PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Klasična gradnja koliko železa?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sicer imava armarturni načrt, ampak kar sva se pogovarjala z kolegi, ki tudi zidajo, trdijo, da je vse preveč železa.
Hiša bo pritlična 12.5x 10 K+M in bo stala na ravnini.
Kar naju moti so predvsem horizontalne vezi v plošči nad pritličjem. pred par leti se je dajalo v ploščo samo mreže, pa se še nobena hiša ni podrla. Tudi kolega ki gradi, ni dal tega železa v ploščo.
Kaj vi svetujete?

Lep pozdrav
Delaj izključno po projektu! Včasih so tudi delali lesene stropove, pa hiše brez izolacije, pa greli so se samo ob krušni peči, pa vozili so se z vozovi.... pa tako ne dela nobeden več. No, šalo na stran. Venec mora biti armiran, ker dodatno poveže zidovje in hišo kot celoto (po laično) in tako prepreči večje poškodbe ob morebitem močnejšem potresu.
Tomaz
Sam sem vlival ploščo pred kratkim in sem dal po mnenju trgovcev, majstrov tudi preveč železa. na dimenzijo 9x13m plavajočo ploščo sem dal dvojno Q503 mrežo z distančniki 20cm, prekrivanje o,5m. Šlo je cca 23 mrež.

Lp Andrej
JustMe Napisal:Sam sem vlival ploščo pred kratkim in sem dal po mnenju trgovcev, majstrov tudi preveč železa. na dimenzijo 9x13m plavajočo ploščo sem dal dvojno Q503 mrežo z distančniki 20cm, prekrivanje o,5m. Šlo je cca 23 mrež.

Lp Andrej

A drugega razen mrež nisi dal v ploščo? Ker mene ravno to zanima, v načrtu je poleg 25 mrež v plošči še pod vsako steno, tako notranjo, kot zunanjo horizontalna armatura, podobno kot v temeljni armaturi?
lp
ma&sa' Napisal:A drugega razen mrež nisi dal v ploščo? Ker mene ravno to zanima, v načrtu je poleg 25 mrež v plošči še pod vsako steno, tako notranjo, kot zunanjo horizontalna armatura, podobno kot v temeljni armaturi?
lp

To so t.i. zidne horizontalne vezi. Te smo mi delali 4 x fi12 in stremena fi6 na 25 cm in pridejo nad vsemi zunanjimi in notranjimi zidovi.
Mi smo tudi dajali horizontalno armaturo 4 x 12 v "venec", torej nad vse nosilne stene, pa je od tega že skoraj 30 let ...
Tako je tudi prav. V prejšnih predpisih je bilo celo zahtevano, da je višina horizontalne vezi vsaj 20cm. Po Evrocodih (novih standardih) pa je vez lahko debeline minimalno 15 cm, kar pomeni, da je vez lahko v celoti skrita v plošči, če je plošča debeline vsaj 15cm.
Kar se tiče prevelikih količin armature pa mislim da je tako: Res se včasih na določenih mestih pretirava po nepotrebi. Večji kot je prostor (gledano tlorisno) pod ploščo več armature gre v ploščo. Če imamo po velikosti npr. 10 različnih prostorov pomeni, da je potrebno v ploščo nad vsakim prostorom dati drugačno armaturo (drugačno mrežo). To bi povzročilo veliko rezanja mrež, veliko možnosti za napako,da bi nad nekim prostorom dali drugo mrežo (manjšo), potrebno je imeti veliko različnih tipov mrež na gradbišču ... Zato se stvar iz praktičnih razlogov poenostavi in se običajno da mreža, ki je preimerna za največji prostor kar po celi plošči.

Sicer pa če komu armatura gre v nos, pa naj proba enkrat brez nje ... :wink:
ma&sa,
JustMe, opisuje "Talno AB ploščo; ta je namesto temeljev.
Tvoje vprašanje je zg. plošča. Odgovore , Ti :? ,predlagam poišči v zadnjih treh postih(runocar,vit,FranciZ) ne pa s kolegi in znanci ter zidarji.
Projetk ni "narejen tja v en dan"!!! Big Grin :lol:

Lep pozdrav
Hvala za nasvete, se bova res odločila delat kar po projektu. Daš tistih par sto tisoč (sit) več in živiš mirne duše. Tongue
FranciZ Napisal:To so t.i. zidne horizontalne vezi. Te smo mi delali 4 x fi12 in stremena fi6 na 25 cm in pridejo nad vsemi zunanjimi in notranjimi zidovi.

Mene zanima, kakšna stremena (širina krat višina) potrebujem za te horizontalne vezi nad zidovi za zid 20 in 30 cm in ali je železo 4 x fi10 dovolj za te vezi.
ma&sa' Napisal:Sicer imava armarturni načrt, ampak kar sva se pogovarjala z kolegi, ki tudi zidajo, trdijo, da je vse preveč železa.
Hiša bo pritlična 12.5x 10 K+M in bo stala na ravnini.
Kar naju moti so predvsem horizontalne vezi v plošči nad pritličjem. pred par leti se je dajalo v ploščo samo mreže, pa se še nobena hiša ni podrla. Tudi kolega ki gradi, ni dal tega železa v ploščo.
Kaj vi svetujete?

Lep pozdrav

Ne morem verjeti, kaj vse bi eni naredili, samo da prišparajo
peregrinus Napisal:
FranciZ Napisal:To so t.i. zidne horizontalne vezi. Te smo mi delali 4 x fi12 in stremena fi6 na 25 cm in pridejo nad vsemi zunanjimi in notranjimi zidovi.

Mene zanima, kakšna stremena (širina krat višina) potrebujem za te horizontalne vezi nad zidovi za zid 20 in 30 cm in ali je železo 4 x fi10 dovolj za te vezi.

Jaz sem imel po projektu 4xfi12 in smo tako tudi naredili. Stremena je železokrivec zmeril in spigal na licu mesta, odvisno od prostora za zidno vez. Večina stremen na zunanjih zidovih je cca 16 x 16 cm.
Potrebno količino armature v betonu si lahko zračunaš! Poglej projekt izračunaj volumen betona in točno kilažo armature za določen konstrukcijski element! Deliš volumen betona in kilažo armature. Rezultat je količina armature ( kilaža) na volumen betona. Ta vrednost mora biti med 60-80 kg/m3. Pomeni 60-80 kilogramov armature na kubik betona. Če si v teh mejah je vse ok!!
Citat:Potrebno količino armature v betonu si lahko zračunaš! Poglej projekt izračunaj volumen betona in točno kilažo armature za določen konstrukcijski element! Deliš volumen betona in kilažo armature. Rezultat je količina armature ( kilaža) na volumen betona. Ta vrednost mora biti med 60-80 kg/m3. Pomeni 60-80 kilogramov armature na kubik betona. Če si v teh mejah je vse ok!!

Ja pa kaj še.

Mogoče bo bolje, da vprašaš kakšnega vedeževalca. Ti bo iz kart na hitro povedal. :wink:
sem že mislu, da so arhitekti odveč, ampak očitno so tudi gradbeni inženriji, statiki ipd..
1 2
Iskanje po temi