Objave: 161
Teme: 59
Ocena:
0
31.1.2022 ob 19:37
(*Zadnja sprememba objave: 31.1.2022 ob 20:03 uporabnik sess.)
V mansardi imam okoli 23 stopinj. Izmerjena vlažnost na podstrešju je bila 46%.
Po vašem kalkulatorju se bo rosišče začelo pri 11°C.
Torej vse temperature na površini v ostrešju, kjer je manj od 11°C se bo rosilo. Pri meni je približno 6°C na vseh mestih, torej lahko ponovno pričakujem rosenje???
OSB sem odstranil 3 dni nazaj, enako zatesnil preboje za luči in o kakšnem kondenzu ali plesni ne duha ne sluha.
če želim, da se rosenje neha, moram v podstrešju imeti 30% vlažnosti, kar glede na zunanjih 88% ni mogoče???
Mi lahko še kdo od vas napiše, koliko imate vlage v % v podstrehi tako da vsaj približno vem kje sem? Je 46% vlažnost veliko, malo, ravno prav???
Zunaj je sedaj 88% vlažnost, v mansardi 36%.
Objave: 12051
Teme: 16
Ocena:
27
Ne

ampak ce bi se vedno imel osb bi se pri 11 delal kondenz na osb. Zdaj pa se ti tista vlaga "razporedi" po celem podstresju... in ce je podstresje dobro prezracevano potem so pogoji taki kot zunaj...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Ocena:
0
Kaj pa ko bom dal deske z razmikom, lahko zopet pricakujem kondenz?
Torej pa tem kar ste napisali ni mogoce ugotoviti temperaturo rosisca?
Je kod od vas meril vlago v podstresju v zimskem casu?
Ocena:
0
Če potegnemo črto čez tole temo.
Ni pomembno koliko imaš vlage v podstrešju, važno je kako jo odvajati ven, da se podstreha ustrezno zrači.
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Ne, važno je, da vlage iz prostorov ne spustiš v hladne predele bajte. Torej da so plasti od znotraj na ven vedno bolj paroprepustne.
Ocena:
0
Ampak nobena parna zapora ni 100% niti ne vem če je možno doseči 90%. Vedno se nekaj zraka izloča proti mrzlemu zraku.
Ocena:
53
Ja saj ravno razo morajo biti plasti vedno bolj prepustne, ko greš navzven.
Odpri si U-wert in se malo poigraj.
Ocena:
0
Še vedno mislim, da je nekaj narobe z streho.
- deske zabite čisto skupaj, malokjer je pol cm razmika
- deske zabite čisto do vrha
- na vrhu 1cm velika špranja
enostavno ni pogoja, da vlago ven potegne.
Da bom ziher, da se dobro prezračuje, bom zgornjo vrsto desk od spodaj odrezal pri tem pa ohranil folijo.
Ocena:
53
Ali pa pač samo povečaj odprtine namesto ventilatorjev oz. imej ventilatorje stalno vklopljene.
Objave: 397
Teme: 14
Ocena:
3
1.2.2022 ob 15:22
(*Zadnja sprememba objave: 1.2.2022 ob 15:22 uporabnik Blokovec.)
Ta zgornja folija je sekundarna kritina in je vodonepropustna z zgornje strani in od spodaj navzgor paropropustna, zato je pravilno, da je zadeva neprekinjena (zato pa se imenuje sekundarna kritina). Edini problem so deske brez razmakov, ki v zgornjem delu predstavljajo parno zaporo, tiste deske bi morale biti položene z razmakom. Seveda pa vse skupaj pod pogojem, da nimaš podstrešja prezračevanega, ti pa ga imaš. Ali se tebi ustvarja kondenz sedaj na deskah? Dvomim.
Naprotni primer je topla podstreha. In kako potem pri topli podstrehi pa zadeva "špila". Sestava pa je praviloma sledeča: knauf/parna zapora/izolacija/sekundarna kritina/zračni kanal in zadeva "špila". Torej, samo razmisli, kaj se zgodi z vlago ki pride na podstreho, ali ima kakšrno koli možnost, da vlada preide ven? Imaš, in to je prezračevanje podstrehe. Če odstranih ventilatorje boš dodobra občutil "prepih", brez da bi luknje povečeval. To boš naredil samo v primeru, da boš opazil kondenzacijo na deskah. Tako si to razlagam in tudi U-Wert pokaže, da je do kondenzacije prihajalo na OSB ploščah, ker sem namesto parne zapore uporabil parno oviro, ko pa uporabiš parno zaporo brez OSB oz. OSB z razmakom, v tem primeru se OSB potem obnaša bolj kot parna ovira in ne parna zapora, pride do kondenzacije šele pri vlagi nad 90% in temperaturi -8 (tako pokaže U-wert). Upam, da se nisem kje zmotil pri sestavi slojev.
Ocena:
0
Edina moja težava so bile OSB deske direktno na volno brez razmika, vse na knap v utore. OSB plošče plesnive, smrdelo je po plesni, mokre tudi.
Sedaj ko sem to odstranil ni nikjer več vlažno, mokro ali da zaudarja. Volna se je posušila v enem dnevu, sicer je bilo samo površinsko mokro na določenih delih.
Kar hočem doseči je, da preden dam pohodne deske z razmakom in zračnim mostom pod njimi bi rad razčistil, da se to ne bo več ponovilo.
- ali sta dve luknji fi 160mm dovolj ob straneh da se samo zrači brez ventilatorja, ker je dokaj glasen
- ali sem z zatesnitvijo 36 prebojev za luči rešil težavo vlage v podstrehi.
Parna zapora je od alu armirane folije, tukaj nsiem šparal. Vsi stiki so zalimani. Ko sem knauf gor dajal sem folijo odrezal šele po montaži knauf plošč. Edino kar nsiem naredil, da nsiem ob stenah zatesnil z silikonom.
Kar bi mogoče še naredil je, da odrežem deske na slemenu, folije nebi rezal in pa povečal odprtini iz sedanjih 160mm na 500×250mm.
Objave: 322
Teme: 1
Ocena:
27
Jaz sem dal na vsaki strani dve luknje po 150mm premera. Namesto OSB imam po tleh colarce. Prebojev nimam. Vse stropne inštalacije so pod folijo. Spoji polepljeni. Zaenkrat vse suho.