Objave: 300
Teme: 10
Ocena:
3
Lahko tudi čisto odstraniš pohodne osb plošče na “neuporabnem”delu podstrehe, kjer nimaš stojne višine-za zračenje. Ker hodit po naluknjanih tleh je rahlo neugodno.
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Zato pa sem že napisal - Agepan DWD ali podobna zadeva.
Objave: 161
Teme: 59
Ocena:
0
Na hitro sem napisal 1.75m2, ja slabih 0.9m2 bo pravilno ampak še vedno veliko.
Objave: 130
Teme: 2
Ocena:
0
Po moji matematiki je 0,0175m2...
Ocena:
0
Imaš prav.
Sedaj sem odvijačil vse OSB plošče in začuda kapljice niso po vseh površinah in po vseh ploščah, le na nekaterih mestih. Vsaj na uč bi reku, da so se kapljice nabirale nad lučmi.
Najprej naj se vse posuši potem pa deske 2cm z razmikom.
Zanima me še glede folije, ki jo dam na volno in pod deske. Nekateri ste mi svetovali da dam kopreno ali paroprepustno folijo, kakšen je namen te folije?
Objave: 397
Teme: 14
Ocena:
3
Parna zapora - vedno na topli strani, neprepustna za vodno paro, tej preprečuje prehod v izolacijo in naprej.
Parna ovira - v kolikor je na topli strani, potem morajo biti vsi sloji proti hladnemu delu čimbolj paropropustni, da vlaga lahko prehaja skozi materiale.
Zato je pomembno, da se parno zaporo vgradi kvalitetno in s čim manj prebojev, če pa že ti so, se jih vse čimbolj prelepi z airstop-i.
Nad volno se v takem primeru daje zgolj zaščito za prah in v tvojem primeru ni nikakršne potrebe po parni oviri, in to dejansko samo v primeru da je volna vidna in nepokrita z deskami.
V tvojem primeru si imel dejansko volno ujeto med dvema parnima zaporama in ker vlaga ni imela izhoda, je tam na hladnem delu, torej na OSB-ju kondenzirala, Sam si ugotovil, da je dejansko kondenziralo nad lučmi, torej če parno zaporo okoli luči urediš in v tvojem primeru bi dejansko dal OSB nazaj, vendar z razmakom, da v kolikor se kaj vlage pojavi, lahko ta tudi oddide na podstreho, tu pa imaš tako ali tako urejeno prezračevanje z ventilatorji in to je dovolj. No in če boš naredil OSB z razmaki, in če bi jih dejansko še uspel dvigniti za par cm nad izolacijo, potem na volno daš samo vrteks kopreno.
Ocena:
0
Hvala, mi je jasno. Odstarnil sem vse OSB plošče in zatesnil vse preboje za LED luči.
Sedaj bom kakšen teden pustil, da se samo zrači in vse posuši, da vidim ali se bo še kaj pokazalo preden vgradnim pohodne deske.
Sedaj me še zanima, kaj naredim z slemenom, moram kaj dodatno odpirati, rezati deske, folijo..., je vredu narejeno. pokrito je z Bramac strešno kritino, narejen zračni most z zračniki med vsakim špirovcem. Vse je podeskano in položena paropropustna folija.
Objave: 397
Teme: 14
Ocena:
3
Ne potrebuješ, če je sedaj parna zapora spodaj taka kot mora bit. Imaš prezračevanje zgoraj in če bi se slučajno pojavljal sedaj kondenz na sekundarni kritini, potem bo potrebno imeti ventilatorje več ali manj v pogonu, sicer pa dvomim, verjetno si vse naredil tako kot je potrebno. Rezanje sekundarne kritine je skrajni ukrep, ko dejansko ne moreš zaustaviti prehoda vodne pare do podstrešja.
Daj si na podstrešje en higrometer, da vidiš, koliko dejansko imaš vlage.
Ocena:
0
29.1.2022 ob 00:19
(*Zadnja sprememba objave: 29.1.2022 ob 00:40 uporabnik sess.)
Meril vlago, ce je verjeti merilcu. V hisi je vlaznost nekje 36% in 24 stopinj v podstrehi pa 46% in pa 6.5 stopinj, zunaj 2 stopinji.
Kaj to pomeni?
Pri tej vlaznosti in tej temperaturi je tocka kondenzacije nekje pri -6 stopinjah. Gledal sem tabelo kdaj se zacne kondenzacija glede na vlaznost in temperaturo.
Objave: 12051
Teme: 16
Ocena:
27
Zdaj moras samo se vedeti kaka temperatura je zidu pa desk pa... ko je zunaj minus 10. Pa vlagomer v spici, pa vlagomer po zelo vrocem in soncnem dnevu ko se temperatura dvigne, nabere vec vlage v zraku pa... v glavnem... ne mores
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"