PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Pomoč- radiator ne dela!!

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pomagajte prosim- imamo radiatorje centralne napeljave, kurimo na olje, radiatorji so stari 5 let, s Herz termostatskimi ventili in en radiator ne dela... ne glede na to na kolikšno temperaturo ga nastavim je čisto mrzel. Radiatorje smo že odzračili, po moje je težava v ventilu. Lahko kaj sama postorim ali naj kličem mojstra? Presneto, pa ravno danes je tako mrzlo....
LP; Nikkita
I have ma PMS and a gun... now - what did you say?
Poglej še spodnji ventil pri radiatorju, tam kjer je priključena hladna cev. Zapira - odpira se z izvijačem, običajno je pri odprtem ventilu zareza v smeri toka vode. Včasih je preko zareze plastični pokrovček.
Nimam časa - sem v penziji!
Kaj pa naj naredim pri tistem, spodnjem ventilu?
Sedaj sem preverila: cevi so vroče točno do termostatskega ventila... toplota se pri njem ustavi in v radiator ne gre.... :S
I have ma PMS and a gun... now - what did you say?
Citat:običajno je pri odprtem ventilu zareza v smeri toka vode
Zagotovo je napaka pri tem, da se igla ventila pri odvijanju termostatske glave ne spusti z njo. Domnevam, da je bila termostatska glave tekom poletja vseskozi zaprta. Potrebno je storiti naslednje:
1. na termostatski glavi zadaj vidite matico, ki glavo drži na ventilu, odvijte matico, tako snamete glavo
2. na ventilu vidite iglo, ki ima premer nekje okoli dva milimetra in je skoraj v celoti potopljena v ventil
3. v roko vzemite karkoli priročnege in rahlo potolčite po igli oz ventilu, dokler igla ne skoči ven, sedaj na dotik že morate čutiti, da topla voda ogreva radiator (lahko tud vzamete klešče in iglo potegnete ven)
4. termostatsko glavo odvijte na maksimum, tako jo boste namreč najlažje privijačili nazaj na ležišče ventila
5. postopek zaključen, sedaj po želji regulirajte potrebno temperaturo v prostoru

Preventivno vam priporočam, da tekom poletja večkrat odprete in zaprete termostatsko glavo in tako preprečite jesenske nevšečnosti. 8)

Držim pesti!

Prosim obveščajte nas o uspehu!!
nikkita,
Rocky, kaj pa možnost, da ventil ne odpre, ker je temperatura v prostoru dovolj visoka??? V kolikor ima še kakšen radiator v tem prostoru!
Lep pozdrav
Kaj pa če ventil ne zapira na nastavljeno temperaturo? Naj ga menjam z novim?
som16,
no pa poglejmo, ponavadi je termostatska glava označena s I,*,1,2,3,4,5,I. Vsaka oznaka nosi okvirno vrednost, pri Danfossu npr.: 5,8,13,16,19,22,25,27.

V kolikor hipotetično izhajamo iz tvojih navedb, bi moralo v prostoru že biti 27 stopinj ali več, da se dotični radiator nebi odzval, v kolikor bi ga seveda odprli do konca. Teoretično je to sicer zagotovo možno.

Kolikor sem razbral, kolegica navaja, da jo je tega dne, zaradi zunanjega mraza, v prostoru zeblo, iz česar sem izhajal, da težava ZAGOTOVO ni v tem, temveč gre očitno za težavo, ki sem jo opisal malo višje.

Kakorkoli že, nikkito sem prosil, da naj nam sporoči kako in kaj se je rešilo.

Som16, s skupnim znanjem jo bova že rešila iz te njene zagate. Upam, da se na tej točki strinjava!?!
Rocky,
si pravilno, verjetno iz izkušenj, ki jih imaš več kot jaz, to napisal.
Sam imam vetnile le do 25* celzija.Meni se tako naredi, da mi v določenem momentu en ventil ne odpre, ker/ko temperatura preseže željeno.

Seveda se strinjam , Rocky!!! Big Grin :lol:
Lep pozdrav
Nikjer ni napisano ali gre za eno ali dvo cevni sistem, visoko ali nizko temperaturni...

Ena od možnih variant je ta:

Pri dvocevnem sistemu se lahko zgodi, da se na izhodni cevi takoj za radiatorjem naredi balon zraka, in ga pumpa ne spravi naprej v ekspanzijsko posodo, ker sta pritiska vode (na ta balon) na obeh straneh izenačena. To se ponavadi zgodi, če se je čez leto ko sistem ni deloval zapiralo radiatorje spodaj in zgoraj, spuščalo iz sistema vodo ter nato dodajalo, potem pa smo najprej odprli spodnje ventile radiatorjev.

V radiatorju bi moral v tem primeru zmanjšati pritisk do te mere, da bi balon prišel nazaj v radiator, kjer bi ga odzračili. To pomeni, da bi moral precej vode spustiti skozi odzračevalni ventil kar pa bi trajalo precej časa (zaradi majhne luknjice).

Jaz sem to rešil enostavno tako, da sem odvijačil spodnji priklop ventila na radiator, ker je tam hitreje iztekala voda in se je balon hitro premaknil naprej.

Ponavadi se to zgodi na dolgih vodoravnih odsekih dvocevnega centralnega sistema.
Meni se pa dozdeva da je ventil zaštekal. Če je samo igla, ki gre noter in ven prav lahko obstane, saj jo v eno stran tišči termostatska glava, v drugo pa vzmet. Po dolgem stanju čez poletje je lahko obtičala v zaprtem položaju - snet termostatsko glavo in preverit delovanje ventila.
LP,
Samojed
To očitno ni problem, ker je bila ta varianta opisana kot ena prvih v tej temi.
Čemu ugibati? Prizadeti se že 3 dni ne javi! Morda je odkril napako, pa se nam smeje, kako modrujemo.
Nikkita?!?
Saj je vseeno če modrujemo, mogoče bo naslednje leto nekdo imel podoben problem in bo tako lahko preskusil več variant...
1 2 3
Iskanje po temi