Sem pred izvedbo izolacije mansarde in prebral sem že kar nekaj debat na to temu (med drugim tudi tisto dolgo o 2. prezračevalnem kanalu

. Ker naj bi izvedba nekoliko odstopala od originalnih načrtov, me nekaj zadev še precej mori, zato bi prosil za pomoč.
Situacija: dvokapnica, naklon 45 stopinj, špirovci debeline 14cm in dolžina 8m, škarje 2 x 5/16cm, podeskano na razmak nekaj mm, paropropustna folija Bramac, osnovni prezračevalni kanal.
Osnovni plan je bil izolacija osnovega dela mansarde (12 cm med špirovci (2cm za 2. prezračevalnega kanala) + 16 prečno) ter stropa (16 med škarjami in 16 pod njimi).
Glede na razmeroma strmo streho in višino, ki je na voljo v špici nad škarjami, je sedaj padla ideja, da mansardo in prostor pod slemenom povežemo z odprtimi okroglimi stopnicami ter pod slemenom uredimo nekakšno sobo za prosti čas. Sprememba bi pomenila, da izolacijo poševnin izvedemo povsem do slemena, ampak kakor sem uspel ugotoviti to ni najboljša ideja. Vprašanja:
1. Kako bi te takšna zadeva obnesla pozimi? Ali gre računati na problem z ogrevanjem (prostor pod slemenom ne bi imel posebnih grelih teles, spodaj pa je samo talno) ali bistveno večje toplotne izgube? Ogrevati bi bilo potrebno nekaj m3 zraka več, in tudi površina je kar nekaj večja.
2. Kako bi potem moral izvesti izolacijo stropa (na področju škarij)? Sama termoizolacija verejtno ni potrebna, vendar me skrbi prenos zvoka med prostori v mansardi, če ne dam nič? Na škarje sem sicer nameraval položi deske debeline 3 ali 5 cm, povrh pa laminat.
3. Kako izvesti detajl izolacije povsem v slemenu? Tam bi se moral končati 2. prezračevalni kanal. Predvidevam, da bi tukaj moral biti prezračevani del, ni mi pa jasno, koliko prostora naj bi vzel. Ali bi slučajno bi bili potrebni tudi zračniki na čelih tik pod slemenom?
4. Tudi če ne bi naredil izolacije do slemena, torej original varianta, ali bi bila napaka po deskah, ki bodo po škarjah položiti laminat? Se mi zdi, da bi to nekako onemogočilo prehod vlage iz izolacije pod in med škarjami.
Hvala vsem v naprej!