PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja hiša brez gradbenega dovoljenja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni,

Kupujemo hišo zgrajeno med leti 1988-1990, hiša nima gradbenega dovoljenja. Je pa zgrajena na istem mestu, kot je bila prej stara hiša. Kje so pasti pri nakupu take hiše?

Hvala za odgovore že vnaprej,
Tak objekt je črna gradnja.

Kar pomeni, da v primeru da vas "najdejo" sledi legalizacija (vključno s plačilom uzurpacije in kaznijo).
[url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")arhimunichr("46")si/reference/]arhitekt[/url]
Ne samo, da je črna gradnja. Lahko se izkaže tudi, da ni grajena skladno s prostorskimi akti in se je ne bi dalo brez sprememb legalizirati (recimo, da je predpisan podolgovat tloris v razmerju stranic 1:1.2, vaša hiša pa ima kvadratni tloris, da je dovoljena etažnost P+1, vaša hiša pa ima še mansardo, ....). Pred nakupom vsekakor preverite kakšna gradnja je na vašem področju dovoljena in ali je vaš objekt zgrajen skladno z zatevami.
Ja, taka nepremičnina je v resnici črna gradnja in promet s tako nepremičnino v Sloveniji zakonsko ni dovoljen in bi lahko zaradi tega v resnici imeli probleme.
Morda preveriš na upravni enoti? V vsakem primeru bi ti svetoval da se obrneš na pravno pomoč, da res ne bi bilo presenečenj.

gizelina Napisal:Pozdravljeni,

Kupujemo hišo zgrajeno med leti 1988-1990, hiša nima gradbenega dovoljenja. Je pa zgrajena na istem mestu, kot je bila prej stara hiša. Kje so pasti pri nakupu take hiše?

Hvala za odgovore že vnaprej,
Na občini si pridobi lokacijsko informacijo, potem pa naj projektant (ali več njih) preveri, ali je tak objekt skladen z prostorskim aktom in ali je možna legalizacija brez sanacijskih pogojev. Če ugotovi skladnost naj naredi projekt in ti jo potem legaliziraš, pri tem plačaš uzurpacijo in degradacijo prostora (ena vrsti kazen za črnograditelje) plus vse stroške, ki jih plača vsak novograditelj objekta.
Če bi bil jaz potencialni kupec, bi se na občini in na zemljiški knjigi pozanimal o stanju objekta in možnosti nakupa. Ker so to le ustne informacije, bi imel s sabo prijatelja, kot eventuelno pričo. Morda se vam posreči dobiti tako informacijo v pisni obliki - vprašajte. Če je hiša zgrajena na istem mestu, kot je bila prešnja, morda še podobne oblike in velikosti tlorisa, je možno, da nimajo evidence o spremembi in jo vodijo kot staro hišo. Morda bi uradniku izrazil sum o črni gradnji, ker hiša izgleda bolj sodobno. Preveri še, kaj pa je bilo pred kratkim prijavljeno v republiško evidenco nepremičnin? Stari objekt ima lahko elemente novogradnje, ker je v tistem času in prej bila možna določena adaptacija (nova stena, novo ostrešje,...) brez uradnega dovoljenja.

Če bi na ta način dobil zeleno luč (vse je možno) za nakup, pa bi še prodajalca stisnil pri ceni, ko bi mu prikazal njegove stroške za legalizacijo.
Nimam časa - sem v penziji!
Evo še mene...iz izkušenj...najprej ugotovi zakaj ni gradbenega dovoljenja - lahko je bilo samo lokacijsko dovoljenje....potem pa vsekakor pod pod noge in pridobiti vse potrebne informacije...poznam osebo ki je imela samo LD brez GD, imela pa je že hišno številko...šlo pa je za nadomestno gradnjo (hiša/delavnica namesto hleva)
Kdor ne dela naj vsaj jé!
Več glav...več zelja!
Pri prodajalcu, ki nima urejene dokumentacije in ne želi sodelovati pri pridobivanju le te, se lahko hitro pojavijo tudi drugi problemi pri izpolnjevanju pogodbe, ki jih ob podpisu ne pričakujemo.
Tale "gizelina" je pa res en model.
Povsem slučajno mi je v oči padlo, ker sta obe temi skupaj:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=25299">viewtopic.php?f=1&t=25299</a><!-- l -->

Kupuje torej črnogradnjo in pogodbo bi kar sama sestavila? :roll:
medo9 Napisal:Tale "gizelina" je pa res en model.
Povsem slučajno mi je v oči padlo, ker sta obe temi skupaj:
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=1&t=25299">viewtopic.php?f=1&t=25299</a><!-- l -->

Kupuje torej črnogradnjo in pogodbo bi kar sama sestavila? :roll:

Potem bomo pa gledali Preverjeno..... :evil:
Kdor ne dela naj vsaj jé!
Več glav...več zelja!
Če si smem sposodit temo...
kupujem hišo letnik gradnje 1990. ko so pogajanja za ceno stekla smo se začeli pogovarjati o kupoprodajni pogodbi. tu pa se je zataknilo-hiša naj ne bi imela gradbenega dovoljenja. čeprav ne razumem kako-saj se je cca dve leti nazaj menjala elektro omarica in števec. hiša ima tudi vodovodni priključek in vse potrebno. ni mi jasno kako lahko ima vse priključke brez GD? če je komu jasno kaj in kako storiti bi prosil za pomoč. hvala
Brez težav ima hiša vse priključke, čeprav je črna gradnja. Možnih je več scenarijev. Npr. že prej je tam stal nek objekt, ki je imel priključke. Tega so potem podrli in postavili novega brez kakršnihkoli dovoljenj, priključke pa prestavili. Dokler se redno plačuje, se zaradi priključkov nihče prav posebej ne sekira.

L.p., Kloko
pred to hišo tam ni bilo nobenega objekta postavljenega. se pa je urejala tudi meja-ker naj ne bi bila v redu in se je tudi ta zadeva uredila (nevem če je tukaj potrebno kaj GD-ampak samo tako za info.). v glavnem nič mi ni jasno-tudi ne, kako je že zdajšnji lastnik lahko kupil to hišo nekaj let nazaj-brez GD. in do zdaj niti on "ni vedel", da hiša nima GD.-čeprav je lahko to samo rekel. jaz pa sedaj hiše ne morem kupit, ker je ne morem dat pod hipoteko in dobit kredita.
Kupiti hišo brez GD ni nobena težava, odšteješ denar in je tvoja... Dosedanji lastnik se je verjetno želi znebiti, ker se govori, da bo nepremičninski davek za črnogradnje zelo visok.

Osnovno vprašanje v tvojem primeru je, kako veš da hiša nima GD? Kako si to preveril? Včasih ljudje napačno sklepajo, da objekti niso legalni, ker niso vpisani v zemljiško knjigo, ampak to ni nujno za legalnost objekta.

L.p., Kloko
Sploh ni mogoče, da bi bil objekt vpisan v zk, ker v zk se ne vpisujejo objekti, temveč pravice - lastninska, služnostna itd. in nekatera pravna dejstva (odvzem poslovne sposobnosti itd.).
1 2 3
Iskanje po temi