PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave sistem za zalivanje trate

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
V trato okoli hiše bi vdelali cevi, šobe za avtomatsko zalivanje.
Vse skupaj bi povezal s pipo in časovno nastavljivim ventilom.
Ali ima kdo mogoče izkušnje s tem, kam se lahko obrnem za navodila
in nakup opreme.
Gardena ima sistem, ki je bolj amaterski. Nato obstajajo se drugi sistemi, ki so bolj profi.

Imam izkusnjo s slednjim (USA zadeva, Nelson)): 6 sprinklerjev+perforirana cev za grmovnice, vklop ca 10 minut na dan (poraba vode 1m3 na dan )

nelsonirrigation.com/
Mislim da ima gardena dobre videoposnetke tukaj;
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=5JHJE1qC7T4&feature=related">http://www.youtube.com/watch?v=5JHJE1qC ... re=related</a><!-- m -->
Če delaš samogradnjo bo potrebno nekaj eksperimentiranja.(kapljično,razpršilno)
Sam sem vkopal alkaten cevi na vse strani hiše in vkopal konične jaške z pokrovi.Notri je ventil z hitim priklopom.Od tu naprej eksperimentiranje.Za kapljično namakanje reducirni ventil na 1 bar.,itd . Bomo videli sproti.
Podrobna navodila mogoče tukaj(se dobi pri nas)
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.hunterindustries.com/">http://www.hunterindustries.com/</a><!-- m -->
Hvala, sem našel veliko zanimivega.
@ solomojster ali veš, kako se pravilno veže sprinklerje. Ali je lahko zaporedna vezava, torej: vir, v prvo šobo, drugo šobo itd, ali mora iz vira v razdelilec T- kos, pa potem naprej do šob levo in desno?
Tle bo treba sistem malo bolj naštudirat.Vsi splinkerji niso enaki in tudi ne kompatibilni.Zato tukaj predlagam da od proizvalajca pridobiš kaj več podatkov.Splinkerji so zelo različni tako po kotih ,so z nastavljivimi koti itd.Se pa da dobit tudi kit komplet za določeno površino.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.claber.com/it/faidate/progettareunimpianto/interrata/interrata.asp">http://www.claber.com/it/faidate/proget ... errata.asp</a><!-- m -->
Sam nisem še prišel do trate.
Daleč najcenejše je: elektroventili od starega pralnega stroja + tedenski timer1 paziti je potrebno le na ustrezno zaščito, ker gre tu za 220V~!
Tisti sistem od Gardene vkopan ali kak podoben, da je samo ena zadeva za razpršitev, bi mi zelo prav prišla, ve kdo kje kupiti in kake cevi do tam dati, ker sem luknje v tlaku- terase že pripravil in rabim samo za zalivanje malega cca 50 m2 velikega atrija, torej na pipi bi bil timer, ali se dobi, še kak dodaten senzor padavin, da izklopi zalivanje in pa za obalo ali je potrebno izpihovanje jeseni in pa kako globoko vkopati cevi. Ker bom ravno delal nasutje še 10 cm zemlje rabim hitro odgovor. Torej rabil bom cca 10- 15 m cevi in en nastavljiv razpršilec, tak, kot na linku od Gardene ali kaj nastavljivo podobega in jasno timer za vklop in po možnosti še padavinski senzor . Kak predlog, kje to kupiti - morda še ugodno.
Gardena ima trgovino v industrijski coni v Trzinu. Poceni pa ni... no, seveda, to je relativno, če rabiš za zalivanje zelenic okoli graščine ti nič od Gardene ne bo drago, za običajne uporabnike je pa že Gardena draga, kaj šele kaki bolj profi sistemi. Vse kar je ceneje od Gardene je ponavadi pofl, ki ne zdrži več kot leto ali dve resne uporabe - večkrat preverjeno, tako da ne kupujem več "poceni" robe. Še Gardena ni nevemkaj...
matofill Napisal:Tisti sistem od Gardene vkopan ali kak podoben, da je samo ena zadeva za razpršitev, bi mi zelo prav prišla, ve kdo kje kupiti in kake cevi do tam dati, ker sem luknje v tlaku- terase že pripravil in rabim samo za zalivanje malega cca 50 m2 velikega atrija, torej na pipi bi bil timer, ali se dobi, še kak dodaten senzor padavin, da izklopi zalivanje in pa za obalo ali je potrebno izpihovanje jeseni in pa kako globoko vkopati cevi. Ker bom ravno delal nasutje še 10 cm zemlje rabim hitro odgovor. Torej rabil bom cca 10- 15 m cevi in en nastavljiv razpršilec, tak, kot na linku od Gardene ali kaj nastavljivo podobega in jasno timer za vklop in po možnosti še padavinski senzor . Kak predlog, kje to kupiti - morda še ugodno.

V najdi .si vpiši namakalni sistemi.Sicer ne vem če boš dal razpršilne šobe katere se ob vklopu dvignejo iz trate ali kakšno drugo zalivanje.
Če daš splinkerje potem moraš vedet kakšne boš imel ,da daš alkaten cev 3/4 cole na utrezno globino.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.hunterindustries.com/Resources/PDFs/Product_Guides/Domestic/lit213w.pdf">http://www.hunterindustries.com/Resourc ... it213w.pdf</a><!-- m -->
Senzor padavin ima skoraj vsak sistem,ga pa mora elektronika podpirat(imet priključek za senzor).
Cevi namakanja se ponavadi ukopava plitvejše 20 do 25 cm in zato zahteva jeseni izpihovanje.Pri meni bo zgledalo tako da pripeljem skuter 12 v na baterijo priklopim črpalko za vetrobransko steklo od renault 5 (ima lepe priklope) in vodo izčrpam.(potrebno predvideti odprtino za izčrpavanje).Lahko je to pocinkan T kos 3/4 cole na vrhu čepek katerega jeseni odvijemo in s pomočjo tanke cevke katero porinemo v alkaten cev vodo izčrpamo.
Sem govoril z Gardeno iz Trzina, imajo žal le veleprodajo, dobro bom že, so mi pa rekli, da cel asortiman ima Bau bau in Obx tako, da se da tam videti, sicer pa naječ na njihovi www v angleščini !
Gardeno prodajajo vsaj Merkur, Bauhaus in Baumax (na Štajerskem, drugje ne vem). Jaz sem lani za cca 110 EUR nabavila timer in senzor za vlago na koreninah (mi je bil bolj uporaben kot senzor padavin, ker spušča vodo takrat, ko jo rastline rabijo), ostalo pa je še za cca 100 EUR MicroDrip sistem. Preostalo bi šlo tudi ceneje (ne rabiš ravno vsakega škropila, ki ga imajo na razpolago... Smile, a me je zgrabilo "zbiralništvo", ker je stvar zabavna in se sestavlja kot Lego kocke. Imam pa cca 40 m2 atrija in 5 m2 predhišnega vrta in oboje zalivam avtomatsko. Kar se mene tiče, je Gardena dovolj robustna in sem vesela, da sem se tovrstno motorizirala.

Za 50 m2 si predstavljam, da rabiš le en malo bolje umerjen sprinkler in vodno povezavo do tja in do senzorja, pa sploh ni nujno, da je ravno njihov MicroDrip.

LP Nikita
Z Merkurji in Gardeno je tako-tako, kot prvo morajo biti Merkurji z vrtnim centrom, pa še tisti imajo ponavadi samo del ponudbe Gardene. Tako da razen največjih Merkurjev na bolj napredne Gardena priključke ne računaj.
matofill Napisal:Tisti sistem od Gardene vkopan ali kak podoben, da je samo ena zadeva za razpršitev, bi mi zelo prav prišla, ve kdo kje kupiti in kake cevi do tam dati, ker sem luknje v tlaku- terase že pripravil in rabim samo za zalivanje malega cca 50 m2 velikega atrija, torej na pipi bi bil timer, ali se dobi, še kak dodaten senzor padavin, da izklopi zalivanje in pa za obalo ali je potrebno izpihovanje jeseni in pa kako globoko vkopati cevi. Ker bom ravno delal nasutje še 10 cm zemlje rabim hitro odgovor. Torej rabil bom cca 10- 15 m cevi in en nastavljiv razpršilec, tak, kot na linku od Gardene ali kaj nastavljivo podobega in jasno timer za vklop in po možnosti še padavinski senzor . Kak predlog, kje to kupiti - morda še ugodno.

Jaz sem vse dobil v Ob...ju, imajo veliko izbiro.
Gardena sistem je vrhunski (sploh spojke), tako da je namestitev sistema igra.
Zalivam 180m2 za celotni podzemni sistem pa sem porabil cca 250e. Zelo komot zadeva.
Žal imajo cevi le po 25m ali 50m, sprinklerjev pa je malo morje, malo se poglobi in preštudiraj.
Na vsak sistem obvezno priključi izpustni ventil na najnižji točki, da ti pozimi nebi zmrznilo.
Merkur ima Claber samo izgleda bolj krafl...
nikita Napisal:Gardeno prodajajo vsaj Merkur, Bauhaus in Baumax (na Štajerskem, drugje ne vem). Jaz sem lani za cca 110 EUR nabavila timer in senzor za vlago na koreninah (mi je bil bolj uporaben kot senzor padavin, ker spušča vodo takrat, ko jo rastline rabijo), ostalo pa je še za cca 100 EUR MicroDrip sistem. Preostalo bi šlo tudi ceneje (ne rabiš ravno vsakega škropila, ki ga imajo na razpolago... Smile, a me je zgrabilo "zbiralništvo", ker je stvar zabavna in se sestavlja kot Lego kocke. Imam pa cca 40 m2 atrija in 5 m2 predhišnega vrta in oboje zalivam avtomatsko. Kar se mene tiče, je Gardena dovolj robustna in sem vesela, da sem se tovrstno motorizirala.

Za 50 m2 si predstavljam, da rabiš le en malo bolje umerjen sprinkler in vodno povezavo do tja in do senzorja, pa sploh ni nujno, da je ravno njihov MicroDrip.

LP Nikita

Lahko poveš kako zgleda tale senzor za vlago,kakšne so dimnzije in kako globoko si ga dala?
Na vrtu ne vem če se sploh splča delat regulacijo vlage zemlje ker pol ko je suša so rastline v zraku na 30 stopinjah v zemlji pa lahko korenine začnejo gnih ker je vedno ista vlaga...
1 2
Iskanje po temi