas profije.
Seveda pa sem spregledal,da tu govorimo o trakovi.V mislih sem imel pvc 50x50
ali pa če govorimo o toplem podu KI IMA ČRTE 4mx4m je ista figa
Če bi pravilno prebral,bi videl,da govorim o pvc ploščah 50x50(drugič pa 2l skoraj vina manj,bo bolje)
1 2
Iskanje po temi