Objave: 94
Teme: 23
Ocena:
0
Namen imam zgraditi brunarico iz masivnih pravokotnih brun debeline 20cm. Glede na to da brunarica "diha" po višini me zanima kako izvesti kopalnico (keramika.....). Najraje bi jo sezidal s siporeksom (10 - 12), ne vem pa kako naj izvedem stik bruna-siporeks na zunanji steni. Ima kdo izkušnje s tem? Knauf mi nekako ne diši preveč.
Kje lahko dobim kaj več informacij o izdelavi "podometnih" instalacij v masivni brunarici. Hvala
Objave: 2374
Teme: 64
Ocena:
0
Morda so tukaj "znalci":
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")finlogunichr("46")si/?url=konstrukcija&a=material[/url]
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
Jaz predvidevam podobno odkar sem videl pri tebi.
Ampak po tleh bom vseeno dal keramiko.
Ocena:
0
No, saj jaz sem imel v mislih kopalnico v pritličju (praktično celo pritličje bom imel keramiko, tudi v bivalnem prostoru), tista majhna wc-tuš kabina v mansardi bo pa lesena v celoti.
Ocena:
0
Ne ne :lol:
zgoraj imam čisto majhnen wc in tuš (2,8m2) in "z vse bo leseno" sem mislil stene in tla.
Ampak -hm- ideja pa ni slaba... lesen tuš :wink:
Me spominja na rano mladost, ko smo se šli parkrat v Atomske toplice kopat, je bil bazen še lesen :mrgreen:
Ko smo že pri posedanju: kako pa je z obešanjem visečih omaric v kuhinji?
Objave: 55
Teme: 0
Ocena:
0
Z obešanjem omaric na brune ne bo težav, saj je to točkovno, če pa že pride do razmaka, lahko vsake toliko s kakšnim vijakom popraviš zadevo če zastriže.
Ocena:
0
Hvala za nasvete. Brunarica bo izdelana v lastni režiji. Kopalnico bom imel samo v pritličju, zgoraj spalnice. Po tleh v pritličju bo AB plošča, talna izolacija, estrih in keramika. Da bi imel lesene stene v kopalnici bi šlo, razen tuš kabine. V tem primeru vidim problem v viseči wc školjki. Zunanje stene ne mislim oblagati ali dodajati izolacije znotraj ali zunaj, čeprav 20cm lesa ne zadostuje sodobnim normam. Ogrevanje z lončeno pečjo. Elektro razvod bo razpeljan po tleh in v stropu, vertikale pa v podbojih vrat in po vertikalnih izvrtinah, ki jih bom delal sproti pri sestavljanju sten.
Stvar je v fazi načrtovanja in je treba vse detajle temeljito premislit. Pripravljen imam žagan zračno suh smrekov les pravokotne oblike (20 x 18) brez stržena iz kraja kjer bo brunarica stala. Iščem mojstra s 4-stranko ki bi mi iz tega lesa izdelal bruna pravokotne oblike z enim utorom zgoraj in spodaj. Hoja ne dela teh uslug. Prodajajo samo svoj les in lepljene zadeve. Hvaležen za informacije.
Ocena:
0
Cujnar: ne vem iz katerega kraja si, ampak tule v Šentvidu pred Domžalami (če se pelješ iz Trojan po stari cesti) je en privatnik, ki izdeluje brunarice. Njega kontaktiraj, stroje zagotovo ima, da to naredi.... glede na gospodarsko krizo pa tudi dvomim, da se bo branil dela.
Drugače pa je v "moji" vasi tudi en večji privatnik, ki dela kozolce in lahko pošljem kontakt na ZS. Ga pa ne poznam osebno, tako da ne vem kaj in kako dela.
Ocena:
0
Se strinjam da 20cm ni idealno. Nočem pa zapirat lesa s kakršnokoli folijo. Očetova brunarica je stara 100 let in ima v najtanjšem delu (na stikih brun) samo 12cm lesa, brez folij i.t.d. pa je počutje v njej boljše kot v bratovi pasivni in ne vem kakšni oh in sploh moderni hiši s prezračevanjem in ostalimi dolgoletno preizkušenimi sistemi. Pozimi skuri kak kubik ali dva več drv (po sodobno "biomase"), poleti je pa kljub južni legi neverjetno hladna. Pri 20cm bo toliko bolje.
Ocena:
0
Jaz bom imel samo 210mm okrogla bruna in to je to ;-)
Se pa strinjam, da je v lesenih hišah povsem drugačno vzdušje, kot pa v zaprtih, ki so nekako preveč -hm- pasivne :twisted:
Objave: 5
Ocena:
0
V soboto je bila na A Kanalu oddaja Great designs - odlična zadeva. Tokrat so prikazali gradnjo finske brunarice. Oddaja je bila snemana leta 2005 in tip je za 120.000 EUR postavil brunarico, da te kap.
Sestavljal pa jo je sam, nekajkrat so mu prišli finci pomagat pri skeletu in strehi. Ostalo vse sam z nekvalificriano delovno silo.
Predvsem pozoren sem bil na izolacijo. Tip je imel pravokotne brune, mislim da 19 cm, potem je za brunami - cca. 15 cm razmaka, nabil notranji opaž in vmes vpihal ter poteptal še izolacijo iz prešanega papirja. Brunarica je narejena za 5 člansko družino, brez kleti in brez mansarde, torej v eni etaži. Veliko je imel tudi galirije in kar je najboljše, ogreval se je z eno litoželezno pečjo iz katere je šla cev dimnika navzgor in ogrevala še ostali prostor.
Pa še ena malenkost. Streha ni bila, hm... kako se reče enokapnica. Oz. je bila, a je bilo ano stršno krilo malo nižje od drugega, tako da je vmes prišla ena vrsta oken. In brunarica je bila SVETLA.
Skratka, brunarica da te kap. Morda ima kdo kakšne izkušnje, koliko je cena montaže napram ceni brunaric. In pa ja, dokončno sem se prepričal, da samo bruna, ne more biti zadostna izolacija. Vsaj kot si jaz predstavljam, da pomeni ugodno bivanje.
LP
Objave: 5
Ocena:
0
Za 120.000 EUR na ključ, da se razumemo.
Ocena:
0
Madman ima finsko brunarico iz 190mm okroglih brun in ogreva z eno pečjo pritličje in mansardo. In je pretoplo, če mene vprašaš (sem bil pri njem, ko je bilo zunaj -5) ;-)
Za samogradnjo moraš imeti kar ja.ca :oops: po drugi strani pa se mi zdi, da je bolje, če ti postavi za to usposobljen monter, da zaradi 20.000 ne zaje.eš 120.000.