Gradnja in obnova > Stavbno pohištvo
Okna : lesena ali PVC

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Okna : lesena ali PVC
#1
Cenovno so si okna iz teh dveh materialov zelo blizu. Kot vem je PVC okno bolj prijazno, kar se tice vzdrzevanja. Kaj pa je tista stvar, ki gre v prid lesenih oken, ce imamo oboje okvirjev enako toplotno prevodnih? Res da je les, kot material preizkusen skozi stoletja, vendar kaj je tista stvar, ki bi me prepricala v nakup lesenih okvirjev? Pomoc!
#2
Prednost bi mogoce lahko bila ravno to, da jih lahko barvas.
Ker je vprasanje kaj ti sonce naredi iz plastike in njene barve.
Je pa zato vec vzdrzevanja, ki ga s plasticnimi sploh ni.

Res pa je da so plasticni profili ze iz plastike, ki je v barvi okna in to ni samo povrsinsko barvano, tako da tega problema verjetno sploh ni.
BI moral it kake 10 let stare pogledat. :twisted:

Plastike tudi niso vec tako grde, tako da to ni vec neka slabost.

Jaz sem v bistvu za plastiko. Al pa aluminij oz. kombinacijo plastika-aluminij
#3
...verjetno si mislil les-aluminij, ki ga sedaj kar na veliko propagirajo. Sem zasledil nekako okvirno ceno, da je cca 40% drazje okno od enakega lesenega ali PVC. Drugace pa se tudi jaz bolj nagibam k PVC oknu saj sem videl kaj naredi sonce na juzni strani lesenim balkonskim vratom, barvanim v temnem odtenku. So postala kot maskirka od vojaka polna nekih lis v takih in drugacnih odtenkih.
Res me zanima kaj je prednost lesenega...nekateri omenjajo toplino, ki jo les daje, je se kaj bolj konkretnega.
#4
Ne. Misljeno je blo aluminij plastika.
#5
Hi,
jest ti lahko povem da imamo 30 let stara lesena okna in z njimi ni nekega velikega vzdrževanja vsakih 10 let jih na novo prelakiraš in to je to. problem ki se pri meni pojavlja pa je to da so pred sedmimi leti mimo hiše naredili avtocesto sedja pa so se pokazale vse slabosti lesenih oken zelo dobro prepuščajo zvok in veter. V eni sobi seme mal ekperimentiral in dal vgradit termo pan steklo sedaj je malo boljše ampak veter pa še vedno gre skozi prevsem čez škatlo od rolet. Men osebno so bolj všeč lesena okna, bi pa v tem trenutnki najbrš vzel plastičan in naj bo kar bo če 30 le z njimi. Nisme pa preverja kako je z lesenimi okni danes verjetno so že kaj bolj dodelana s kakšnimi tesnili in termo pan stekli.
Dobro se razumemo, ker nam je vsem všeč ista stvar - JAZ !
#6
Lesena okna so zakon...če že razpadejo jih lahko pokuriš (biomasa), čeprav imam na stari hiši okna ki so stara 130 let - malo modifikacije in je.
Kdor ne dela naj vsaj jé!
Več glav...več zelja!
#7
Lesena so zakon!
Ne gre primerjati 30 let starih oken in današnjih modelov. Toplotna prevodnost okvirjev je lahko enaka. Baje pa je problem nekaterih modelov plastičnih oken kovinski notranji okvir. Kondez, ki se tam nabira, povzoča rjavenje in ko rja udari skozi - adijo bela barva. Treba se je zavedati, da v nekaterih državah v javnih prostorih niso dovoljena plastična okna. V primeru požari bi se namreč razvijali strupeni plini.
Svetujem lesena okna, pobarvana s prekrivnim premazom. Takrat struktura skoraj ni vidna in lahko vsakomur rečete, da imate tudi plastična, pa ne bo vedel. Takšna okna se vzdržujejo dvakrat letno po pol ure za celo hišo- premazovanje z nekakšnim mlekom obnovi akrilni premaz.
Tako, da enostavnost vzdževanja pač ni ne vem kako močan argument, sploh če primerjamo to s pomivanjem oken.
Vsa sodobna okna tesnijo preveč in moramo prostore prisilno zračiti, torej prepih ni argument za plastična okna.
Tudi zvočna izolacija je bolj stvar šipe kot pa okvirja. Seveda imajo nova okna dvojno ali trojna stekla s plinom.
samo link do enega izmed proizvajalcev:
http://www.podvelka-psp.si
Tako, da mislim, da je edini argument za plastiko nekoliko nižja cena, ki jo imajo nekatera plastična okna
#8
Iz napisanega sklepam, da imas v Maji vgrajena lesena okna. Tudi sam razmisljam v to smer, zato me zanima, ce jih ti imas prebarvana s tem prekrivnim premazom o katerem pises? Si moral kaj doplacati zanj, ter kaksno barvo si vzel?

rplevel Napisal:Lesena so zakon!
Svetujem lesena okna, pobarvana s prekrivnim premazom. Takrat struktura skoraj ni vidna in lahko vsakomur rečete, da imate tudi plastična, pa ne bo vedel. Takšna okna se vzdržujejo dvakrat letno po pol ure za celo hišo- premazovanje z nekakšnim mlekom obnovi akrilni premaz.
#9
rplevel Napisal:Lesena so zakon!
Svetujem lesena okna, pobarvana s prekrivnim premazom.

Paziti moraš le da okna ne premažeš z lakom, ker ta poka. Premazati jih moraš z emulzijo!!
Kdor ne dela naj vsaj jé!
Več glav...več zelja!
#10
Ja, naša lesena okna in vhodna vrata so pobarvana z belo pokrivno barvo (vodni akrilni emajl iz Belinke).
Takšen premaz je že vštet v njihovo ceno.

Upam, da pri Marlesu ne berejo tega foruma, ker lahko dobijo idejo, kaj se da še posebej zaračunat.
#11
Citat:Upam, da pri Marlesu ne berejo tega foruma, ker lahko dobijo idejo, kaj se da še posebej zaračunat.

He he ta je pa dobra :twisted: ...ja ob vseh teh cudnih doplacilih, ki jih imam tudi sam postavljene se res nebi cudil :?
#12
Na temo PVC in Lesenih oken bi imel se eno podvprasanje. Kateri material pa bi bil bolj primeren za vgraditev v klet (svetlobni jaski 80x100). Bi zaradi vlage (ni prepiha v svetlobnem jasku) lesena bila kaj na slabsem?
#13
mojster Napisal:Lesena okna so zakon...če že razpadejo jih lahko pokuriš (biomasa), čeprav imam na stari hiši okna ki so stara 130 let - malo modifikacije in je.

Kaksno modifikacijo si pa udaru?
Imam 70 let stara skatlasta okna, ki se lepo zracijo...
Pozdrav,
Slovon
#14
:roll: v današnji praksi po evropi že mečejo pvc okna ven na veliko.
Les je še vedno les in dokler ne bodo pogruntali naprednejše plastike, ostajam na lesu.Zakaj? Izkušnje pri plastiki so zame tudi takšne ker pri znancu ki ima pvc okna, ima probleme pri menjavi dneva, namreč ko semu upre sonce v balkonska vrata jih skoraj ne-gre zapreti medtem ko zjutraj in zvečer teh problemov nima :twisted: .
Kar pa se tiče lazure-zaščite na lesenih oknih pa uporabljajo proizvajalci debeloslojno lak lazuro ki je zelo odporna na podnebne vplive in je UV- obstojna (kar pa ne pomeni da ne pride do minimalnih odstopanj v tonu premaza). Če pa ste kdaj pogledali PVC okna po nekaj letih sploh bela in svetlejši toni pa vidite da so prijetno siva sploh v mestu in kakšni tranzitni okolici. :twisted:
#15
Tudi midva sva vzela lesena okna. Naročila sva jih pri mizarju, po meri, prav tako tudi vhodna vrata.

Okna so iz lepljencev smreka/jelka, debeline 72 mm in širine 87 mm. Imajo dvojno tesnenje, tri stekla, en vmesni prostor je polnjen s plinom (toplotna izolacija max k=0,9 W/m2K), če bi bila polnjena oba prostora, potem je izolacija 0,3.

Okna so impregnirana, ter 2x brizgana z Glasurit vodno barvo za les (barva po želji), ki je raztezna in ne poka. Okna se vsako leto premažejo z emulzijo, po cca 10 letih, če je potrebno pa prebarvajo.

Edina slabost je, da ima mizar toliko dela, da čakaš več mesecev.

Cena je pa nekje primerljiva s cenami plastičnih oken AJM, vsaj kolikor sva dala delat predračune.

Rolet nimava, lahko pa naredi mizar tudi škatle za rolete ali pa naroči podometne pri nekom, s katerim sodeluje.

Če rabi kdo konkretne podatke, lahko na privat.


Skok na forum:
Zadnje novice

Brezskrbno poletje na prostem z letno kuhinjo!
23.02.2024 ob 14:22:34
Brezskrbno poletje na prostem z letno kuhinjo!
Sploh od epidemije dalje veliko bolj cenimo trenutke na prostem, preživite z družino in najbližjimi. Zakaj ne bi torej preobrazili... Beri dalje »
Vabljeni na dan odprtih vrat v Bizovik
23.02.2024 ob 13:21:40
Vabljeni na dan odprtih vrat v Bizovik
Vabimo vas, da nas obiščete na dnevu odprtih vrat, ki bo v petek, 1.3.2024, od 14:00 do 18:00 in v... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »