PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri plin ali elektrika - 100tič

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nujno rabim nasvet - prej smo imeli v bloku skupno centralno, zdaj so se pa tik pred zaćetkom kurilne sezone moji vrli sosedi odločili, da gremo vsak na svoje.

Se naj odločimo za plinsko ali za električno centralno? Stanovanje je veliko 50 kvadratov, grajeno l. 1989, okna menjana par let nazaj.

Imamo en predračun, za mestni plin bi nas stalo 4200 EUR, elektrika pa 2100 EUR.
Je to dosti??? Lepo prosim za nasvete in mnenja.

Hvala!

Aleš
po moje je še vedno boljša opcija elektrika...plin se bo še ogromno dražil, hitreje kot štrom...koliko ti česa kaj pokuri poglej, pa si malo izračunaj...
:roll:
Žeja me je napadla, pil sem v samoobrambi...
burgy26 Napisal:po moje je še vedno boljša opcija elektrika...plin se bo še ogromno dražil, hitreje kot štrom...koliko ti česa kaj pokuri poglej, pa si malo izračunaj...

...zanimivo...pol mi pa ni jasno zakaj imamo tudi plinske elektrarne...
Emaster Napisal:
burgy26 Napisal:po moje je še vedno boljša opcija elektrika...plin se bo še ogromno dražil, hitreje kot štrom...koliko ti česa kaj pokuri poglej, pa si malo izračunaj...

...zanimivo...pol mi pa ni jasno zakaj imamo tudi plinske elektrarne...
Eno so veliki porabniki plina, drugo pa mali.
Beton je za pridne, les za pametne.
:? Saj vem, da se bo dražilo oboje, izkoristek je gotovo večji pri plinu, a se mi zdi investicija malce visoka.

Ima kdo v stanovanju električno centralno? Izkušnje?
Vsekakor elektrika. Zdaj glede elektrokotla je tako, da več kot 100% izkoristka ne more imeti, boš pa lahko zelo natančno ocenil toplotne izgube stanovanja. Smile

Mogoče bi celo bila kaka klima z inverterjem prava izbira.

Največ ti bo pa itak prinesla razlika med nakupnimi cenami posamezne naprave. Elektrokotel je 2000 EUR cenejši od plinskega... za ta denar dobiš zelo veliko električne energije.

Če je cena kWh kakih 10 centov, to znaša 20 MWh, kar pri stanovanju z energijsko bilanco recimo 70 kWh/m2/leto (3500 kWh/leto/stanovanje) pomeni 5 let ogrevanja z elektriko.
Dedalus Napisal:Vsekakor elektrika. Zdaj glede elektrokotla je tako, da več kot 100% izkoristka ne more imeti, boš pa lahko zelo natančno ocenil toplotne izgube stanovanja. Smile

Največ ti bo pa itak prinesla razlika med nakupnimi cenami posamezne naprave. Elektrokotel je 2000 EUR cenejši od plinskega... za ta denar dobiš zelo veliko električne energije.

Če je cena kWh kakih 10 centov, to znaša 20 MWh, kar pri stanovanju z energijsko bilanco recimo 70 kWh/m2/leto (3500 kWh/leto/stanovanje) pomeni 5 let ogrevanja z elektriko.

...kje si pa dobil podatek da je elektrokotel 2000 € cenejši od plinskega - mene plinski s 120 l. ogrevalnikom sanitarne vode z montažo vred ne bo prišel toliko (Viessmann)...

Če je elektrika tako poceni (je pa sigurno najčistejši vir ogrevanja, ki se jo da perfektno regulirati), bi bil interes države, da se večina ogreva na elektriko!!!
Emaster Napisal:
Dedalus Napisal:Vsekakor elektrika. Zdaj glede elektrokotla je tako, da več kot 100% izkoristka ne more imeti, boš pa lahko zelo natančno ocenil toplotne izgube stanovanja. Smile

Kaj ti si slep? MaliJohny je tako napisal, takšne predračune ima.

Drugače pa je elektrika en drek in ne najčistejši način ogrevanja. Elektrika na tej strani vtičnice res ne smrdi in se ne kadi... kaj pa na drugi strani, pri elektrarni? 40% elektrike v Sloveniji prihaja iz Šoštanja! Ti bom jaz dal čisto energijo. Tongue

...kje si pa dobil podatek da je elektrokotel 2000 € cenejši od plinskega - mene plinski s 120 l. ogrevalnikom sanitarne vode z montažo vred ne bo prišel toliko (Viessmann)...

Če je elektrika tako poceni (je pa sigurno najčistejši vir ogrevanja, ki se jo da perfektno regulirati), bi bil interes države, da se večina ogreva na elektriko!!!
Ne se kregat!

Predračuni so zneski za CELOTNO inštalacijo, kotli so le del zneska, drugače pa so predvideni kotli tile: za plin Junkers Cerasmart ZWB 26-1 (cena 1650 EUR), za elektriko pa peč Termosolar compact EKV-8 (cena 560 EUR), torej je razlika dobrih 1000 EUR.

Skratka, ne vem, če se mi splača peljati noter plin za tako malo stanovanje.

Aja, še to: ve morda kdo, če je treba potem za elektriko dat menjat varovalke? Zdaj imamo 1x35.
Hja, če pa je samo jurja razlike, potem pa pač dobo razpolovi. Smile

Seveda ti je neumnost vodit plin noter. Kar se tiče pa varovalk. Odvisno kako močen elektro kotel je. Če se ne motim lahko na 35 ampersko varovalko pri napetosti 220 voltov priklopiš toliko naprav, da skupaj ne presegaš 35 A * 220 V = 7700 W.

Rečmo tako, če bo elektro kotel imel 3 kW, ne bo problemov. Če bo pa imel 5 ali 6 kW, potem pa je že problem, ko vklopiš še druge električne naprave (plazma enkran, štedilnik, likalnik, pralni stroj, sušilni stroj, električni bojler...).

Glede elektrike poznam zgolj osnove, mogoče ti bo kak ekspert znal kaj več povedat.
elektrika sigurno, prijatelj ima tako centralno v bloku (50m2) in deluje fenomenalno. Poraba zelo majhna. Greje mu prostore in tople vode ima v izobilju- poraba...smešno nizka.
Dražila se bo vsa energija, a plin sigurno hitreje od elektrike.Povrhu pa so plin in ostala kuriva tudi politični interes raznih rusov, američanov, gruzijcev, irancev itd.
Več ljudi je odvisnih (njihova eksistenca) od elektrike kot od plina.
Pa še en faktor, ( ki ni zanemarljiv) monoksid pri obratovanju plinske napeljave ti lahko ob felerju ali poškodbi resno zagreni življenje.
MaliJohnny Napisal:Nujno rabim nasvet - prej smo imeli v bloku skupno centralno, zdaj so se pa tik pred zaćetkom kurilne sezone moji vrli sosedi odločili, da gremo vsak na svoje.

Se naj odločimo za plinsko ali za električno centralno? Stanovanje je veliko 50 kvadratov, grajeno l. 1989, okna menjana par let nazaj.

Imamo en predračun, za mestni plin bi nas stalo 4200 EUR, elektrika pa 2100 EUR.
Je to dosti??? Lepo prosim za nasvete in mnenja.

Hvala!

Aleš
no pain, no gain!
Aha, zanimivo. Zanima pa me, kako to, da ima toplo vodo? A ni tako, da moraš bojler še vseeno imeti posebej? A torej obstajajo pretočni električni kotli, ki služijo za ogrevanje prostora IN sanitarne vode?

Se opravičujem, če morda butasto sprašujem, ampak na te zadeve se pa res čisto nič ne spoznam! :?

Lp, Aleš
MaliJohnny Napisal:Aha, zanimivo. Zanima pa me, kako to, da ima toplo vodo? A ni tako, da moraš bojler še vseeno imeti posebej? A torej obstajajo pretočni električni kotli, ki služijo za ogrevanje prostora IN sanitarne vode?

Se opravičujem, če morda butasto sprašujem, ampak na te zadeve se pa res čisto nič ne spoznam! :?

Lp, Aleš

na plin dobesedno pozabi, če je naftni utekočinjen (bombula pred blokom), zemeljski je malenkost boljše. U Tolminu sem za ferroli peč plačeval pozimi 70€ plina. Ka pa tolk jamrate glede elektrike dokler jo plačujemo po 0,10€/kWh imamo za bit tiho. Kupiš el. kotel z izmenjevalcem za sanitarno pa čao, al pa majhen pretočni. Zavisi od tega kolk ste potratni.
Pri nas bodo v par letih ubodli še krško jek 2 in bo mir za 20 let, pa še cena bo pametna. Brez jek ne bo nič.
Aja za plin poklič 0801005 in 0802266 pa na njihove stroške jih vprašaj za ceno kubika. Pa se boš prijel za glavo.
Za nameček sem zdej u Kranju pa se je cela ulica v bitnjah odjavila od zemeljskega plina, ker je KOEL bistveno ceneje. Koliko pa... toliko, da se splača nazaj.
Citat:Za nameček sem zdej u Kranju pa se je cela ulica v bitnjah odjavila od zemeljskega plina, ker je KOEL bistveno ceneje. Koliko pa... toliko, da se splača nazaj.

Živio!

Daj mi tole, prosim, prikaži s številkami. Imam plin na Bledu, letna poraba cca 2.300 m3 (ogrevanje+topla voda+kuha), povprečno na mesec 191 m3, cena 0,65 €.

LP
Citat:Za nameček sem zdej u Kranju pa se je cela ulica v bitnjah odjavila od zemeljskega plina, ker je KOEL bistveno ceneje. Koliko pa... toliko, da se splača nazaj.

Živio!

Daj mi tole, prosim, prikaži s številkami. Imam plin na Bledu, letna poraba cca 2.300 m3 (ogrevanje+topla voda+kuha), povprečno na mesec 191 m3, cena 0,65 €.

LP
1 2
Iskanje po temi