PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri PEČ NA DRVA

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Živjo !

V kratkem namreavam kupiti peč na drva pa me zanima če se kdo spozna na peči in mi kakšno priporoča , vsak nasvet je dobrodošel.
Pec naj bi imela moči 24kW max.
Zelo hvalijo enga iz Brnika, vreček s.p., sama pa nevem, ker jo še nisem kupila. Sem pa govorila z mojstrom in mi je dal veliko informacij
04252 66 50

Kaj več ti bo pa sam povedal
Mi smo lani zamenjali in imo ločeno za olje in drva. Za drva smo vzeli od Pavliča in Celja. Priporočal jo je inštalater. Je kar majhna, se pa hitro segreje in letošnjo celo zimo je delala BP (pa enkrat smo celo segreli vodo preko 100 °C. :oops: - na srečo brez hujših posledic). Na internetu ima tudi svojo stran.
Da malce pogrejem staro temo Big Grin

kaksne izkusnje imate z zgoraj omenjenima pecema ?
Mojster mi je predlagal Vreckovo 35kW pa me zanimajo izkusnje :wink:
L.P. Robert
Samo toliko za intermezzo...

Vodo v kotlu lahko komot zagreješ na 100°C. Ta pri tej temperaturi še ne vre. Pogoj je le ta, da je v kotlu dovolj pritiska.

Primer:

Doma imam kotel v katerem je kotlovna voda pod pritiskom 1 bar nadtlaka. Voda pri 120°C še ne vre. Seveda nikakor tega ne delam namerno. Včasih se le zgodi, da naložim kakšno poleno preveč (ko kurim za vodo).

Drugače pa je ta pojav v fiziki dobro znan. Nižji pritisk je, hitreje dosežeš vrelišče vode. Pri pritisku 101,3 kPa voda vre pri točno 100°C. Praktično je tako definirana temperaturna skala v stopinjah celzija. Recimo na Triglavu, kjer je pritisk malo manjši bi voda vrela že pri (kaj-jaz-vem) 90°C. Na Himalaji pa pri 50°C. Obratno bi se dogajalo, če bi povečeval pritisk. Tako pri 3 barih pristika voda pri 150°C še vedno ne bi vrela.

Vse moje številke niso preračunane ampak samo karikirane za lažjo predstavo¨fizikalnega pojava!
A to vi o staromodnih pečeh z zapiranjem vleka in dušenjem drva. Bi pa ja šli na kako elegantno reč, ki v prehodnem obdobju omogoča nalaganje ankrat na 3 dni, vsake par dni smetišnico pepela.. , ne pa stalno letanje v klet, nizki izkoristki, kup pepela in zasmrajene pol vasi.

Sploh pa tile vaški kovači, ne vem no.
Iscem nekaj za priklop na zalogovnik,...
V temu primeru deluje z kar primernim izkoristkom :wink:
L.P. Robert
Tone Napisal:A to vi o staromodnih pečeh z zapiranjem vleka in dušenjem drva. Bi pa ja šli na kako elegantno reč, ki v prehodnem obdobju omogoča nalaganje ankrat na 3 dni, vsake par dni smetišnico pepela.. , ne pa stalno letanje v klet, nizki izkoristki, kup pepela in zasmrajene pol vasi.

Sploh pa tile vaški kovači, ne vem no.

Bo Tone, bo. Samo kot vedno je problem denar. Smile Kaj si misliš o sistemu... 27 kW peč na polena s spodnjim odgorevanjem v kombinaciji z 1800 litrskim hranilnikom toplote z možnostjo segrevanje sanitarne vode?
Iskanje po temi