Objave: 148
Teme: 9
Ocena:
0
A ma kdo mogoče paj jasnejšo sliko o ceni izvedbe električnega prikolpa na naovogradnjo.
Za ceno 2ooo€ mi elektro ponuja : izkop cca 50m polaganje kabla (4x35al)in valenca, postavitev omarice (za dve enoti) z vsemi števci(za eno enoto), varovalkami (za eno enoto) in katodnimi odvodniki (tremi komadi) in polaganje kabla cca 13 m do hiše (5x16).
Men je drago, kaj pa ti misliš :wink:
thx
lp
r
vprašam torej sem
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
Pa ni tolk slabo, da ne boš mislil. Sploh ker je zadeva dobesedno "na ključ". Če to vse sam narediš, te košta od oka dobrih 1000 evrov, a mora biti uradno prisoten nadzorni iz elektra, kar te hitro precej stane. Na koncu pa še problemi, ker vsak drugače dela/govori in so potem še težave in stroški s priklopom.
LP,
Samojed
Objave: 3259
Teme: 15
Ocena:
0
Jaz sem imel cca mesec dni nazaj priklop in sicer s strani elektra samo kabel ( cca 80 m ) in priklop ( z varovalkami ) je zneslo cca 800 € ; torej brez izkopa, omaric, valjanca, ...
Kot je že zgoraj omenjeno, ni pretirano.
Objave: 35
Teme: 5
Ocena:
0
pozdrav
praviš da ti postavijo omarico,ti povem ceno za omarico pride enih 200-300 evrov ,števec je priblizno 200 evrov,podnožjha za varovalko 10,pa katodni enih 50 mislim da so tolk,torej to je material,kabel pa je kr drag.
zaj me pa zanima zakaj ti bojo oni položili kabel do hiše,se pravi od prostostoječe omarice do notranje omarice,to ti naredi električar,pa tudi nevem zakaj 5 x 16 kvadrat ,to je pretirano preveliko za eno bajto,halo kdo ti to ponudo.
za bajto se potegne od 6 kvadrat oz za daljše linije 10 kvadrat.
nevem no ,sam montiram instalacije in to bi ti lahko naredo sam električar,torej postavo omarico,polozo kabel do hiše,zmontiral varovalke ter števec,in katodne pa bi te prišlo pol manj.
odločitev je tvoja
Ocena:
4
Malo se motiš - električar uradno nima ključa od omarice, torej ne more potegniti kabla. 16 kvadrat - zakaj pa ne. Verjetno bi za bil 10 dovolj, 6 pa sigurno ne, če se ne motim je omenil 15m dolžine. Verjetno je tudi v projektu ravno zaradi dolžine navedenih 16 kvadrat.
LP,
Samojed
Objave: 4249
Teme: 26
Ocena:
1
Jaz imam za 15m razdalje po projektu 5x10mm2 baker. Mogoče pa ima Rajko aluminij tudi v dovodu od omarice do hiše (in je zato 16mm2). Pa tudi če je baker, razen žepu ne škodi nikomur.
lp
Mi o avionu, pilot iz gozda....
Ocena:
4
Štos je v tem, da morajo po izračunih med drugim tudi padci napetosti ustrezati - ne smejo biti večji od 3% za vtičnice in 5% za luči če se ne motim. Če si malo dlje od transformatorja oz zadnji v veji, se že na dovodnih kablih impedanca precej poveča in se nadaljnega povečanja impedance in s tem padca napetosti ob obremenitvi projektant ne more in ne sme privoščiti. Seveda bi glede toka bil 6 kvadrat dovolj, vendar bi močno povečel padec napetosti in zadeva ne gre skozi. Ni vse samo v dolžini od oka, res pa je da na kratkih razdaljah ni velike razlike, zato se med notranjimi omaricami povečini uporablja ravno 6 kvadrat kabel.
LP,
Samojed
Objave: 261
Teme: 4
Ocena:
1
fantje full ste mi fajn k komplicirate tam k ni treba . 15 m velika razdalja? za želvo mogoče . Ker po vaši logiki bi potem elektro tam kjer ima razdaljo 15 km med trafo postajam - ima jo več potreboval 16 000 mm2 Je res da imajo dalnovodi veliko višje napetosti zaradi padcev napetosti samo so tudi razdalje večje. Tak kabel bi rad videl.
LP
Pozabil napisati Tudi bakreni vodniki niso čisti baker in so zmes bakra in določenih majn žlahtnejših kovin in ker se delež bakra v kablih majnša zato ker tudi vi bi poceni kabl kupili bi sedaj po tej teoriji potrebovali ob nakupu kabla vzeti tudi listek o specifikaciji kabla kjer imate vse opisano - nesti v laboratori da jim njihovo oceno preverijo - da se mogoče ne zlaže proizvajalec ali uvoznik in šele nato poklicati inžinerja da vam izračun vse padce napetosti na vaših doooolgih dolžinah kabla po stanovanjski hiši. In na podlagi njegovih izračunih položite primeren kabl. Saj vem da vsak ki dela hoče imeti najboljše samo neka realnost pa mora biti.
To zgoraj je samo malo sarkazma
Drugače se pa strinjam z prvim - Včasih so zemelske kable imeli v glavnem iz aluminija in lahko da se je projektant zašćitil proti preveč površnim bralcem projekta napisal dovode za aluminij (ker če daš bakrene vodnike nisi nič kiksnil, če pa bi namesto bakrenih vodnikov dal alu vodnike pa bi lahko prihajalo do težav.
Ocena:
4
Bereš pa očitno slabo. Sem ti napisal koliko so lahko padci in če si blizu te meje,je vsaka malenkost lahko dovolj, da ne gre skozi.
LP,
Samojed
Objave: 33
Teme: 1
Ocena:
0
pozdravljeni
zanima ma,kolk bi me prsel elektro priklop (kopanje,polaganje,omarica...)na parcelo,ki je odaljena cca500 metrov od prve mozne prikljucitve,hvala,lp
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Za izkop se moraš obrniti na kakega gradbinca z rovokopačem ali frezo. Za elektro del: omarica, števec, ločilnik, ničelna sponka, varovalke, prenapetostna zaščita, okrog jurja in pol. Brez vštetega polaganja dovoda (kabel po soglasju - nekje med 700 in jurja evrov), valjanca (med 500 in 600€), stigmaflex cev fi100 (okrog jurja). Natančnejša ocena pa na podlagi soglasja.
Objave: 33
Teme: 1
Ocena:
0
Hvala arbajter za odgovor.
Sem že vprašal enga majstra z rvokopačem, prav da ima tarifo za izkop 4-5 evra na meter, tako da lahk prštejem tvojemu izračunu še 2 jurja. Če vse skup potegnem bo prključek stal okrog 6100 evrov, kr drago...
lp
Objave: 8193
Teme: 2
Ocena:
14
Naj omenim, da so tiste cene za cev, valjanec in kabel MP z DDV. Kak rabat se da pa vedno dobiti, tudi če greš sam v trgovino.
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Gornji grobi opis velja za ravno kabelsko traso pod neutrjenimi površinami (zelenice...). V kolikor pa se trasa lomi, poteka pod utrjenimi površinami (asfalt, makadam ...) in se križa tudi z ostalimi komunalnim vodi, pa je potrebno dodati še kakšen kabelski jašek z enim ali dvema LŽ pokrovoma, dodatno PVC cev, kabelsko spojko itd.
In še opozorilo: nikar ne začni delati brez potrjenega PZI načrta, ker ti sicer elektro ne bo prevzel izvedenih del.