Objave: 45
Teme: 18
Ocena:
0
Za centralno prezračevanje me zanima naslednje: ali sta lahko odprtini (cevi) na fasadi za dovod in odvod zraka iz centralne prezračevalne naprave ena tik ob drugi? Meni se namreč zdi, da bi morali biti vsaj kak meter narazen, ker drugače se mi laiku zdi, da bo prezračevalna naprava srkala nazaj zrak, ki ga je ravnokar odvedla. Kaj je res in kaj je prav? Namestiti odprtjni za dovod in odvod zraka narazen ali pa povsem skupaj? Zakaj?
Objave: 585
Teme: 16
Ocena:
-4
Kdo pa ti hoče postavit eno ob drugi?
Objave: 1090
Teme: 1
Ocena:
27
Za postavitev cevi eno ob drugi obstajajo posebne rešetke, ki usmerijo odpadni zrak stran od fasade, svež zrak pa zajemajo ob fasadi in tako omejujejo mešanje teh zračnih tokov; je pa gotovo bolje, če sta rešetki na ustrezni razdalji (priporočilo vsaj 3 m) oziroma najbolje na različnih straneh vogala hiše. Je pa pri takšnih postavitvah potem cev od fasade do rekuperatorja daljša, kar malenkost povečuje toplotne izgube.
Objave: 14
Teme: 2
Ocena:
0
Se strinkam s predhodnikom... Meni so celo dali cev za dovod svezega zraka na mansardo, saj naj bi bilo tako bolj varno (sodobni tatovi baje znajo uspavalni plin spustit v sistem ko spis in te oberejo-ne vem koliko je to realni scenarij) ter bolj svez zrak.. T
Lp
Ocena:
0
Izvajalec hiše na ključ. Po mojem so pozabili dati cevi v fasado (predvideno v izolacijskem sloju) sedaj pa rešitev z razmikom med dovodom in odvodom zraka kakor ni več tehnično izvedljiva... Po mojem bullshitajo in nočejo razkopavat fasade.
Objave: 3209
Teme: 61
Ocena:
17
Zadnje čase se omenjene rešetke, ki so namenjene ravno temu, da sta cevi skupaj, čedalje več uporabljajo. Osebno ne vidim težave ob uporabi te.
Objave: 328
Teme: 7
Ocena:
9
Zajem zraka v prezračevalni sistem naj bo na najmanj prašni, najmanj hrupni in na mestu, ker je zrak najmanj z vonjavami onesnažen. To pomeni, zajem zraka naj bo čim višje, na prosto nedostopnem mestu in čim bolj oddaljen od izpuha.
Se človek lahko nekaterim komentarjem le nasmeji.
Objave: 3411
Teme: 45
Ocena:
33
Nisem od tega foha, vendar bi bil za takšno rešitev kar skeptičen. Verjamem, da v brezvetrju to deluje dokaj v redu ali kadar piha veter od vpiha proti izpihu. Ko pa veter, pa čeprav minimalno, piha v smeri izpiha proti vpihu, se bo skoraj gotovo vračal izpihani zrak nazaj. Bojim se, da so te prilagojene rešetke zgolj komercialna finta, ki pa je pridobila ustrezen certifikat. Nisem še zasledil te rešitve in eventuelnih komentarjev uporabnikov, zato vse samo predvidevam. Mogoče se motim, mogoče pa res deluje.
Ocena:
0
"Zadnje čase se omenjene rešetke, ki so namenjene ravno temu, da sta cevi skupaj, čedalje več uporabljajo. Osebno ne vidim težave ob uporabi te."
Lahko prosim kako povezavo na takšne rešetke, ki to omogočajo?
Objave: 1161
Ocena:
4
Mi mamo tak "stolp" kjer se integrirata obe zadeve v eno in recimor da dela dobr, takrat je pa stal ene 600 eur z montažo vred. Niso pa to samo "rešetke" da bi jih nekdo usmeril levo ali desno.
Objave: 1090
Teme: 1
Ocena:
27
Potrebno se je zavedati, da popolne ločitve zračnih tokov itak ne bo že zaradi netesnosti v samem rekuperatorju. Napravo se mora dati servisirati, zato so tu odprtine za dostop do filtrov, rekuperacijske kocke, ventilatorjev,... Če berete na primer certifikate passivhaus inštituta za male prezračevalne naprave, je dopustna interna in eksterna netesnost do 3%, večina testiranih naprav je nekje med 1 in 2%.
Tako verjetno več odpadnega zraka pride nazaj zaradi netesnosti v rekuperatorju kot zaradi mešanja zraka na rešetki. Pa mislim, da veter ni problematičen, bolj je vetrovno, bolj ti odpadni zrak razredči in odnese stran od hiše, tudi če veter piha v "napačno" smer. Po mojem mnenju je večji problem brezvetrje, sploh če kakšne ovire preprečujejo odvodni rešetki, da bi pihnila odpadni zrak daleč stran, in se ta potem zadržuje okoli mesta izpiha, kjer ga pri takšni kombinirani rešetki lahko zajem zraka nazaj posrka.
Objave: 30
Teme: 5
Ocena:
0
Jaz imam tole in funkcionira BP:
helios 2694 IP - FKB 160
Verjetno po temle kosu sprašuješ...
LP,K