PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri dimenzioniranje toplotne črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pri svoji novogradnji sem se odločil za ogrevanje z toplotno črpalko z hor. zemeljskimi kolektorji. Imam okoli 7 ponudb različnih ponudnikov, ampak me moti to, da so zelo različno izračunali moč toplotne črpalke, ki jo potrebujem za ogrevanje 160m2 dobro izolirane hiše. Moč se giblje od 7kW pa do 12kW. Zanima me kaj se zgodi če izberem preslabo in kaj če izberem premočno toplotno črpalko?
če izbereš premočno črpalko ti bo delovala manj časa (krajši čas) kar je zanjo neugodno. Je večja investicija.
če je sistem poddimenzioniran kot se ponavadi dela pri črpalkah ti konico pokrije električni grelec.
v praksi je ponavadi tako, da črpalka pokriva do nekje od -5 do -10, ko je več pa se vključi grelec. teh ur ko je temperatura nižja pa je zelo malo.
osebno bi izbral ravno nasproto kot navaja urban

če že, potem je bolje da je predimenzionirana....ker bo pač manj obremenjena kar pomeni da bo sama črplaka dlje zdržala - je pa res da je investicija večja.

v primeru pod dimenzioniran črpalke pa bo le ta večji dela delal na 100 %, poleg tega pa boš ob špicah (vse kar je pod - 10 stopinj) potreboval še dodatno el. grelce ki bodo močno povečali stoške ogrevanja oz. nižali izkoristek črpalke.

tako da..raje kak kW močnejšo kot švohnejšo.

sicer ne vem zakaj se čudiš ponudbem - pač ocenijo situacijo glede na dobljene podatke in vsak jih interpretira po svoje. Bistveno je kek izgube imaš po projektu oz. kake si si sam izračunal.

Če si jih nici sporoči bolj točno kvadraturo hiše, ter kaka bo izolacija (oz. sam gradnja - montažna, zidana, podkletena,...etc., kje jelokacije (bodoče) hiše.

daj malo več podatkov pa ti bomo poskušali mi pribl. oceniti tvoje izgube.

LP
če že, potem je bolje da je predimenzionirana....ker bo pač manj obremenjena kar pomeni da bo sama črplaka dlje zdržala - je pa res da je investicija večja.
copy

Ups tu pa ni čisto tako,... "Tč ne mara " vklopov in čez 10 min zopet izklopov pa zopet nič,.... optimalno je da sistem deluje vsaj določen ciklus cca. dve tri ure in potem miruje,... zato se uporablja hranilnike, ki morajo biti veliki cca. 500 l in več,...., kot buferje energije, ki jo črpaš in mešaš glede na temperaturo ....glede na odjem
.
sem hotel dopisati še to:
leto: 2005
kraj: Brnik
število ur pod -10°C: 180
in še te v glavnem ponoči ko imaš poceni tok in zmanjšano porabo energije
Jaz pa sem dobil informacijo, da predimenzionirane črpalke slabša izbira, ker se kompresor najbolj uničuje ravno zaradi zagona in ustavljanja, kot vsaka stvar nasploh. Saj poddimenzionirana ni nič bolj obremenjena, le da skoz laufa, več kot da pa ne more dati. To ni isto kot prikolica za avto in poddimenzioniranje pomeni da naložiš na nosilnost 500 kg 800kg, pa se potem prikolica hitreje uniči.
borovničan..to je to....pri Tč je že skoraj nuja hranilnik toplote - s katerim potem delno loviš cenejši tok, kakor tudi skrbiš za enakomerno delovanje TČ - pri pod in pre dimenzioniranai je potrem edino ta razlika...da prva bo delovala 4 ure in nato 2 uri mirovala, druga bo pa 2 uri delovala ter 4 počivala (ker bo zmogla dovesti več toplote v krajšem času)

torej bo število vklopov ostalo enako, čas delovanja pa bo 2 x daljši..torej jetu na udaru življenska doba sestavnih delov.

In res...če imaš prostor (to je praktično edina zadeva) bi bil greh da si ne omisliš vsaj 500 litrškega hranilnika (bolje od kubika dalje), ker so 'smešno' poceni glede na prednosti, ki jih nudijo.
Najprej hvala vsem za odogovore.

Hiša je zidana z 38cm porotherm opeko. 75% kleti je pod zemljo in izolirano z 5cm stirodurja. Strop kleti bo izoliran z 10 cm stiropora. Tlak v pritličju je 10 cm stiropora. Mansarda je izolirana z 20cm celuloze. Fasada bo pa drugo leto z najmanj 10 cm kamene volne. Je smiselno na severni strani dat debelejšo izolacijo? . Lokacija hiše pa je štajerska natančneje Gornja Radgona.

Koliko pa je najbolj smiselno dati hranilnik toplote glede na ceno?
Trenutno imamo samo enotarifni števec koliko pridobim če dam dvotarifnega?

lp
A veš, da imajo vsi prav. Toplotne izgube rastejo z večjim mrazom, pri minus 20 so precej večje kot pri minus 10. Eni bi radi, da te ne bi zeblo pri minus 10, drugi da te ne zeblo pri minus 20. Prav zato, ker toplotne izgube niso konstanta, vzamejo eni to, drugi drugo vrednost.

Pri takšni izolaciji, kot si jo ti gor nametal, toplotne izgube tudi pri velikem mrazu ne bi smele presegati 40 watov. To pa je 6,4 kW dejanske moči.

Toplotne črpalke imajo neko drugo čudno lastnost, namreč da cena hitreje narašča od njene moči. Se zgodi, da sta dve mali cenejši kot enako močna ena. Pri tem celo imaš možnost, da eno ugasneš, in če ti ena neha delati, ti še vedno druga ostane.
To sem prebral, to ni moja ideja.

In ne pozabi, za vsake 4kW, je potrebno položiti 200 metrov cevi.
dodger Napisal:Najprej hvala vsem za odogovore.

Hiša je zidana z 38cm porotherm opeko. 75% kleti je pod zemljo in izolirano z 5cm stirodurja. Strop kleti bo izoliran z 10 cm stiropora. Tlak v pritličju je 10 cm stiropora. Mansarda je izolirana z 20cm celuloze. Fasada bo pa drugo leto z najmanj 10 cm kamene volne. Je smiselno na severni strani dat debelejšo izolacijo? . Lokacija hiše pa je štajerska natančneje Gornja Radgona.

Koliko pa je najbolj smiselno dati hranilnik toplote glede na ceno?
Trenutno imamo samo enotarifni števec koliko pridobim če dam dvotarifnega?

lp

Mene pa zanima, če si se odločil samo za talno ogrevanje ali tudi za radiatorsko?
Razmišljal sem o kombinaciji talnega in stenskega gretja, na koncu pa sem se odločil samo za talno.

Pozabil sem povedat, da imam tudi prezračevalni sistem z rekuperatorjem toplote.
Toplotne izgube lahko preračunate sami, npr. s programom gradbena fizika (URSA, Novolit), nato pa se na podlagi izračuna odločite za moč črpalke.

Glede prezračevalnega sistema me zanima kje imate razpeljane cevi, ali morda v estrihu, morda v spuščenem stropu ali pa kje drugje? Kje boste imeli rekuperator? Kolikšni so stroški s postavitvijo takšnega sistema?

Za odgovore v naprej hvala.
Sem se že poskusil s tem programom ampak mi ni uspelo.

Cevi za prezračevanje so v estrihu (55x145mm), rekuperator bo pa v kleti. Stroški pa bodo skupaj nekje okoli 1.200.000 Sit.
Zakaj bi imel talno/stensko ogrevanje + prezračevanje z rekuperatorjem. ali ni smiselno imet potem toplozračno ogrevanje ker imaš vse v enem kot pa ločeno ogrevanje? v čem so prednosti ločenega sistema?
Nisem še slišal da bi komu toplozračno ogrevanje funkcioniralo kot bi si človek želel. Zato tudi jaz ne bi rad na svoji koži (beri denarnici) tega testiral. Talno gretje je ziher zadeva, prezračevanje pa v novi bajti skoraj mora biti. Ločeno je vse skupaj sicer dražje ampak vsaj funkcionira.
1 2
Iskanje po temi