Objave: 540
Teme: 33
Ocena:
0
Berem po forumu in iščem po internetu in sem se odločil napisat novo temo. Pri izbiri kaminskih vložkov se mi pojavljajo naslednja vprašanja (nekatera se bodo določenim zdela smešna, vendar sprašujem resno). Prosim, da izrazite svoje mnenje, kaj je boljša izbira.
1. litoželezni ali pločevinasti ali pločevinasti s šamotnim kuriščem ?
(kolikor sem zdaj informiran je litoželezni pravi izbor, ali lahko pločevinastega prekuriš če preveč nalagaš)
2. enoplaščni ali dvoplaščni ?
(če prav razumem pri dvoplaščnem zrak kroži med dvema plastema pločevine, pri enoplaščnem pa med kaminom in zunanjo obrobo)
3. monoblok ali samo vložek ?
(iz slik ugotavljam da je večina monoblokov dvoplaščnim in dvižnimi vrati, ali je to res)
4. kako ugotovit potrebno moč za recimo 80m2 velik prostor?
(in kaj je posledica če izbereš premalo močan kamin)
5. kako pomemben faktor je dovod zraka od zunaj?
6. kako regulirate moč ognja v teh kaminskih vložkih?
(samo z loputo za dovod zraka, torej ročno, v tem primeru tvegaš da ti ogenj pobegne in lahko pride do požara?)
7. v kolikšni meri ventilator pripomore k hitrejšem segretju prostora?
(predvidevam da z njim zmanjšaš temperaturo okoli kamina in zmanjšaš nevarnost pregretja)
Hvala če si bo kdo vzel čas in mi detaljno razložil odgovore.
Pa LP
Objave: 163
Teme: 16
Ocena:
0
Mene pa muči predvsem 5 točka.
Za dovod zraka se zahteva cev fi 20 cm, kar je kar velika luknja. Ker bo kamin deloval bolj občasno razmišljam kako bi si omogočil fizično zapreti dovod zraka. Notranja luknja bo zazidana ampak topel zrak pa bo uhajal ven, ko se bomo greli s centralno, ali naj hodim ven zapirat in kako ?
če bi vedel, ne bi vprašal
Objave: 121
Teme: 28
Ocena:
0
Mene bi tudi zanimalo kaj o tej temi. Sploh me zanimajo tunel izvedbe (kamin, ki ima na obeh straneh steklo). :wink:
A res ne more tule kdo kaj napisat, ali pa nas vsaj napotit, kje se dobi odgovore.
Objave: 6427
Teme: 22
Ocena:
0
@max68: prvič slišim, da bi se za dovod zraka zahteval fi 20cm. Verjetno si preslišal, da je enota mere milimeter. ;-)
Vsekakor pa je zunanji dovod vsaj po meni znanih podatkih ključnega pomena za dobro vleko.
Sicer pa ti svetujem, da se obrneš na kakšno pečarsko firmo.
Da ne delam reklame, poišči sam na netu, kjer je veliko koristnih informacij.
Sam sem največ izvedel z osebnim obiskom in pogovorom v živo.
Praktičnih izkušenj pa še nimam, ker naša toplozračna peč še ni postavljena.
Bom pa ogreval celoten bivalni prostor (cca 70m2) pa še galerijo zgoraj s toplozračno pečjo na drva.
@bateman: tudi takšni kaminski vložki obstajajo, ki imajo na obeh straneh steklo.
Objave: 142
Teme: 0
Ocena:
0
Pozdravljeni,
1. obstajajo tudi druge opcije, npr kamnito kurišče iz finskega salovca, ki prenese veliko večje temperaturne obremenitve, veliko večja akumulacija toplote in obstojnost vsaj 1 generacijo.
2.,.........
3.opcija ogrevanja z toplo vodo (napeljava, radijatorji) s segrevanjem zraka ali sevalno ogrevanje, ki je najbolj prijazno
4.pri akumulacijskih kamnitih kaminih je pomemben podatek tudi dolžina oddajanja toplote, torej npr Carolina solo , uporabni dnevni izkoristek -64kwh, ali 2,5kw / 9,7 ure, po 24 urah pa še vedno 1kw oddajanja
toplote, za 80m2 druga ali tretja grelna kategorija, odvisno od pozicije kamina v prostoru, vsekakor dodatno ogrevanje ni potrebno
5.presek cevi za dovod zunanjega zraka je odvisen tudi od dolžine cevi, povprečno 150mm, regulacija dovoda ročno preko HRT sistema(Nunnauuni)
6.Moč gorenja se uravnava preko rešetke zlatega ognja(Nunnauuni-golden fire grate), ter preko HRTt sistema in zapore dimniškega vleka, brez bojazni, da ti pobegne ogen, kljub intenzivnemu izgorevanju
7.pri toplozračnih kaminih sigurno pripomore k hitrosti ogrevanja prostora, seveda pa posledično tudi ohlaja peč, tako da precej zmanjša akumulativnost peči
8. seveda je za akumulacijo in varnost poskrbljeno tudi pri tunelskih izvedbah
9. notranji presek dimniške tuljave je min.160mm
Več o Nunnauuni kamnitih kaminih si hahko ogledate na <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.pan-da.info">www.pan-da.info</a><!-- w --> in <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.nunnauuni.com">www.nunnauuni.com</a><!-- w -->
l.p.
David
Objave: 540
Teme: 33
Ocena:
0
Seveda ste tudi drugi ponudniki kaminov, ki imajo priključek 150 cm, vabljeni da pohvalite svoj izdelek. :evil:
Objave: 1154
Teme: 178
Ocena:
0
Da ne odpiram nove teme...
Imam kaminski vložek Nordica 70 inserto. Za dovod zunanjega zraka imam že v plošči položeno cev fi 75 mm. A je to dovolj, ali lahko še dodatno uporabim dovod zraka s prostora kjer je kamin, tako da še dodatno speljem eno tako cev v podstavek kamina??
Pa lep dan...
Objave: 1304
Teme: 205
Ocena:
1
Jaz sem uporabnik takega kamina 4 leta. Izkušnja je zelo dobra in če bi pred zidavo hiše vedel za take kamine bi toplozračne cevi speljal še v druge sobe po hiši ( otroška soba, spalnica, ... ). Kamin je zelo uporaben za prehodna obdobja in na leto vsaj 2 meseca manj ogrevamo s centralno.
1. Obvezno litoželežni - vrnost
2. Dvoplaščni - izkoristek in čistejši zrak
3. Monoblok z odpiranjem vrat navzgor - praktično ( ob odpiranju ne uhaja dim v prostor )
4. Moč ugotoviš pri proizvajalcu / prodajalcu
5. Zelooo pommeben je dovod zraka od zunaj. Če je samo od znotraj slabše gori in še slabša se zrak v prostoru ( manjka kisika )
6. Regulacija ognja z loputamu oz. z odpiranjem steklenih vrat navzor. Če pa ni nikogar zraven zapreš kamion in ogenj nima kam pobegniti.
7. Ventilator vezan na regulacijo temperature je obvezno in zelo poveča ogrevanje po ostalih prostorih.
Jaz imam cca 120 m2 prostorov, ki jh ogrevam z devam izpuhoma toplega zraka + direktno ogrevanje prostora pred kaminom.
Objave: 76
Teme: 13
Ocena:
0
morda za nekoga butasto vprašanje za drugega ne...
se te odvodne cevi lahko povežejo npr v druge sobe...
:oops:
lp Klempo
Objave: 4
Teme: 0
Ocena:
0
pozdravljeni!
Kamin lahko zidaš s šamotno opeko, lahko pa uporabiš tudi ORTNER plošče.Sicer so kar drage, ampak se splača, saj zelo akumulirajo toploto in je še zjutraj prijetno toplo.Pri nas ima zastopstvo za te plošče <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.pecarstvo-hrovat.si/">www.pecarstvo-hrovat.si/</a><!-- w --> Poglej njihovo spletno stran, nato klikni na zastopstva ortner. Jaz sem jih kupila v Gradcu.lp
Več glav več ve ! :roll:
Objave: 1304
Teme: 205
Ocena:
1
Sandi2006
Jaz imam nekaj letno izkušnjo ( nisem pa strokovnjak za kamine ) in uporabljam ventilator ( tri stopnje hitrosti ), temperaturno nastavitev vklopa in deluje odlično. Imamo celo pritličje samo en prostor in na sredini prostora kamin. Brez ventilatorja bi verjetno veliko počasneje krožil zrak.
Objave: 1154
Teme: 178
Ocena:
0
še vprašanje okrog dovoda zraka...
Nordica 70 ima na dnu štirioglato odprtino za dovod zraka.
Ali moram cev ki je za dovod zraka imam samo 75 mm)speljati direktno v to odprtino, ali enostavno speljem cev samo preko estriha v prazen prostor pod kaminom (kamor bi dodatno namestil še eno rozeto, da lahko vleče zrak še iz prostora) in potem kamin sam srka zrak?
Pa lep dan...