PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Klasična gradnja Kako narediti pravo zmes betona, malte...

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sigurno bom preveč splošno vprašal, ampak bom vseeno vprašal.

Sicer sem že kar nekaj zidal, betoniral, ampak vedno pozabim, kako je potrebno narediti pravo zmes. Nekam si moram zapisati, da ne bom vedno ko bom znova začenjal mešalc gonit, pozabil koliko lopat tega in onega. Zato vas sprašujem, če mi lahko poveste, koliko je česa potrebno dodati za malto, beton oz. zmesi, s katerimi se največ dela v gradbeništvu.

Ja, sedaj sem pa vprašal ne.
Enkrat sem videl eno razpredelnico, ki jo je nekdo naredil, in je vsebovala npr. beton (koliko česa se da notri), malta (kaj in koliko česa vsebuje vsebuje) itd.

Ker pa ne vem natanko koliko česa se da v tisto zmes, katero bi rad dobil, mi prosim povejte, jaz pa bom naredil razpredelnico. Fino bi bilo, da je omenjenih čim več stvari, kot so beton, malta, špric, omet...

Hvala. Če pa je preneumno vprašanje, pa jebat ga. Sem pač mimo brcnil.

LP vsem Smile
Nič ni nemogoče.
Jaz sem zadevo preračunal za mešalec, ki mi da cca 120l betona, malte.
Tako sem si preračunal, da rabim za beton MB30, cca 1,3 vreče cementa/mešalec (imam 25kg vreče). Štetje lopat meni ne gre, ker kmalu več ne vem, koliko česa sem dal, pa še ponoči potem štejem v spanju. Pri podložnem betonu med temelji sem dajal 1/3 od 50kg vreče cementa.
Hja, ti si delal tako kot ja, po občutku. Malo več cementa, da bo bolje držalo. Potem pa kupujem štemarce. Smile
Nič ni nemogoče.
zakaj bi štemal, če narediš dobro
Ker sem zajebal :lol:
No, saj naredim dobro, le tam, kjer je stal stari dimnik, je ostala luknja od ceglov, ker je novejši manjši in sem jo zalil. Nisem pa dobro "porezal" nivoja, tako da imam sedaj malo kucla in ga moram odbiti. Ni ga veliko, le nekaj mm, samo vseeno mora biti ravna podlaga, ker bom položil laminat.

Drugače pa delam enkrat in takrat dobro, tukaj sem se pa očitno učil in naučil, kako ne smem delati Smile

lp
Nič ni nemogoče.
Zgleda, da vsem ostalim zidarji zidajo in delajo te "mešance", k se nobeden ne oglasi
Odvisno kaj betoniraš, kakšna je granulacija peska itd.

Nekje 25 kg vreča cementa na 130 l mešalec.

Ali drugače nekaj čez 300 kg/m3 betona.

Za malto ti pa tako in tako piše na vreči od apna. Idea
Za 'jakost' betona meni piše v projektu, za temelje mora biti vsaj 150 -200 kg cementa na m3 peska. Za ploščo od 250 - 300 kg na m3.

Zidam z maltitom, glede apneno-cementnih malt pa je tako:
za zidanje mora biti večji delež cementa in apna samo toliko, da se pesek veže z opeko; tudi odvisno od peska.

Za ometavanje pa obrat: večji delež apna in cementa toliko, da dosežemo trdnost malte na steni. Več cementa na steni je tudi več vlage v steni.

Če rečemo v razmerjih 'lopat' :
Beton : cement : pesek
- švohnejši : 1 : 5
- srednji : 1 : 4
- močnejši : 1 : 3

Malta za zidanje : apno : cement : pesek

- srednja : 1.5 : 3 : 12

Malta za ometavanje :

- srednja : 3 : 1.5 : 12

To je sedaj napisano bolj po spominu, tako, da me naj mojstri korigirajo.
Vse je odvisno od vrste peska, nekateri bolj 'žere' apno, nekateri manj.
To pač najbolj vidiš v praksi, potem pa se 'majster' dere na delavca pri mešalcu, če si je material sam kupil ... ( lastne izkušnje, pa nisem bil jaz majster ... )
Ja, tako nekako sem mislil, kot je FranciZ napisal. Saj okvir vem (vsaj upam), da je npr. za malto tri lopate peska in lopata cementa, torej 3:1 .
Tako se lažje znajdem. Ker ne vem, koliko imam velik mešalec, koliko litrov gre notri, pa sploh ne vem. Pa tudi včasih zmanjka nekaj malega, pa je potrebno na novo delat. Potem pa gre in štejem, tri lopate peska in ena cementa in še enkrat...
No in tako jaz delam naprej. Samo bi rad, da bi naredil popoln seznam mešanic, tako da so informacije dobrodošle. Vsaj po enem kopitu bomo delali. Saj konec koncev še vedno potem po občutku dodajaš.

LP
Nič ni nemogoče.
Kdo pa ma čas štet lopate, ko ti majstr rjove MALTEEE, CEGUUU,
pa taokroglo vaservago mi prnes :lol: :lol:

Če bo malta šumela ali pa dol padala jo dobiš nazaj, če pa ne gre iz kele
te bo pa vprašal če si apno zastonj dobil :twisted:

VAJA DELA MOJSTRA
Kupujemo stvari, ki jih ne potrebujemo,
za denar, ki ga nimamo
in vse to zato, da bi natredili vtis na ljudi,
ki jih ne maramo! NN
Mešanje betona je res vesela zadeva. Sam sem delal ploščo v garaži in mešanica je bila ena lopata cementa in 6 lopat gramoza. Ljudje pogosto delajo napako in dodajajo cement, češ bo bolje držalo. To pa ni tako. Beton je vedno trši skozi čas, še po 10 letih on dela, počasi a dela. Po novem itak ni več MB (marke betona) ampak oznaka C (concrete, ang. beton). No, moja mešanica je bila C 30, kar ustreza nekje malo več od MB 25.

Pri betonu ne drži toliko ena lopata cementa več ampak recimo ena armaturna palica več... to se pa pozna. Ampak takrat pa lahko pride do drugih problemov in nevarnosti (prearmiranje).

Mnogokrat sem gledal kako delajo neumnosti, ko pretiravajo s cementom... pa se samo smehljam in si mislim: "OK, če vam d'nar na rit ven gleda." Big Grin
Kar se betona tiče... Confusedhock: Confusedhock: Confusedhock:

Ljudje, pa a vi sploh veste koliko so temelji pomembni za obstojnost objekta!!! Eden od vas je neki pisal da mu na nevem katerem dokumentu piše, da mora biti doza cementa v betonu za temelje kao 150-200 na kubik peska. Ma ne me farbat. Tak beton je potem marka ene MB 15 ali še manj, zato ker bi porabil preveč vode za zamešanje, če bi to dejansko hotel vgraditi kot se šika. Beton za temelje mora biti vodotesen. Slabi temelji so kmalu razpokani ker se teren stalno podaja pod težo objekta. Zato voda skozi te razpoke kmalu pride do armature. Ker, če beton v temeljih ni vodotesen armaturne palice speljane iz temeljev v stene ali pa stebre v slabem betonu z leti segnijejo (korozija). Potem si pa predstavljajte, kaj se zna zgoditi ob potresu.
Za vodotesen beton MB 30 od oka potrebuješ vsaj ene 350 kg cementa na kubik betona. Pa verjetno je pametno uporabiti še kakšen dodatek za beton zraven.

Pri bratu, ko je gradil, smo uporabljal dodatek od TKK imenuje se pa Zeta. Ni drag, pa z manj vode dobiš normalno obdelaven beton.

Še par proizvajalcev dodatkov, ki se jih da dobiti pri nas: Sika, Degussa (MBT), Murexin, Kema Puconci, Mapei,.... Poklikajte malo po njihovih www, boste našli marsikaj uporabnega.

No, nočem težiti, samo delam v gradbeništvu, tudi na betonarnah tako da o tem kar dosti vem. Pa brez zamer. Big Grin

LP
Fraaaa
Vodotesen beton za temelje? Prvič slišim.
V nekem strokovnem članku sem prebral, da je pH betona alkalen, kar preprečuje korozijo železa, se pravi ni kislin, ki bi povzročale rjo. Tako je v betonu železo varno pred razjedanjem, izjema so površine, ki so občasno ali stalno pod vplivom soli (posipanje pozimi ipd,), kjer te soli prodirajo v betonsko konstrukcijo in pH se sčasoma zniža in armatura rjavi...
Bom poiskal link in ga pripopal, da ne bom pisal po spominu. Sicer pa, vse se spreminja, tako da tudi vodoodporen beton ni nič narobe. Po moje pa tudi brez tega dodatka in z dobro MB ni slabo.
Ja, ker zgornji post strokovnjaka v gradbeništvu leti malo tudi name, bom napisal nekaj o gradbenikih, ki bi lahko gradili pri meni, pa ne gradijo, ker bi porabili pol manj določenega materiala, kot sem ga porabil sam, ker recimo vertikalnih vezi sploh ne bi delali, ker armature na montažno ploščo sploh ne bi devali, ipd. Pa so to gradbeniki, ki delajo v skupini z okrog 20-25 zaposlenimi, tudi projekte preko javnih naročil, tak, da to ni neka one-man-band firma.
Meni v projektu piše, da mora biti beton za temelje najmanj MB 15, pa če se majstor na glavo postavi. Mi smo seveda delali po svoje. Ampak, tako, kot smo že večkrat ugotovili tukaj na forumu, tako pač je.
Tudi jaz ne mislim nikomur soliti pameti, vsak je pač ima dovolj svoje, tukaj pač zapišem svoja mnenja, pobiram druga in vsak si pač ustvari svoja.
Glede betona še eno: ko sem naročal beton za plato, sem na betonarni strokovnjakom moral 'težit', da hočem beton MB 30, ker imam pač dve dolgi betonski prekladi pod stropom kleti in so me vneto prepričevali, da je MB 25 čisto dovolj.
Različni strokovnjaki pač.
1 2 3
Iskanje po temi