PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija zazidljivo stavbno zemljišče na območju arheološke dediščine

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni !
Imamo zazidljivo stavbno zemljišče, ki se nahaja na območju kulturne dediščine, in sicer je to območje arheološke dediščine. Nikakor ni nobene možnosti, da bi se na našem zemljišču v tleh našlo karkoli, kar bi lahko spadalo pod arheološke izkopanine, si pa lahko mislim, da bo to prineslo dodatne sitnosti.,
Zanima me, ali ima kdo izkušnje s takim zemljiščem, katera soglasja in pregledi so potrebni, koliko časa postopek traja in seveda koliko postopek stane. Spraševala sem že na Zavoda za varstvo kulturne dediščine, res da samo po elektronski pošti, pa zaenkrat od njih ni bilo še nobenega odgovora. Vse praktične izkušnje s tovrstnimi problemi so dobrodošle. Hvala.
Oni so samo soglasjedajalci in ti predpišejo približno v stilu : če se kaj najde obvezno poklicat nas (seveda jih potem tudi plačaš) drugače pa ni omejitev. Tako da kar veselo v pridobivanje papirjev.
Moja izkušnja...
Ker gre za gradnjo stanovanjskega objekta zadevo (predvidoma) financira
Ministrstvo za kulturo
DIREKTORAT ZA KULTURNO DEDIŠČINO
g. Davorin Vuga
METELKOVA 4
1000 Ljubljana
Na naslov zgoraj je potrebno poslati vso dokumntacijo, ki je navedena v pravilniku o vlaganju in reševanju zahtevkov za financiranje predhodnih raziskav arheoloških najdišč iz državnega proračuna (uradni list RS št. 69 z dne 4/9/2009 4.člen). link: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200969&stevilka=3120">http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=3120</a><!-- m -->

Kontaktna oseba na ministerstvu je g. Vuga ....oni se 1x tedensko sestanejo in potem posredujejo vloge,vso dokumentacijo in izdajo nalog centru za preventivno arheologijo, ki potem izvede raziskavo na terenu na državne stroške.

Sem pa že prejela tudi ponudbo s strani drugih izvajalcev (ca. 500 eur), ampak vseeno je bolje da se zadeva izvede brez naših stroškov če nam že to omogoča zakonSmile))

Nam zadeve ureja projektantka - vse je bilo poslano ca. 14 dni nazaj, odgovora seveda še niSmile
In odgovora tudi verjetno še ne bo. O tem je bilo že napisano. Obstajata dva sistema preverjanja možnosti najdbe.
Prvi je boljši in hitrejši. Pošljejo ti dva žličkarja, malo pobrbata po vrhu, seveda ne najdeta nič in ti dobiš soglasje.
Drugi je bolj zaj.... Pošljejo ti pogojno soglasje k GD. Ti dobiš GD in jih obvestiš, kdaj boš naredil izkop za hišo. Oni takrat pošljejo žličkarje in ti nadzirajo izkopani material. Možnost najdbe je večja, ker vidijo več materiala, iz večjih globin. Poleg tega imaš za sabo že vse stroške PGD in GD, ter strošek izkopa. Če ti v tem primeru karkoli najdejo, ti takoj blokirajo izkop in nastane totalna jeba (beri, bo zelo drago in se bo časovno zelo oddaljilo).
V obeh primerih velja, da če kaj najdejo, zaključi z gradnjo in išči drugo parcelo. Ker imajo tista dva študenta (ali več) in njihovi kopalci strašanske urne postavke in se gradnja zelo podraži in čas podaljša za x mesecev ali let. Še en blesav zakon, ki dovoljuje državi, da ti pogojuje plačilo nečesa, kar tebe sploh ne briga in nimaš želje po tem.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
upaj, da ni kakšen sosedov pes pred 100 leti na tvojo parcelo zakopal kakšne kosti :lol: :lol: :lol: :lol:
je pa ena fajna varianta....enga kmeta pošlji na parcelo...naj ti zadevo preorje čim globje tem bolje...in pol k pridejo lešinarji itak nau nč več za najdl (pr nas so tko predlagal, sam smo raj rekl da bojo lešinarji sami kopal...pol se je pa zadeva za 100K€ podražila - ni kkšne hude računice)...razn če maš izkopa par metrov....pol pa znajo kej izbrskat....
No, tole potem ni videti tako komplicirano niti drago. Smo pa že tako ali tako na kmetih in tisti kos zemlje je bil že večkrat preoran (zato sem tako prepričano napisala, da tam v zemlji ni ničesar). Niti kopalo se ne bo globoko, ker ne bo kleti.
Najlepša hvala vsem za komentarje.
Lep dan vam želim kljub dežji Big Grin
Živijo,

Sem nov na formu in tudaj jaz se moram spopadati z birikraciji za GD. Sem že marsikaj prebral, vendar ne najdem odgovora, a so arheologi za plačat in če niso, kam moram poklicat. Sem iz območja Ljubljane.

Hvala za odg in lp
matnag Napisal:Živijo,

Sem nov na formu in tudaj jaz se moram spopadati z birikraciji za GD. Sem že marsikaj prebral, vendar ne najdem odgovora, a so arheologi za plačat in če niso, kam moram poklicat. Sem iz območja Ljubljane.

Hvala za odg in lp
Arheologi niso za plačat za izdajo soglasja. Ti kar tja pokliči, poslati boš moral PGD in ti bodo odgovorili kako naprej. Če pa kasneje kaj najdejo, potem pa nimaš denarja, da jih boš plačal. V tem primeru namreč ti častiš njihov firbec na tvoji parceli. In nikakor niso poceni.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Pri meni je šlo takole, najprej sem se dogovoril na zavodu za kulturno dediščino ali nekaj podobnega (za ljubljansko območje na tržaški 2 ali 4 se ne spomnim več natančno) za "sondiranje". Sam sem moral ob dogovorjenem datumu in uri zagotoviti na parceli bager in strojnika (moj strošek). Iz zavoda se je pripeljala gospa, pokazala bageristu, kje naj koplje (dovolj sta bili dve žlici), nato je jamo malo "požokala" in poslikala in ker nismo našli nobenega zaklada se je odpeljala. Čez nekaj dni sem prejel pisno soglasje. Strošek 20€ in pivo za bagerista. "Žličkarji" za sondiranje ne računajo nič (vsaj takrat niso). Sem imel pa mnogo večje težave z njimi, ker sem moral prilagoditi celo hišo njihovem pojmovanju tradicionalne arhitekture na Barju.

Kar korajžno in upam, da ne boste kaj našli!
Tih si pa hitro skoplješ in zgradiš objekt.
Mislim, da je veliko folk na*ebalo, kakšne arh.ostanke pa so, kar se da čimprej začel z zidanjem.
Pravzaprav je tako, da moraš upoštevati tisto, kar so ti napisali v kulturnovarstvenih pogojih. Torej, če bi rad zidal in imaš parcelo na območju, ki je pod spomeniškovarstveno zaščito (to je lahko arheološka dediščina, v primeru, če obnavljaš že obstoječi objekt pa seveda neka stavbna dediščina) potrebuješ pred posegi pridobiti kulturnovarstvene pogoje od Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Izdaja pogojev je brezplačna, postopek pa lahko traja od 15 do 30 dni. Ko pridobiš pogoje, jih je treba tudi upoštevati, sicer ne boš dobil kuturnovarstveno soglasje! Od določenih postavk, ki so ti jih izdali v kulturnovarstvenih pogojih bo odvisna tudi količina in strošek predpisanih del. V primeru, da gradiš hišo za reševanje osebnega stanovanjskega problema, imaš pravico, da ti država krije stroške arheoloških raziskav. V nasprotnem, stroške kriješ sam. Stroški so odvisni od obsega predpisanih del - sondiranje in površinski pregled terena so primerljivi z geodetskimi storitvami. Pri manjših družinskih hišah ponavadi gre za strošek v višini od 170 do 500 evrov (cena je odvisna od števila predpisanih testnih jam ter od metode izkopa, ki jo določijo v kulturnovarstvenih pogojih), pri večjih pa tudi do 1000 e. ali več. Arheološke raziskave lahko po zakonu izvajajo strokovno usposobljeni izvajalci, med njimi se privatna podjetja ponavadi hitreje odzivajo, saj so odvisna od trga in niso financirana iz državnega proračuna. Ko se odločite za izvajalca predpisanih arheoloških raziskav, bo ta hitro opravil delo (par ur terenskih raziskav + priprava poročila o raziskavah = vse skupaj traja največ par dni, vendar pa se celoten postpek včasih zavleče, ker se raziskava lahko opravi šele po pridobitvi soglasja Ministrstva za kulturo - na izdajo soglasja je potrebno čakati od 15 do 30 dni). Ko izvajalec dostavi poročilo, Vam pristojni Zavod za spomeniško varstvo izda t.i. kulturnovarstveno soglasje s katerim je potrjeno, da ste upoštevali njihove pogoje in arheološka dediščina ni več ovira za pričetek gradnje (seveda, če so bili rezultati sondiranja takšni, da ni bilo potrebno dodatno izkopavanje)! V upanju, da smo uspeli pojasniti postopke povezane z arheološko dediščino, vas lepo pozdravljamo.
pozdravljeni.
midva sva sedaj v fazi ko bova potrdila izbiro podjetja za izkopavanje.
rekli so nama da je za najem sond treba plačati 450 evrov in potem ko se dela izkop je zraven še en njihov zaposleni ki vzame na uro 20 evrov. podatek je da je treba imeti 4 luknje globoke 10 m da gredo sonde noter. zanima pa me ali je ta globina res nujno potrebna- teren je sama skala-ali je to kaj manj globoko. pa ob taki globini rabiš sveder ker bager naredi že cel izkop ob takih merah-katerega pa ne smeš imeti pred GD.
KAJ JE TOREJ RES POTREBNO
Pri nas se je vse odvilo tako kot sem zapisala zgoraj....nismo imeli nobenih stroškov...sem kar nekajkrat zavrtela telefon na ministerstvo v zvezi z našo prošnjo in ko so stvari stekle smo kaj hitro dobili njihov odgovor, v parih dneh so prišli tudi arheologi (4-je...dva sta kopala dva pa pregledovala)...v tednu dni so bili poslani tudi rezultati in nato smo dobili še soglasje...
KAJ JE RES POTREBNO NAREDITI določajo kulturnovarstveni pogoji - to je najpomebnejši dokument! S kulturnovarstvenimi pogoji vam na pristojni enoti ZVKDS določijo kakšne so njihove zahteve in te je potrebno izpeljati, če želimo pridobiti soglasje k projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja.
Torej, v kuturnovarstvenih pogojih denimo piše, da je potrebno narediti površinski pregled ali arheološko vrednotenje s testnimi jarki - to sta najpogostejši zahtevi pri stanovanjskih hišah. Ob tem je pomembno, ali so vam predpisali ročni izkop ali pa strojnega - to bo zelo vplivalo na ceno, ravno tako je pomemben podatek KOLIKO testnih sond/jarkov so zahtevali, ker ponudniki arheoloških storitev cene oblikujemo na podlagi količin oziroma obsega izkopa, kot tudi metode (strojni izkop je cenejši od ročnega). Večina izvajalcev oz. ponudnikov arheoloških raziskav določa cene na podlagi kubičnih metrov izkopa, cene med ponudniki seveda lahko nekoliko varirajo.
Koristne napotke glede zakonodaje in postopkov najdete na spletni strani Ministrstva za kulturo. Za strokovno usposobljene izvajalce pa vprašajte na ZVKDS, kjer vam bodo posredovali nekaj naslovov. Med njimi bo morda tudi naše podjetje. Lep pozdrav, Arhos.
1 2
Iskanje po temi