Objave: 180
Teme: 65
Ocena:
0
20.2.2022 ob 12:11
(*Zadnja sprememba objave: 20.2.2022 ob 12:14 uporabnik jaka_b.)
Pred nekaj leti smo uredili etažo (komplet nova elektrika, 3 fazni tok), vendar je električar takrat ugotovil, da nimamo ozemljitve. Zato je zemljo vezal na nulo.
Sedaj sem se spravil urediti še nekaj zadev pri elektriki in vprašal električarja po tem, da bi uredili ozemljitev. Imam delavca, za hišo imamo 8-9 metrov dolžine zemlje, kjer bi dal notri morda kačo 3 zavoje po 8 metrov valjenca (24m). Okoli hiše pač ne gre. Bi bila takšna ozemljitev v principu dobra/delujoča?
Električar me poskuša prepričati, da ne rabim FID sistema in veliko ljudi tega nima, omenjal je neko blokovsko naselje v Ljubljani, ki tega nima. Res preveč kompliciram ali raje menjam električarja?
Ocena:
0
20.2.2022 ob 14:09
(*Zadnja sprememba objave: 20.2.2022 ob 14:09 uporabnik jaka_b.)
Ali je mogoče brez ozemljitve narediti tako, da človeka ne ubije?
Torej, da vrže ven varovalko/FID preden čez človeka steče kritičen tok (30mA?), če se na primer bos dotaknem faze ali kaj podobnega? Ali je ta sistem možen samo z ozemljitev + FID?
Objave: 2380
Teme: 2
Ocena:
9
Sej ti je prej odgovoril @mirator.
Če ozemljitve ni,pa si narediš ozemljitev iz Nule,katera je že nekje ozemljena.
@mirator ti svetuje,Nulo pelješ na zbiralko za ozemljitev,iz zbiralke za ozemljitev potem pelješ na FID,potem iz FID-a na zbiralko za Nulo.
Kasneje zbiralko za zemljo koristiš,da vsepovsod napelješ ozemljitev;Bojler,Štedilnik,Pralni,Sušilni,Pomivalni,Vtičnice,razsvetljava,......
Zbiralko za Nulo enako koristiš za vse uporabnike,potem iz varovalk pelješ naprek k uporabnikom.
Ocena:
0
20.2.2022 ob 17:57
(*Zadnja sprememba objave: 20.2.2022 ob 17:57 uporabnik jaka_b.)
no saj tako imam že zdaj, zbiralko za nulo in zbiralko za ozemljitev in ti dve zbiralki sta povezani.
ne vem pa zakaj mi električar ni že takrat FID-a dal. mislil sem, da mora biti za FID posebna zemlja (iz fizične zemlje okoli hiše), da ni razlike v potencialu.
Objave: 4477
Teme: 98
Ocena:
4
21.2.2022 ob 20:17
(*Zadnja sprememba objave: 21.2.2022 ob 20:17 uporabnik Samojed.)
No, tu bi dodal nekaj, kar se dostikrat pozabi in tudi tu se je. Sistem TN-CS, kot je Mirator napisal, je dovoljen, če so impedance dovolj majhne, da zadostimo izklopnim pogojem in presek dovoda dovolj velik (10 kvadrat če me spomin ne vara). Velja za industrijo in za hišo. Ker pa govorimo o hiši, pa je treba upoštevati dodatek (kopalnice, bazeni, hlevi,..) morajo biti nujno napajani preko RCD nazivnega toka 30mA. To pomeni, da je vsaj za kopalnico treba vgraditi KZS 30mA ali pa pač za celo hišo Fid 30mA.
LP,
Samojed
Objave: 19
Teme: 0
Ocena:
0
Sam ne vidim razloga zakaj se ne bi potegnil en trak valjanca in se nanj priklopi ozemljitev. Pa saj štromar mora to obvladat, če ne lahko gre kifeljce pečt v pekarno. Valjanec sicer pri tem sistemu ni obvezen, ne bo pa škodil. Ta valjanec nato služi kot dodaten sloj zaščite in zagotavlja delovanje FIDa. Špirale ne delat, ne bo nič pomagala, je primarno namenjena strelovodom, pa še tam mora potekat okoli hiše točno po PZI. Morda bi tukaj predlagal celo INOX sondo, za katero ni treba kopat. Prej samo najdi nekoga z VOKa da tla premeri z iskalcem za morebitne energetske kable spodaj. Za vsak slučaj, da ne bi namesto ozemljitve napravil talno gretje...
Meni lokalni rajonec to premeri za 6-pack. Poceni zavarovanje, bi rekel temu.
Ne pa računat na to da lahko stopiš na fazo ali pa se kopaš z vključenim fenom. Ni je zaščite (razen tistih opcij, ki jih je mirator navedel, ki so v bistvu fizične blokade, da do vira napetosti sploh ne prideš), ki bi nudila varnost pri neposrednem dotiku.