PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Menjava impulznega releja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.

Prosim za nasvet in pomoč pri težavi, ki se nam je pojavila v 12 let starem stanovanju.

Sredi dneva nam je vrglo ven varovalko luči na hodniku. Pri vklopu pomivalnega stoja, ki je na isti fazi, pa je ven vrglo glavno varovalko (za eno fazo). Preveril sem stikala na hodniku in eno ni bilo delujoče. Fedra se je odlomila, lučka v stikalu je bila počena.
Na hodniku so tri stropne luči, ki jih lahko prižgemo s štirimi stikali. Predvidevam, da so navadna, saj imajo samo dve žici (fazo in nulo). Za sredinsko stropno lučjo pa je impulzni rele. 
Zamenjal sem "pokvarjeno" stikalo. Mojster iz Elektra je zamenjal glavno varovalko. Ko sem vklopil varovalko za hodnik, so se prižgale luči, ki pa jih sedaj ne gre izklopiti (na srečo jih lahko preko aplikacije). Stikala nimajo funkcije. Ne sliši se releja.

Zanima me, je napačno stikalo, ali pa se je pokvaril rele? Mogoče je stikalo krivo, da se je pokvaril še rele.

Rele je Finder rele 26.02. Ker ga pri nas ni ravno na hitro za dobiti (Conrad), ga lahko zamenjam s katerim drugim, podobnim?

Nelagodno mi je puščati varovalko za hodnik luči v aktivnem stanju, ker ne vem, kje točno je napaka.

Hvala.

Trenuten rele:

Lp,
Dip
Lahko uporabiš katerikoli impulzni rele. Predvidoma imaš ti "tipkala" vezana vzporedno na A1 in A2 (tuljava releja), luč pa na preklopni kontakt .
LP,
Samojed
Hvala.
Torej je bolj kriv rele kot pa stikalo.

Opažam pa, da impulznih relejev drugih firm v naših trgovinah ni ravno na izbiro.
Impulzni releji načeloma delujejo tako, da ob prvem impulzu vklopijo, pri drugem pa izklopijo. Impulze dajejo posamezna tipkala (ne stikala). Ta tipkala so vezana vzporedno, zato tudi imaš dvožično povezavo. Sedaj, če si menjal tipkalo s stikalom, potem impulzni rele ne bo izklopil, če tudi si ti stikalo izklopil - čakal bo na impulz za izklop. Glede na tvoj opis ne morem poznati dejasnkega stanja, vendar če si tipkalo zamenjal s stikalom je lahko nastala sledeča situacija. Ti si stikalo vklopil in luči so svetile. Potem pa si poskušal luči ugasniti na drugih tipkah (oz. stikalih, kot jih ti imenuješ) pa se niso ugasnile. Vzrok je v tem, da ima impulzni rele preko novega stikala še vedno ukaz, da so luči prižgane. Res samo predvidevam, da če boš izklopil novo stikalo in luči prižigal in ugašal preko ostalih tipkal, bo zadeva funkcionirala. V tem primeru moraš novo stikalo zamenjati s tipkalom.
Ampak pač nisem vseved in vsevidec, zato je moj prispevek samo, kot ena izmed možnosti.
Pomagalo bi, če bi priložil podatke obstoječega in novega impulznega releja.
Hvala.
Sem najprej dal tipkalo, podobno kot je bilo, s sliko luči, ki se samo premakne v prvotno pozicijo. Potem sem dal klasično stikalo. Nič drugače.

Nič se ne zgodi. Rele ne da zvoka. Možno, da je še katero tipkalo zanič? Hmm...
Preveri, če imaš takole povezano:
https://www.finder-relais.net/en/finder-...ies-26.pdf
Sema zgoraj na strani 3.
Bom danes preveril na releju.
Sem pa zamenjal še dve tipkali (eno mi še ostane) in je zgodba enaka (potem sem vrnil originalni). Luč vedno gori.
Luč gori, ker je rele ostal prižgan. Ker ti je odpovedalo tipkalo, je imela tuljava ves čas napajanje in je pregorela. Se celo na sliki vidi da ni zdrave barve.
Rabiš nov impulzni rele (kateregakoli) in tipkala na vseh pozicijah.
LP,
Samojed
Sem tudi sam po barvi releja sklepal enako, a sem vseeno hotel preveriti še tipkala.
Rešeno.
Menjal rele in sedaj spet dela vse kot mora.
Hvala.
Iskanje po temi