Opremljanje doma > Bela tehnika
kruhomat

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
kruhomat
#1
dob'r dan

Kupili smo ga v Lid'lnu

Ima eno metlico.

Kaj je pri Kruhomatu važno?
Kaj svetujete, da ne sme manjkati?

Nastavitev za težo je 700 ali 900 g.
Ali obstajajo tudi Kruhomati, kjer lahko spečeš manjši kruh
npr. 0,5 kg
ali še manj.

dob'r dan
#2
pri kruhomatu je važno, da se natančno držiš navodil in receptov, pa vedno najprej vodo in mokre sestavine, potem šele sol, sladkor in moko. kvas čisto na koncu.
kruhomatov za manjše količine še nisem videl.
sam uporabljam kruhomat v glavnem za pripravo testa, ker to res fajn naredi, časa pa vzame cirka 5 minut. tudi ženske v v vasi se pohvalijo, da je s kruhomatom testo za potico in krofe naredit mala malca.
peče pa skoraj nihče v njem. kruh ki ga tako pripraviš je nekako podoben toast kruhom ali pa jih pa preveč izsuši. sam najraje pečem v krušni peči ali pečici s pladnjem vode. ps, kruhomat pripravi fajn marmelado, če jo delaš v manjši količini, recimo borovničeva, jagodna itd, za sadje, ki ga nabiraš sproti v vrtu, ter odlično testo za pizzo. marmelade mislim da ne moreš v tamalem kruhomatu naredit več kot za 3 kozarce. mi ponavadi za 2 velika delamo.
#3
Mi uporabljamo kruhomat za pripravo testa, dan najprej vodo sol, sladkor in kvas, potem moko in olje, ter morebiti semena. Pekli smo kruh od začetka, potem smo se naveličali kvadrataste oblike... tako, da naredim testo in ga dam pečt v pečico.
Idealen pa je za testo za pico, to pa res 8)
Kar se tiče držanja receptov natančno...... jaz se jih ne :wink:
#4
Pozdravljen!
Za kruhomat je najbolje da kupiš pripravljeno zmes za peko kruha. Imajo jo v Hoferju, Lidlu in Tušu. V avtomat daš pol kilograma moke in določeno količino vode, to piše v navodilih. Lahko daš tudi manj kot pol kilograma seveda si moraš preračunati vodo, vendar mislim da to ni najbolj pametno. Hlebec bo zelo mali in mašina bo težko mešala.
Ko bo kruh pečen vzameš ven posodo v kateri se peče in jo obrneš na glavo in jo postaviš na ravni del korita ali pa kuhinjsko desko. Med hlebcem in posodo se tako navlaži in hlebček lažje dobimo ven. Po 5-10 minutah primemo posodo in hlebec iztresemo ven. Če ostane v kruhu še metlica imamo poleg pribora tudi žičko za izvleč to metlico iz kruha. Ko je kruh zunaj je najbolje da ga damo v pečico na mrežo kjer se bo lepo ohladil.
Na koncu nam ostane še pojedina :lol:
#5
Da malo obudim temo...

Kupujemo kruhomat, katerega svetujete?
#6
Jaz sem kupil BOSCH MUM 86, ni kruhomat ampak kuhinjski robot. Super je za mesit testo vseh vrst, spečem pa v pečici na 220 ventilaciji 20 minut in 20 minut na 200 ventilaciji. Kruh je super Smile
#7
2 leti nazaj sem kupil Gorenjev BM900W. Da ne pišem cele dolge zgodbe: odsvetujem.

Med prebiranjem navodil za uporabo kruhomatov drugih proizvajalcev sem opazil, da je navodila za Moulinex pisal nekdo, ki se dejansko spozna tako na avtomat, kot tudi na peko kruha, tako da če bi še enkrat kupoval, bi se odločil za Moulinex.
Navodila za Gorenjeve aparate so bila takšna, ki bi bolj ali manj na splošno ustrezala večini kruhomatov na trgu.

Je pa v testu neke revije, ne vem več katere, eden od Gorenjevih kruhomatov dobil najvišjo oceno.

Obvezna dodatna oprema: elektronska tehtnica. Če v receptu piše 200 gramov tega, 500 gramov tistega, je to to. Tudi vodo in ostale tekočine meri z elektronsko tehtnico in si delaj zapiske. Ker ko enkrat zapreš pokrov kruhomata, kruhomat pač dela s tem kar ima. Lahko npr. po prvem gnetenju dodaš žličko vode, če vidiš, da je testo presuho ali žlico moke, če vidiš da je prepacasto, to je pa tudi vse.

Za začetek poskusi s kupljenimi mešanicami za kruh, ki se dobijo npr. v Hoferju, pa najbrž tudi povsod drugod. Tisto je trotlzihr; dodaš vode toliko kot piše (mililitrov = gramov na elektronski tehtnici), pritisneš gumb in mora delat. Če že to ne dela, potem tudi nič drugega ne bo, ker je avtomat pokvarjen.

Druga vaja je najenostavnejši kruh: voda, sol, sladkor, bela moka, kvas. Mora delat.
Šele potem, ko na podlagi prvih dveh vaj vidiš kako avtomat deluje, pridejo na vrsto vsi ostali eksperimenti.

Zamesiti testo v kruhomatu in ga potem pečti v pečici pa je bolj tako, kot oprati perilo ročno in ga dati v pralni stroj na centrifugo.
#8
Mi mamo cca. 1mesec Gorenje BM1400. Sicer je bil takoj na servisu, ker ena metlica ni delala, je bla žena čist iz sebe. So ga zrihtal (garancija), sedaj pa dela super. Dobra stvar modela je ta, da ima tudi posodo za peko dveh manjših kruhov, kar pride prav, ker mamo različne okuse.
Na začetku je treba mal eksperimentirat, pol pa hitro pogruntaš, da se je potrebno držat receptov. Tudi mi največ uporabljamo že pripravljene mešanice za kruh.
#9
V čem je point da pečete doma kruh iz pripravljene mešanice za kruh? Bistvo takšnega početja je da je domač kruh brez vseh nepotrebnih dodatkov ki se imenujejo E in nekaj.

Greš v mlin po moko, dodaš kvas, vodo, sol in spečeš kruh.
#10
SloCop, od komponent ki si jih naštel v zadnjem stavku bi jaz samo moki iz mlina zaupal, da nima Ejev Smile
#11
No za kvas ne vem, samo da ima pa sol pa dvomim. Sicer pa manj je bolj Smile
#12
Lahko kupiS kateregakoli, tudi tistega poceni iz Hoferja ali Lidla. Meni je pomembno, da ima dve lopatki in program za marmelado. Jaz ga uporabljam predvsem zaradi tega, ker nimam trgovine blizu.
#13
SloCop Napisal:No za kvas ne vem, samo da ima pa sol pa dvomim. Sicer pa manj je bolj Smile


No, mogoče ni Ejev v soli, v bistvu sem ciljal bolj na sestavo, da ne gre zgolj za NaCl, dodan ji je jod:
http://www.uradni-list.si/1/content?id=44331

Pa tudi voda, če jo ne greš nalit k studencu, bo imela notri najmanj klor Smile

Kakor koli, da ne zaidemo/te iz debate, v tej temi sem se oglasil bolj iz heca Wink
#14
Odločam se med:

Moulinex:
http://trgovina.mercator.si/tehnika/gos ... tte-543491

ali pa

gorenje:
http://www.gorenje.si/gospodinjski_apar ... a?c=284333

Slednji je sicer dobil neko nagrado...

Kaj priporočate?
#15
preberi navodila za uporabo enega in drugega


Skok na forum:
Zadnje novice

Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
23.04.2021 ob 11:54:22
Recite DA najboljši ponudbi NLB Stanovanjskega kredita
Recite DA pravim priložnostim in pridobite individualno NLB ponudbo Ne moremo izkoristiti priložnosti, za katere ne vemo, da... Beri dalje »
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
13.04.2021 ob 13:14:07
Zakaj se odločiti za toplotne črpalke Tiki?
Odlikuje jih energetska varčnost, prijaznost do okolja in najsodobnejši dizajn. Kolikokrat ste si ob pomladnem ugašanju... Beri dalje »