Objave: 13
Teme: 6
Ocena:
0
Pozdravljeni.
Bom poskusil napisati čimkrajše.
Podedoval sem hišo zgrajeno leta 1959. Hiša je včasih imela svoj električni priklop. Nekaj časa je bil v njej urejen tudi kmečki turizem. Pred cca 12. leti so se s turizmom nehali ukvarjati, v hiši pa tudi ni več nihče živel. Zato so elektiko odklopili.
Zdaj pa bi se z ženo želel preseliti v hišo. Vendar se zakomplicira pri papirjih. Elektro zahteva potrdilo od upravne enote, da je hiša starejša od leta 1967. Potrdilo od občine imam, ampak ne velja. Na UE pa tega potrdila nočejo izdati češ, da ga ne morejo. Želijo pa mi prodati potdilo, da ima objekt uporabno dovoljenje. Za to potrdilo pa moram dokazati, da je bil objekt leta 2004 v uporabi. Tega pa ne morem dokazat, ker objekt takrat ni bil v uporabi in tam ni nihče živel. Skratka, ZAČARAN KROG...
Trenutno imam elektiko napeljano od staršev preko ceste po zraku.
Nekaj sem slišal, da je možno priklopiti odštevalni števec od hiše staršev do moje hiše.
Ali mogoče kdo pozna možnost kako do elektičnega priključka v mojem primeru?
Že v naprej hvala.
Objave: 131
Teme: 5
Ocena:
0
Lep pozdrav.
Če vam tako klomplicirajo je najbolje da napeljete elektriko od hiše svojih staršev in se priklopi odštevalni števec,kajti v tem primeru nimate nič opravka z elektro.Ko pride položnica se pač odračuna vaš delež pa toliko plačate.Koliko pa je vaša hiša oddaljena od staršev?
Lp
Ocena:
0
Zaenkrat je kabel potegnjen direktno po zraku iz balkona na balkon, zračne linije 10m. Mislil sem pa potegnit kabel po zemlji od števca na hiši staršev do svoje hiše. Ta linija pa bo dolga cca 25m.
Mogoče bo to vprašanje izgledalo laično. Kdo pa mi lahko montira odštevalni števec? A ni to elektro?
LP
Ocena:
0
Elektro ima roko na čez samo do varovalk oz do njihovega števca v hiši,naprej oni nimajo nič.Pač od števca v hiši vaših staršev se potegne dovod v zemljo do vaše hiše,v omarico se nato m,ontirajo varovalke ter števec.Števec lahko kupite sami rabljenega,novega,..Števec montirate lahko sami,če pa niste vešči elektro del pa štromar.Pač vsak mesec pogledate koliko ste porabili in nato plačate vašim staršem porabljeno elektriko,najlažje pa najceneje je tako.
Ocena:
0
Ja če gre katera od glavnih varovalk jo plačate vi,drugače do števca pa naj bi oni mel.Pa saj tko drugega ne naredijo razn če števc kdaj zamenajo na tok cajta.
Objave: 328
Teme: 30
Ocena:
0
Problem je na žicah katere gredo od konzole do hiše.Namreč izolacija razpada in se bojim ,da pridejo žice v stik.Sem že klical nadzornega (lani maja) pa so zgleda preobremenjeni.
Objave: 1357
Teme: 17
Ocena:
0
Najceneje je res tako kot ti ostali odgovarjajo.
Ampak če je pri tem objektu že bila elektrika oziroma el. priključek in ni bil prenešen na drugo hišo-nadomestno potem priključek mora obstajati.
Če je bil recimo plačan prikljućek 3x 20 A potem vam smejo zaračunati samo razliko če bi vi hoteli še močnejši tok. Če je hiša mela priključek in je bil plačan zakaj vam ga hočejo še enkrat računati. Res je da niste plačevali 12 let prispevka ampak prispevek se nanaša na vzdrževanje kablov itd. za kar pri vas nebo drago ker je blizu do sosednje hiše to vam pa lahko računajo ampak še to bi vam morali računati tako da upostevajo amortizacjisko dobo od izpred dvanajstih let. Pri nas smo meli v hlevu 3x25A in v hiši 1x20A in smo oba priključka združili in prenesli na novo hišo, sedaj je 3x 35A.
Poznam pa primer v bližini. V hiši ni nihče živel 30 let. Napeljava se je podrla zaradi časa. do hiše je cirka 300m. Elektro je hotel vse kasirat na novo. Predračun je bil zelo velik ampak lastnik je šel v Lj. na elektro in še nekam se ne spomnim točno kam in je uspel močno znižati znesek mislim, da na eno petino predračuna. Seveda so vso napeljavo naredili na novo. Elektro samo gleda in poskuša kje bi koga spravili neupravičeno ob denar . l.p.
Ocena:
0
Zgleda, da bo odštevalni števec res edina rešitev. Čeprav sem želel imeti svoj priklop. Če ne druga mi ni vsak mesec hodit k staršem poračunavat. :-)
Hvala za odgovore.
Objave: 1073
Teme: 8
Ocena:
1
Pozdravljeni !
Enak primer sem imel tudi sam, namreč kupili smo staro kraško hišo v kateri ni nihče živel več kot 20 let... odšel sem na elektro (Primorska) kjer so rabili samo izpis iz ZK in lokacijsko informacijo (julij 2008),je bil pa moj strošek elektro omarica s števcem (katerega so v roku 6 mescev zamenjali z novim :evil: ) in pa seveda meritve (inštalacija je tak nova kot vse ostalo

)
LP, Erik
Spoštujte uporabnike portala | Opišite svoj problem čim bolj natančno - vključno z naslovom | Preden postavite vprašanje uporabite ISKALNIK | Pišite v slovenščini; KRIČANJE ni dovoljeno | Komercialno oglaševanje ni dovoljeno
Objave: 145
Teme: 8
Ocena:
0
Mi smo pridobili izjavo sosedov in iz GU v LJ aerofoto posnetek, nato pa šli na KS, da izdal potrdilo, da je objekt grajen pred letom 1967 - to pa sovpada tudi s potrdilom za uporabno dovoljenje iz strani UE, zato menim, da gre za objekt, grajen pred l.67, saj se po zakonu le za take objekte izdajo potrdila o uporabnem dovoljenju. Jaz bi ga na vašem mestu dvignila, ker boste tako imeli manj sitnosti, če za objekt ni GD. Tu ne gre dobesedno za tako vrsto uporabe, kot si razlagate, ampak za to, da je tak objekt legalno grajen in ga lahko obnavljate in dograjujete, kot bi imeli GD.
Mi smo Elektru priložili izpisek iz ZK, mapno kopijo, potrdilo KS in Aerofotoposnetek.
Naš objekt pa je odklopljen od leta 1996, vendar smo vztrajali, da nam priklopijo na osnovi teh dokazil, ki jih je možno dandanes pridobiti še za take objekte. Taka potrdila, kot jih elektro in vodovodni distributerji zahtevajo, se več ne dobijo in so te njihove zahteve hudo zastarane.
Drži pa, da so stroški takega priklopa, če je objekt toliko let bil odklopljen, skoraj tako visok, kot da bi šlo za novogradnjo. Tudi mi smo trenutno ravno v tej fazi urejanja in so nam napovedali od 1700 - 2500 € stroškov, seveda vključno z samostoječo fiksno elektro omarico. Priklop v hiši pa le na začasno gradbeno omarico, ker na staro inštalacijo ne priklapljajo, moramo prej inštalacijo na novo napeljat.