Objave: 148
Teme: 25
Ocena:
0
Sem pred dilemo kaj obleči na cokl. Fasada je rofix, ni mi pa všeč ta sitem (mozaikpuz) za cokl.
Razmišljam v smeri dekorativnega kamna - pa je TAKO drag (original 100 eur) navaden škriljavec mi tudi ni všeč. Kaj še predlagate.
Kako pa bi bilo če bi dala na cokl les? Morda kakšen sibirski macesen ali podobno? A je to čisto mimo varianta?
Objave: 8403
Teme: 30
Ocena:
1
Oprosti - ampak les na coklu - ja, je, čist mim.
Cokl je praktično najbolj izpostavljen del zidu. Po njem teče vsa voda iz cele fasade. Na cokel šprica voda iz tal. Na cokel sije sonce in delovanje UV ni zanemarljivo.
Si pa res "model". Ne razumem. Do sedaj si za hišo zmetal reciva 150.000E. Če imaš hišo 10 x 10, je to 24m2 cokla. In če daš dekor kamen, ki ti je všeč, te to "košta" 2400E.
Saj ne, da je malo. Ampak pomisli mali v naprej. Kako se boš počutil, vsakič ko boš prišel domov in videl eno čudno stvar na bajti. Bljak. In črviček bo vrrrrtaaaal. In ne bo dal miru. Sigurno.
In če daš sedaj na cokel nekaj za 1000E, verjemi, da boš v največ 5-ih letih dal gor kamen za 2400E.
In koliko te bo na koncu stal cokel?
Ja 3400E.
Les pa raje pozabi.
Ocena:
0
dobro dobro samo vprašam
samo da malo bolj opišem. Cokl je 1/2 nevkopane kleti in je višine cca 1 m.
Kako pa imajo to izvedeno lesene hiše (Honko...) Nimajo lesa do tal ampak imajo na koncu na coklu kamen??? Samo vprašam.
Ocena:
1
Za honko ne bi vedel. Ampak tudi, če je les do tal, je ta ustrezno zaščiten. je pa sigurno bolj izpostavljen.
Pri tebi pa verjetno niti nimaš dovolj prostora za izvedbo lesenega cokla. Fasada verjetno "gleda" preko cokla največ 2cm. To pa ni dovolj, da bi izvedla podkonstrukcijo in na njo še lesene elemente.
Če pa že, bi tak cokel štrlel iz ravnine fasade in bi voda zatekala za njega.
Ocena:
0
fasada je sedaj 12 cm.
Na coklu še ničesar. Razmišljam če dam 4 cm stirodurja in nato les (sibirski macesen -in še dodatno premazan oz. oljen) in bi nekako morala zvozit še 1-2 cm manj kot je fasada, Bi imela ob pod fasado in bi se v 1 fazi izognila temu zatekanju. Ne vem razmišljam v tej fazi. Ker pa je to cokl ni problematična višina in lahko les 1 x letno zaščitim (premaz /olje). A ne razmišljam v pravo smer?
Ocena:
1
No, ja v tem primeru bi tako tudi šlo. Če tako razmišljaš. Glede materiala in detajla. OK.
Ne znam pa si predstavljati, kako bi/bo to vizualno v realnosti izgledalo.
Ne vem. Morda sem za časom. Ampak običajno je bilo v stavbarstvu tako, da je bil kamen na tleh, opeka vmes in les na vrhu.
Ampak, če ti misliš da bi bil lesen cokel lep, da se poda k hiši in ti je všeč, ja zakaj pa ne. A ne.
Objave: 182
Teme: 7
Ocena:
0
Dva dni po mlaju, v zimskem času posekan les, pravilno posušen.... Ni šans da ga črvi kdajkoli povohajo! Če se ti res dopade cokel iz lesa, kupi tak les in naredi! Vendar vsekakor pazi če imaš polovico prostora v zemlji in polovico zunaj, je 4 cm stirodurja hudikavo malo. Problem boš imel z vlago. Če daš 12 cm izolacije na fasado in 4 na cokel nisi naredil ničesar. Imel boš vlago in mraz v kleti in pritličju.
Objave: 182
Teme: 7
Ocena:
0
Prvih pet let ni še nič. Mraz ne more bit ker zemlja greje klet in imaš poleti ter pozimi temperaturo kakšnih 6 do 12 stopinj. Kaj bo pa čez deset let?
Poleg tega prej nisi imel fasade, če se ne motim. Vlage pa ne boš videl v kleti ampak notranjih prostorih pritličja.
To je isto kot bi šel pozimi ven v bundi in dolgih gatah, vendar bos!
Ocena:
0
ne ne pogovarjam se o dveh različnih hišah.
Pri eni se sedaj odločam o coklu iz lesa in tukaj načrtujem 4 cm stirodur + les
V hiši kjer živimo sedaj že 5 let pa imamo že od začetka fasado + cokl oblečen samo v škriljavec.
In v tej zaenkart nobene panike.
In gledam pri veliko hišah (tudi pri starših ki so v hiši že olala - 20 let) ima večina zob kar pomeni da ali ni stirodurja na coklu ali pa je dosti manjši kot na fasadi.
A napačno razmišljam?
Objave: 298
Teme: 6
Ocena:
0
Moje mnenje je taksno, da ideja mogoce ni tako slaba, da bi cokel oblekel v les. Kar se tice skodlivcev: res je najvec tistih, ki napadejo les ko je ta se v gozdu, ali ko je les se svez na kaksnem kupu nalozen. Res pa je, da se najdejo tudi skodlivci, ki napadejo suh les, vendar jih je veliko manj.
Vsekakor pa je potrebno uporabit macesnov les, saj je na vremenske vplive najbolj odporen. Lahko pa tudi kaksen les iz afriskih koncev, bi tudi znalo biti zanimivo. Paziti pa je potrebno, da je montaza izvedena tako, da ce ze pride do omocitve, lahko voda tudi hitro odtece iz njega, potem bo zadeva funkcionalna. Saj je veliko his narejenih z macesnovo fasado, pa jo ne menjajo vsake 5 let. Predlagam, da si priskrbis nekaj vzorcev macesnovih dilc pa postavis zraven fasade in hitro si lahko predstavljas kako bo izgledalo. Ce si za imam nekaj vzorcev macesnove fasade, pa ti lahko kaj odstopim.
Objave: 36
Teme: 0
Ocena:
0
Gornjih teorij raje ne bom komentiral k bom kakšenga vseveda preveč užalu.
V teoriji bi bilo vse lepo in prav če bi bil les ustrezno zaščiten, narejen zadosten odkap da voda ne zamaka, da hitro odteče, blablabla....
Špricanje vode, sončna pripeka, .... kdo bo to ustavu... nimaš premaza k bi bil tako dobro odporen za dlje časa. Če se ti da obnavljat premaze, oziroma gledat grdo oblogo...go for it.
Konec koncev tudi macesen ni zastonj. Zna biti celo dražja varijanta.
Jst zagotovo neb dal lesa, pa ga mam rad...
les je lep...
Objave: 5448
Teme: 33
Ocena:
0
pri mojih starših so tudi dali rofix gor, pa nismo izbrali tista zrna za cokel, ampak kar lepo s fasadnim barvnim ometom obdelali (vsaj jst sem na tem forsiral). ni nobenega problema.
kombincije z lesom so lahko zanimive, vendar samo za cokel pa les ni najbolj primeren, se mi zdi, ker bodo ziher problem op vogalih pri tleh itd. dosti bolje les zgleda kot opaž fasad ipd.
tole je reicmo tist primer pri moji starših (staro bajto iz 80-tih s(mo)o oblekli s stiroporjem zamenjali okna, pločnike, malo preuredili zemljino itd).
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")shraniunichr("46")si/f/2e/XX/SrjmcVE/mg1022-obd-webunichr("46")jpg[/img]
Ocena:
0
vidim da bo les resnično odpadel - no grem dalje iskati kakšno bolj zmerno ceno okrasnega kamna.
hvala vsem za vaša mnenja